Quan es parla de si hi haurà canvis a Cuba amb motiu de la mort del 'Comandante', es parla sense conèixer la idisioncràcia de l'illa i el Govern dictatorial dels Castro. A l'any 2009 amb Fidel ja retirat tambè es parlava de canvis, però el pais segueix igual set anys més tard, amb Fidel o sense ell. Un país amb 3 monedes: dòlars, pesos convertibles i pesos a seques que són els del poble, dòlars per els de l'aparell, pesos convertibles pels relacionats amb el turisme i afins amb els que es poden comprar coses, i els pesos amb els que a penes es pot comprar res.
En l'escrit que ve a continuació de fa set anys, ja s'albirava que els canvis eren purament estètics no étics, i així ha estat i seguirà igual, almenys fins al 2018.
8 de març de 2009 - Vist des de la distància sembla hem assistit a un cop d'estat des del propi poder a Cuba, amb el cessament del ministre d'Exteriors, Felipe Pérez Roque, i el d'Economia, José Luis Rodríguez, així com ha estat rellevat del seu càrrec el vicepresident Carlos Lage, que serà substituït pel general José Amado Ricardo Guerra com a cap de Gabinet. Raúl Castro ha guanyat de moment la partida als dofins del seu germà Fidel. S'espera de Raúl Castro una progressiva laxitud repressiva així com una lenta però sòlida obertura cap a una definitiva democratització de l'illa. No hi ha una altra solució per sortir de l'aclaparament econòmic, i el canvi en la Presidència dels Estats Units sembla indicar que la resposta seria favorable per part del seu principal enemic. Però també cal tenir en compte en cas de produir-se aquest acostament, la reacció de Chavez i la resta de Governs sud-americans. Al cap i a la fi Chavez és qui està realment donant un cop de mà i més a la precària economia de l'illa cubana, només cal fer una passejada pel malecón per veure els vaixells de càrrega curulls de tot que arriben al port de l'Havana, així com els petroliers. Complicat ho té Raúl Castro que haurà de fer molts equilibris per aconseguir una sortida digna al desastre que han estat aquests cinquanta anys de socialisme o mort, que han acabat sent una patètica paròdia de si mateixos. No hi ha cap altra sortida, democràcia, llibertat, Estats Units, o mort .... de fam, d'inanició o d'avorriment, i aquest esforç, al sofert poble cubà se li deu i s'ho mereix.
Mira, amic meu, llevo cuidado de no manifestar ciertas cosas por estos medios porque me hago enemigios sin necesidad, y no lo digo por ti, sino por lectores que después se aferran a una "idea" y se llenan de pre-juicios sobre mi opinión.
ResponEliminaPero lo que si puedo poner es la percepción, lo que he visto (no lo que me han contado). Vi la peli de Oliver Stone, y vi como el Sr Fidel iba en Mercedes blindado, con guardia delante y detrás, en Mercedes blindados.
Vi la entrevista del Jordi Évole a José Mugica, presidente del Uruguay en funciones, en la que decía y estaba comprobado que él se desplazaba en su "escarabajo" de toda la vida y que vivía en la "chacra" (su casita de campo) de toda la vida y que no quería ni quiso utilizar nunca la casa presidencial porque aquello era un gasto suntuoso.
Vi como se desplazaba Mandela, y como vivió hasta el resto de sus días, siendo su guardaespaldas el mismo vigilante que lo vigilaba en prisión durante décadas.
Ni el uno, ni el otro firmaron nunca sentencias de muerte. NUNCA.Fidel, sin embargo firmó muchas, muchas, la última en el 89.
Y ahora tengo que leer opiniones en muchos blocs de lo carismático y subyugador que era, y me pregunto cuál será la diferencia entre un dictador de Corea del Norte y uno centroamericano.
Salut.
es que Fidel es d'esquerres, i els dictadors d'esquerres són vistos d'una altra manera, amb condescendència per l'esquerra tradicional, o com diria Rumsfeld, Fidel Castro, era el nostre fill de puta.
ResponEliminaAhhhh, aunque firmara sentencias de muerte...Entonces habré de pensar que si cae simpático a una parte de la población, y que esa parte se declara de izquierdas, yo que me considero más de esta parte, pero que no comulgo en absoluto con ninguna pena de muerte, la dicte quien la dicte, se me ha de llamar...un contrarevolucionario, y por lo tanto un decadente reaccionario, o lo que es igual, un burgués de derechas.
ResponEliminaInteresantísimo el lavado de cerebro de la población.
