«En ètica ecològica, la gran qüestió moral no és" què faig davant del contenidor de reciclatge ", sinó" què faig davant de la seu bancària ". El que està darrere de la devastadora crisi ecològica que està arrasant la biosfera és la dinàmica autoexpansiva del capital.»

"La catàstrofe ja va tenir lloc"
.
Resulta a vegades irritant la insistència en què "l'enfonsament fa temps que va succeir i que avui vivim ja entre les ruïnes del món previ a la industrialització massiva", o també "la veritable catàstrofe, que ja ha tingut lloc, ha estat la renúncia a la llibertat que va suposar la industrialització de l'existència "(dues formulacions de Juanma Agulles en el seu personal croada contra la" burocràcia de la catàstrofe") 
Reflexió preliminar: per als que creiem en el pecat original en sentit laic (som simis avariats, som atuells esquerdats), situar la catàstrofe abans del temps històric no hauria d'apaivagar res. D'acord, la caiguda ja va tenir lloc, però la qüestió apressant és què fem a partir d'aquí? ¿Amb quines eines culturals canalitzem l'autoconstrucció -colectiva i personal- del lamentable animal que som, molt particularment els homes de l'espècie? I no hauríem de permetre'ns cap autoindulgència en això ...

Però anem a "la catàstrofe ja ha succeït". 
. Punt un: la industrialització capitalista no ha estat l'única catàstrofe històrica, és clar. Seria més aviat una baula en tota una llarga cadena de catàstrofes. De fet, una mirada sobre la història banyada en valors d'emancipació (malenconiós exercici) no pot deixar d'apreciar en aquesta sinó un amuntegament de catàstrofes. A això apunta la coneguda imatge de l'Àngel de la Història en Walter Benjamin: "En el que per a nosaltres apareix com una cadena d'esdeveniments, ell veu una catàstrofe única, que llança als seus peus ruïna sobre ruïna, amuntegant-les sense parar ..." (Però de nou caldria preguntar-nos: ¿i què fem a partir d'aquí?)
Punt dos: insistir així en que la catàstrofe ja ha passat suposa banalitzar el que se'ns ve a sobre en el segle de la gran prova, ja que tot indica que no té parangó amb res del que hem experimentat en el curs de la història humana. Ecocidi d'escala geològica, genocidi de la major part de la població humana, potser la autosupressió de l'espècie ... ¿Així que la catàstrofe ja ha passat, ai el meu frívol amic? Vaja, ja ho veuràs...
(No em sembla fora de lloc el paral·lelisme històric següent: suposem que, cap a 1920, algú declarés que "la veritable catàstrofe, que ja ha tingut lloc, ha estat la renúncia a la llibertat que va suposar la industrialització de l'existència". S'hagués pogut apel·lar -igual el 1920 que en 2015- a un munt de dinàmiques catastròfiques: la consolidació d'antiquíssimes jerarquies de dominació sota formes modernes, l'estructuració burocràtica d'Estats i d'organitzacions obreres, les nocives formes de producció industrial a punt de posar-se en marxa --per exemple, a partir dels avenços de la indústria química militar a la primera guerra mundial-, la derrota de la revolució proletària a Europa occidental en 1918-1919 ... I no obstant això, n'hi ha prou de tenir una succinta noció del que va venir després -la inimaginable acumulació de dany que anomenem nazisme, estalinisme, militarisme japonès, segona guerra mundial, Shoah, Porraimos, desenvolupament i ús de les primeres armes nuclears, increment de la destructivitat ecològica del capitalisme en la seva fase fordista- per adonar-se que aquest "la catàstrofe ja va tenir lloc" té molt de frivolitat. Les catàstrofes que van tenir lloc en els decennis següents a 1920 van deixar en poca cosa el pitjor que una europea o un europeu ben informat haguessin pogut imaginar llavors. Avui, el 2015, podem intuir que -per la nostra desgracia-- la nostra situació històrica és similar.)

una qüestió de vida o mort

La racionalitat col·lectiva s'ha convertit avui, per a nosaltres, en una qüestió literalment de vida o mort ... Richard Wright resumeix la situació a la seva Breu història del progrés: "La nostra principal diferència respecte als ximpanzés i els goril·les és que a nosaltres ens ha configurat cada vegada menys la naturalesa, i cada vegada més la cultura. Ens hem convertit en criatures experimentals de la nostra pròpia creació. Aquest experiment no havia estat assajat abans. I nosaltres, els seus inconscients autors, mai ho hem controlat. L'experiment prossegueix actualment a gran velocitat i a una escala colossal. Des de començaments de la dècada de 1900, la població del món s'ha multiplicat per quatre, i la seva economia -que és una mesura aproximada de la càrrega que l'ésser humà fa patir a la natura- per més de quaranta. Hem arribat a una situació que exigeix ​​que l'experiment sigui posat sota control racional, a fi de prevenir perills actuals o possibles. Tot depèn de nosaltres. Si fracassem, si dinamitem o degradem la biosfera de manera que no serveixi ja per sustentar-nos, la natura es limitarà a encongir-se d'espatlles i traurà la conclusió que va ser divertit que els micos controlessin una estona al laboratori, però que al capdavall va resultar no ser una bona idea."
Ximpanzés amb reactors nuclears ... Sí, vivim al Planeta dels Simis. Nosaltres som els grans simis amb grans eines (i amb les tecnologies socials de la burocràcia moderna, i amb la divisió del treball complejizada fins a l'infinit, i amb l'extrema fragmentació del coneixement parcel·lat en trossets minúsculs, i amb el patriarcat que oprimeix i malgasta a la meitat de la humanitat ...). I no sabem manejar-les.

economia psicopàtica
. La cultura dominant estimula trets que -quan els observem en un individu- solem qualificar de psicopàtics. Manca d'empatia, consideració del món i dels altres com a objectes per al gaudi propi, impotència per obrir-se a l'alteritat o autocuestionarse, absència de sentiments de responsabilitat: en efecte, es diria que el psicòpata constitueix el model per a la cultura que avui preval .
"Economia com si la gent importés", deia E.F. Schumacher el 1973. Necessitem una economia a la qual la gent i el planeta li importin: i no la classe d'economia psicopàtica que avui patim.

no ens equivoquem amb les preguntes morals
.
En ètica ecològica, la gran qüestió moral no és "què faig davant del contenidor de reciclatge", sinó "què faig davant de la seu bancària". El que està darrere de la devastadora crisi ecològica que està arrasant la biosfera és la dinàmica autoexpansiva del capital.

del blog arrezafe