ÚLTIMS ESCRITS
latest

dimecres, 31 de maig de 2017

XOC DE TRENS


El 6 de juny de 1937, a la revista Hora de España, Antonio Machado posava en boca del seu heterònim Juan de Mairena aquesta reflexió:
 • "D'aquells que diuen ser gallecs, catalans, bascos, extremenys, castellans, etcètera, abans que espanyols, desconfieu sempre. Solen ser espanyols incomplets, insuficients, dels qui res gran pot esperar-se.
 • Segons això, amic Mairena -parla Tórtolez en un cafè de Sevilla-, un andalús andalusista serà també un espanyol de segona classe.
 • -En efecte -responia Mairena-: un espanyol de segona classe i un andalús de tercera."

Fins aquí la cita. Recordem que un mes abans havien tingut lloc els successos de Barcelona -una petita guerra civil dins del bàndol republicà- després dels quals queia el govern Largo Caballero i pujava al poder Negrín, també socialista però sota el mandat del qual els comunistes anaven a fer-se amb el timó del govern, i sobretot de l'exèrcit. El nacionalisme català anava a sortir també escaldat de l'envit, i Machado escrivia aquest per avís de navegants.

Aquesta reflexió sobre Machado, ve a tomb amb la situació actual, que ha esdevingut perque un Estatut legítim, refrendat pels ciutadans de Catalunya, el Pp i Madrid, amb la connivència del PSoE el varen reduïr a no res, o com va dir Guerra, li varen pasar el ribot; recordeu la recollida de signaturas amb les seves capses blau cel del Pp de Rajoy; com dirien  en castellá: de aquellos polvos vienen estos lodos, perque si no s'haguessin passat pel folre l'Estatut, no seriem on som ni de bon tros, els independentistes serien la minoría que eren i en línies generals aniriem molt més bé. Farien bé doncs Mariano Rajoy i Soraya Saenz de Santamaria de mirar enrere i adonar-se que tot aquest sarao que s'ha organitzat és única i exclusivament per sa culpa, per sa culpa, per sa grandísima culpa, pero ells, com España són incapaços d'aquesta mirada, allí són de sostenella i no enmendalla, la culpa és de l'altre i aguanta que fa fort. Chufla chufla, como no te apartes tú....
Són a punt de perdre l'ùltima colonia que els queda (Ceuta i Melilla a banda) i encara no se n'han adonat. El xoc de trens, és inevitable....
« PREV
NEXT »

11 comentaris

 1. Pienso que es un tema que distrae y que a los dos gobiernos les va bien...

  ResponElimina
 2. El que pasa es que cansa, sembla el dia de la marmota, o del hamster com diu el Basté.

  ResponElimina
 3. DE DEBO,DAVANT EL "PANORAMA"DE FAMER FUMEJANT,I AMB LA GENTETA DEL IBEX 35,MANAN A TORT I A DRET,ALGU VOL SEGUIR FENT CAMI AMB ELLS?...AMB L'INDEPENDENCIA ENCARA ENS QUEDA UN POLSIM D'ESPERANZA.

  ResponElimina
 4. Lo que esta claro es que esto solo beneficia a unos pocos y perjudica a la mayoria. Yo creo que en Cataluña , en la calle , no el 1% se ha leido el EStatut y pocos saben que articulos se recortaron, esa es mi opinión. Machado es certero, la frase de EN ESPAÑA, DE CADA DIEZ CABEZAS, NUEVE EMBISTEN Y UNA PIENSA. (ANTONIO MACHADO) es acertada ... la tengo en mi blog

  ResponElimina
 5. Recuerdo que la tienes LA CITA DE MACHADO aunque no se yo si se refería a los de Gamonal (es broma de abuelete). En cuanto al Estatut recortaron bastantes temas que ahora si que no recuerdo con el paso del tiempo, pero unos contenidos que están en otras autonomías y allí el Pp no los recortó ni recurrió, hay algun estatuto calcado del Catalán. Pero aqui se podría decir aquello de: contigo empezó todo.

  un abrazo

  ResponElimina
 6. Fa algun temps una persona coneguda, al facebook, em criticava intel·lectuals espanyols actuals pel que fa a la seva visió del 'problema català' i me'ls comparava, ben erròniament, amb Machado, personatge que aquí tenim idealitzat en excés i que també en va dir de molt grosses i no va entendre res del tema, pitjor encara era Alberti, però molts tòpics encara funcionen, una cosa és ser poeta i, l'altra, entendre el mon on vius.