A veces, FRANCESC, leo a tanto gilipollas por los blocs, que me acojono. Yo no estoy en la posesión de la verdad absoluta, más faltaría, pero cuando me salen conque hay que buscar en las fosas comunes de la memoria histórica de Franco ( a la que me sumo), me jode que no hablen de las fosas de carretera (que las hay a montones) y de las checas que dejaron los de la CNT/FAI/AIT ( y en la que mi madre, ya ves, participó); y en las del POUM, de las que nadie habla, con Nin a la cabeza.
Con esto pasa igual. El niño cae simpático, pero la gente no tiene nada que poner en la nevera, primero porque no hay nada y segundo porque la desconocen.
Soy viejo y me se todos los cuentos, y sólo se vive una vez, y es bien triste que esa oportunidad que tienes te la hagan malvivir en nombre de no se que idea, que no es más que eso, una idea de la que sólo se benefician los que están medrado en el poder.
Salut
es que de las 'checas', de la CNT/FAI/AIT i el POUM, no s'en parla, es veu que no varen fer res de mal, tot era bo, els col·legis, l'ensenyament, etc etc, ve a ser la mateixa justificaciò que fan els partidaris del Castrisme.
ResponEliminaTotas las dictaduras, siguin del color que siguin, son iguals. S´imposa una idea absoluta sobre la resta, i el que vulgui cambiar encara que sigui només una coma, acaba a la presó, al "gulag" o devant d´un escamot d´execució una matinada.
ResponEliminaI el autentic drama, es que els mes capaços, inteligents i forts han marxat del país.
Una abraçada
JO HI VAIG SER 2010,I LO PITJOR,ERA EL "APLATANAMENT" I LA POR DEL POBLE...ESPERAVAN QUE ELS HI DONGUESIN TOT FET...ELS QUE ELS HI QUDEDAVA UNA MIQUETA D'EMPENTA,VOLIAN FOTRE EL CAMP.
EliminaPero es tendeix a justificar les dictadures d'esquerres, potser per pura ideología.
EliminaOliva, jo diria que ni tan sols por, més aviat resignació, desidia....
EliminaEstimada OLIVA:
ResponEliminaMira, con tu permiso, te explico: Ayer oí que la CUP quiere nacionalizar las compañías eléctricas en Catalunya para que nadie pase frío.
Supongamos que hay dinero y se les pagan los cinco o seís mil millones que piden.
Supongamos que no ponen trabas. Y que España acepta y todo bien. ¿ Sabes cual sería el siguiente problema ?, que de golpe y porrazo ponemos en la nómina del Estat Catalá una cantidad de funcionarios en circulación que no podríamos abastar. Porque lo que está claro es que los empleados de las eléctricas pasarían a la clase de funcionariado porque el estado es el dueño de las mismas.
¿ Y sabes lo que pasa cuando es el Estado el que paga ?, pues lo que pasa en Cuba, que se va la luz...y ya la arreglarán, total es del Estado. Y te puedes estar un día sin luz. Y así con los autobuses, porque la empresa es el estado, no es una empresa privada que lo que quiere es generar beneficios y repartir dividendos; y así con el ferrocarril y así con toda la industria.
Mira, hay un dicho en Cuba: El Estado hace como que nos paga, y nosotros hacemos como que vamos a trabajar.
Jamás, jamás puede crecer el PIB, y sino crece no puede mejorar la calidad de vida de las personas, y ese es el problema del comunismo, que la "idea" no es mala, pero es sólo es válida para los privilegiados del poder.
Una abraçada. Salut
no et preocupis per la CUP Miquel, tenen les eleccions comptades, una, o com a molt dues més i fora.
EliminaÉs que volen nacionalitzar les elèctriques per aprovar els pressupostos de la Generalitat.
ResponEliminaVaga bogeria ¡.
El valor en borsa ja és de milers de milions i després el dels béns immobles, que seria impossible el pagar.
I llavors ? ..Ells diuen que per força, i jo em pregunto i els diners que tenen invertidoas les altres companyies elèctriques com per exemple la italiana què ?, no se'ls va a pagar ?
I dos ) i després posem en plantilla a una manada de funcionaris (dona igual ja la cuantitat )a càrrec de l'estat per arreglar les línies elécricas ¡¡
és que em dóna el flato ¡¡
Ens prenen el pel i les ganes de anar hi a votar.
Salut
no et preocupis, la CUP és carn de pas amb data de caducitat, van amb 80 anys de retard...
ResponEliminaYo apoyo a Miquel, aunque pienso que Castro fue necesario, también fue necesario que se fue rápidamente y no lo hizo. El poder es droga dura y cuando se coge sin tener que justificar nada a nadie uno se piensa infalible, pues hay muchos que se lo dicen.
ResponEliminaese es el problema, que a la que tienen el poder se les engancha el culo en la silla y no hay manera de sacarlos de allì, la culpa es del loctite.
ResponElimina