ÚLTIMS ESCRITS
latest

dissabte, 12 de novembre de 2016

EL TEMPS A L'ARAN


"La Vall d'Aran disposa del seu propi servei meteorològic, Meteoaran. Aquest nou servei neix amb la pretensió d'intentar garantir ''ungrau d'encert i de qualitat més alts'' en les prediccions del temps donada la importància per al sector turístic, segons ha explicat el Síndic, Carlos Barrera, en declaracions recollides per ACN.
Els errors amb la predicció meteorològica dels últims anys i sobretot els caps de setmana, representant pèrdues econòmiques molt importants a la zona, és el que ha motivat la creació d'aquest servei, segons Barrera.

Meteoran complementarà el servei ja existent de previsió de riscos naturals i d'allaus que en aquests últims anys s'ha convertit en un referent. Barrera ha explicat que s'han portat a terme gestions amb Televisió de Catalunya perquè en el programa 3/24 notícies en aranès s'informi sobre la previsió facilitada per Meteoaran.
El nou servei oferirà previsions de tres dies i durant les festes de Nadal i els ponts festius s'ampliarà a cinc. Tota aquesta informació es podrà consultar a través de les pàgines webs del Consell General d'Aran, Turisme Vall d'Aran i de la mateixa de Meteoaran."  elperiodico.cat

Fan bé, ningú com els que hi viuen coneix el seu territori, ells estàn sota un clima atlàntic dins dels diversos  microclimes que hi ha a Catalunya que fan difícil encertar en el pronostic, i la gent de la terra coneix el seu de temps. 
Els del temps erren sovint llevat de si hi ha l'anticicló, i a vegades els seus pronostics erronis perjudiquen del comerç i el turisme de la zona afectada. Si pronostiquen mal temps, molta gent no puja a la Val d'Aran, o a la Cerdanya, o a l'Empordà, i clar, ja n'estan farts els de l'hosteleria que els fotin el negoci enlaire més sovint del que caldria.
En parlava el febrer passat en aquest escrit....


Parlava fa quatre anys de la inutilitat de l'espai del temps a ran d'una predicció de pluges fallida. Llegeixo avui a Nació digital que el sector turístic del Pirineu assegura que ha perdut entre un 40% i un 60% de les seves reserves pel cap de setmana per culpa de l'alarma creada per mal temps. Des del sector, es referma la idea que s'ha d'informar, però també s'ha de formar a la gent... i en cap cas, afirmen, "s'ha de crear alarma i aconsellar no sortir de casa". El president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell, Miquel Àngel Sánchez, ha apuntat que "cada hivern patim un episodi d'aquest tipus, s'haurien de revisar els protocols d'informació, a la muntanya estem preparats per aquestes situacions de mal temps".  

L'escrit de fa 4 anys....

"Dissabte al matí vaig anar a Vilanova del Vallès. No vaig anar-hi amb la bicicleta com solc fer, atès els del temps havien avisat el dia abans que el dissabte plouria molt. Tan a l'anada com a la tornada, a Catalunya informació anaven avisant periòdicament que la gent anés en compte atès els aiguats serien molt forts i sobretot que vigilessin amb les rieres.

No va caure ni una gota al Vallès el dissabte en tot el dia i quatre gotes el diumenge al matí. Les rieres segueixen resseques i els del temps han ben errat en el seu pronòstic.

És una de les coses que no acabo d'entendre, que als informatius radiats o televisius donin tanta importància al temps, quan no tan sols no en té, sinó que no té sentit que donin els pronòstics. Erren massa quan la situació s'aparta de la normalitat, espanten a la gent i perjudiquen a l'hostaleria i als llocs d'esbarjo. I quan encerten és quan ja sabem - cadascú al seu territori - el temps que farà. Si algú vol informació té on consultar per informar-se i no cal malbaratar el temps radiat o televisiu. La vida segueix cada dia faci el temps que faci, i el que succeeix és que s'ha generat com una obsessió per saber el temps que farà.

Entenc la bona fe que hi posen els homes i les dones del temps, però ja sabem que a Catalunya hi ha molts micro climes i es complicat encertar, a banda que per las ciutadans faci el temps que faci, la vida segueix igual. És diferent la gent de pagès o els que han de navegar que si depenen del temps, però aquests ja tenen canals per informar-se. A més a més el dia que cau l'aiguat del segle o la nevada de l'any, no avisen i ens agafa de sobte i els pixats al ventre. Caldria afegir que semblen una mica psicópate,s de la manera que es delecten, que frueixen avisant de tempestes, nevades, ventades, haurien de reconèixer que una mica sàdics si que són."

Recordar també, sense retrocedir massa en el temps a Rodriguez Picó el dia que havia deixat gravat l'espai del temps i va intentar desesperat tornar a TV3 per arreglar-ho davant la tempesta que queia sobre Barcelona, nomès que el mateix aiguat li va impedir arribar, o en Mauri quan el casament d'una germana seva  que era a l'aire lliure. Va predir bon temps i va caure la de déu és crist d'aigua.

Abans ho pelaven ràpid, però cada vegada ocupen més temps dels telenoticies. Com els arbitres assistents, els del temps, si erren més del compte, vol dir que no serveixen per a gran cosa i serà millor suprimir-los. El gremi d'hostaleria ho agrairia, els xiringuitos de la platja també, i els de la neu encara més. I sinó, com deia, consulta privada i deixe'm el temps per parlar-ne només als ascensors.

SBD - 11.11.16
« PREV
NEXT »

4 comentaris

  1. Jo diria que després del futbol els espais sobre el temps són els més nombrosos i pesadets

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. com aquell home del temps de TV1, Martin es deia?

      Elimina