  ResponElimina
 7. Dona! si no ens entenem ni nosaltres, com vols que ens entenguin els demés, o sigui els altres. Unamuno tampoc ens va acabar d'entendre, pero s'hi va acostar bastant.

  ResponElimina
 8. Fa gràcia com la gent opina a base de judicis de valor, yo creo que los catalanes..., yo creo que los españoles...

  I els portuguesos què són?, i els andorrans?, i els catalans de la Catalunya nord?, i els gibraltarenys?

  Espanya és un concepte geogràfic com ho pot ser Escandinavia o els Balcans, que alguns, a més, han volgut convertir en un concepte ideològic que no arriba ni a nació.

  Quina mania en obligar ser espanyols els que no ho volen ser!

  Què els hi passa?, gairebé em fa pensar que l’essència de l’espanyolitat consisteix en això, precisament en això, en obligar ser-ho els que no ho volen ser. Ostres, que pelmes!!!

  ResponElimina
 9. No entenen que a part d'espanyol es pot o és vulgui ser una altra cosa, pensa que quan Déu va crear l'Univers Espanya ja hi era.

  ResponElimina
 10. Peletero cuando uno muestra su opinión , es eso, su opinión, por eso dice "yo creo" no da verdades absolutas basadas en creencias personales. Cosa que, creo debieras respetar y tener en cuenta, tu dices Espanya és un concepte geogràfic com ho pot ser Escandinavia o els Balcans, que alguns, a més, han volgut convertir en un concepte ideològic que no arriba ni a nació. y eso si es una opinión, con muy poco fundamento y con poca , escasa o malintencionada dirección. ¿esta Escandinavia o los Balcanes reconocidas por alguien como nación o estado?, pues no, pero tu eres más listo que el resto del mundo que nos reconoce como nación y como estado, eres el no va mas del reconocimiento internacional, pero en tu casa, por eso afirmas en vez de decir, yo pienso o yo creo, cosa que es de una prepotencia preocupante por la forma y por el fondo.
  Hablas que no quieres ser español, porque no te sientes español, a mi me da igual, hay doscientos países o naciones que puedes adoptar, pero si hablamos de sentimientos los míos también valen, por lo menos, tanto como los tuyos y si yo creo que por ser español y por ser cosoberano de España, junto con otros 47.7650.000 personas, también tengo derecho a decidir sobre sus fronteras y si son inamovibles o no (que eso es otra cosa). Mis sentimientos son tan legítimos, por lo menos, como los tuyos, te guste o no, me da igual.
  El que no quiera ser español no esta obligado a serlo, España es un país libre, pero eso no legitima que una parte quiera establecer condiciones sobre un todo, sin ni siquiera pedirnos opinión, porque si una parte de mi país se escinde yo soy parte afectada, para bien o para mal, lo queráis reconocer o no, da igual.
  También uno se cansa de los típicos tópicos de la supremacía moral e intelectual de la que hacéis alarde algunos, (creo que más que malintencionados, ignorantes), independentistas.


  P.D. Disculpa Francesc

  ResponElimina
 11. Lo que dice El Peletero és más que razonable, yo tampoco me siento español, no se puede evitar, quizás por que no lo soy, sino que me haqn hecho español, pero tampoco es importante, es una matización técnica, del mismo modo que tu eres más burgales que español, creo. És más, tampoco me siento excesivamente catalán, simplemente lo soy, así de sencillo, y eso es lo que el Pp és incapaz de entender.

  ResponElimina