Un equip d'Investigadors de la Universitat de Kyoto (Japó) van indagar per què el viatge de tornada sempre sembla ser més curt, després d'haver realitzat un experiment amb 20 persones. Resulta que aquesta sensació depèn del sistema nerviós. En el seu experiment els científics van proporcionar a 20 persones dividides en dos grups triar la durada de viatges gravats en dues pel·lícules diferents.
No dic que no tingui sentit el que diuen els japonesos, perè el que entenc succeeix, és que en el viatge de tornada ja coneixem el paisatge i per tant tenim una serie de referències del cami que fan que no ens sigui desconegut i per tant no ens hi fixem tant i per això se'ns fa més curt. A l'anada estem més pendents del paisatge i no sabem quan tardarem a arribar, per aixo se'ns fa més llarg en no tenir cap referencia. 

Fixeu-vos que llarg s'està fent el viatge d'anada cap al referendum o consulta anunciat pel novembre de l'any vinent, un referéndum exprés diuen, per que Madrid no tingui temps d'intervenir, i ho avisen un any abans per que a Madrid ho sàpiguen i trobin la manera d'intervenir. Doncs bé, el viatge de tornada a la realitat del no referendum exprés serà molt mès ràpid i decepcionant que l'avorrit i llarg d'anada. I és que la realitat és la que és: aquest tipus de referèndums ha estat desacreditat pels fets no nomès a Catalunya. Caldria optar, doncs, per un altre tipus de consultes, fins i tot diverses: per ratificar un text acordat que recuperi l’autogovern; per una Constitució federal; per a un nou Estatut o per a una disposició addicional a la basca que al seu dia vàren rebutjar els nostres. Això és el més raonable que s'hauria de fer, sense enfrontaments ni tensions innecessàries. I si després d'intentar-ho, no surt, és quan haurien de tirar pel dret, si els acompanya una majoria suficient que encara no tenen a dia d'avui.

sbd - 14.11.16