Com pot ser, es preguntava l’altre dia Fernando Ónega, que tants catalans s’apuntin ara a la demonització constitucional, si Catalunya va donar un suport massiu i punter a la Constitució del 1978? És una pregunta pertinent. Els catalans vam participar en la transició amb bon ànim. Per raons diverses. L’antifranquisme català era molt realista. Conscient dels seus límits, el PSUC, els cercles de Pujol i Benet, CC.OO. o l’Assemblea de Catalunya estaven avesats al pacte i la negociació. Hi havia, a més, un fons conciliador en la societat catalana: el 1947, els d’un i altre bàndol de la guerra s’havien reconciliat simbòlicament a Montserrat; i el PSUC parlava de reconciliació des del 1956. Hi havia una gran disposició a trobar una sortida. Miquel Roca i Jordi Solé Tura van traduir-la en una generosa negociació constitucional. Tarradellas havia fet el mateix: cedir per obtenir un compromís de mínims. Un compromís que implicava, això sí, lleialtat mútua. La votació catalana va ser altíssima.
De seguida, però, van aparèixer les ombres. Després del 23-F, Pujol va ser obviat del pacte dels partits amb el Rei. La Loapa va ser un primer intent de corregir el títol VIII. Un intent frustrat per un TC encara no instrumentalitzat. Felipisme i pujolisme van repartir-se els papers sense compartir res de fons. La política lingüística ja era el gran cavall de batalla: l’ínfima dissidència interna va obtenir a la premsa capitalina un suport colossal: el manifest dels 2.300, Foro Babel... Aznar va atacar per aquest flanc, amb una excusa èticament irreprotxable. Aprofitant que ETA era nacionalista, Aznar i els intel·lectuals jacobins van trobar en el tòpic de la ciutadania una nova fórmula per demonitzar el nacionalisme en general i el catalanisme en particular. El 1978, en els seus articles de Logronyo, Aznar ja impugnaba el títol VIII. Quan va tenir majoria absoluta, el va corregir de facto: normatives i lleis invasives van començar a buidar la Generalitat. Això que ara es fa amb l’excusa del referèndum no és nou: és una culminació.
Quan Aznar va cedir el poder, Carod Rovira ja era determinant (tripartit): vasos comunicants. ERC, partit exclòs del pacte constitucional, ja tenia la clau. Tant l’aventura de l’Estatut com l’aventura actual han estat batalles de sords. El joc del gat i la rata. El gat, amb l’excusa de combatre la rata, ha anat envaint. La rata, amb l’excusa que podia ser caçada, s’ha anat escapant. La sentència del TC va reinterpretar el pacte constitucional en el sentit aznarià: la lletra de la llei s’imposava, però l’esperit constitucional va morir. En aquell moment, la gran majoria de catalans van dir prou. D’altres hem anat predicant reformisme en el desert. La brigada Aranzadi ha cregut que la lletra de la llei podia tatuar-se al cervell dels catalans. Així hem arribat fins aquí, mestre Ónega. La majoria dels catalans percep que el pacte constitucional va ser trencat unilateralment el 2010. No tots ells donen suport a la ruptura. N’hi ha que no la veuen gens clara i, preocupats, callen. No poden aportar cap sortida: Rajoy les ha obturades totes. - un article d'Antoni Puigverd
Sino recuerdo mal, y me voy a mi hemeroteca, que la tengo sobre el tema, Tarradellas jamás creyó en el café para todos, se enfrentó a Suarez (a cara de perro) y los dos cedieron para llegar a un pacto que hubiera sido imposible porque detrás estaba el ejército, detalle que no podemos obviar.
ResponEliminaAquel pacto nos salvó de una banca rota estilo Grecia (hoy los pensionistas están cobrando 250 euros menos que hace 5 años. No nos olvidemos.
Enric Juliana tiene un libro al respecto.
Y dos, las circustancias no son las mismas en referencia a los partidos políticos. Fraga y Carrillo no se hablaban, pero se sentaban a dialogar porque tenían sentido de estado. Hoy ese sentido no existe. Pero no es que no exista "per se", sino porque quien tiene la llave no cree en él, que es la CUP , que se autodenominan Grupo asambleario revolucionario. Grupo que no cree en la EU, que desea dejar de pagar la deuda, que no cree en las instituciones básicas (eso si, en crear un ejército si cree).
La CUP es todo lo contrario a ER (man que les pese a muchos), porque ER creé en una formulación gubernamental y en lo que se rige por las normas de la Cámara. Gustará más o menos, pero es así.
Yo, que no entiendo mucho, lo que veo es que quien tiene la llave no tiene la misma idea que el resto de grupos parlamentarios a la hora de gobernar, y que ahí estriba el quit del meollo. Independientemente de que el gobierno del PP sea (que lo es, sin excusas) un poder fáctico aplicado con todas sus consecuencias.
Un abrazo.
De acuerdo con Miquel, y no te olvides Francesc, que siempre hay una solución y todo lo complejo se puede dividir en partes más simples y más fáciles de resolver...
ResponEliminaUn saludo
No te digo que no. Pero soy pesimista. Esta todo muy enquistado como cuando dos machos cabrios dirimen sus cuitas con la cornamenta. Aqui se ha abierto una herida muy dificil no ya de curar sino de cicatrizar
ResponEliminaQUE VOLEU..."EN EL DIA DE HOY CAUTIVO Y DESARMADO...",FRANCAMENT CREC QUE UN COP MES, ELS CATALANS, AMB EL NOSTRE FOC DE CAMP REVOLUCIONARI,ESTEM OBRIM LAS PORTES A LA FI DEL FRANQUISME.
ResponEliminaAN DIUEN QUE PER LOS "MADRILES",EL RUM-RUM D'ELECCIONS GENERALS"FLOTA EN EL AIRE".
No busco nada OLIVA.
ResponEliminaLo que se es que no se puede dialogar con alguien que como argumento me dice que al SEREM MÉS FELIÇES, y que con esto basta.
También Sra OLIVA, recordarle lo de Anna SImÖ nos dijo cuando se refirió prosses: Al principi, ens habrem de sacrificar " refiriéndose a los pensionistas.
Yo, mi estimada, ya lo estoy haciendo con referencia mis hijos llénandole la nevera cada semana (y otras cosas que no vienen al caso). Pienso que quien se ha de sacrificar son los políticos que cada mes, el que menos cobra se nos va a 6.000 euros del ala.
Así no hay manera de levantar cabeza.
Ahora ya hay promesas de 650 mínimo sin haber cotizado nunca.
Aquí, los único cautivos y desarmados somos los pensionistas, los jubilados, los que no tienen medio de subsistencia y los que carecen de futuro....Al igual si...serem més feliçes.
Salut