Sortien a les noticies d'ahir al vespre, les imatges d'un vehicle militar amb un remolc al darrere on hi anava una urna amb les cendres de Fidel Castro, que començaven el seu periple de 1000 quilòmetres des de l'Habana a Santiago amb aturades a molts llocs, com Santa Clara i altres.... 
Esperem que el viatge de les cendres del Comandante no sigui tan accidentat com el que sortia a la pel·lícula Guantanamera, un viatge amb el taüt de Yoyita, una cantant que torna als seus 67 anys a Guantánamo per visitar la seva neboda Gina i trobar-se amb Cándido, un antic amor de joventut de qui es va separar als 17 anys. La sobtada mort de Yoyita d'un infart provoca el viatge de Cándido, Gina i el seu marit Adolfo, funcionari de l'estat, per transportar el cos d'Yoyita seguint un nou pla estatal dissenyat per estalviar diners en el trasllat dels morts. 
Un pla que consisteix en anar canviant de cotxe fúnebre a cada provincia, amb l'enrenou que comporta i la possibilitat d'error com acaba passant, desde Guantànamo a l'Habana, o sia d'una punta de l'illa a l'altra, o sia a la inversa de les cendres de Fidel, i on es donen multitud de situacions còmiques i adversitats que compliquen l'èxit de l'empresa, amb un final amb intercanvi de taüts, que es veia a venir i per tant no crec hagi fet un espoiler. 
Esperem que el viatge de les cendres de Fidel de l'Havana a Santiago vagi bé i transcorreixi sense incidents, difícil, molt difícil tractant-se de Cuba.