¿QUÈ US HA PASSAT ALS CATALANS?


Molts ciutadans de fora de Catalunya es pregunten què ha passat per arribar a aquest punt. La primera resposta és una pregunta: ¿com pot ser que no sapigueu què ha succeït?

Catalunya s’ha erigit en el centre de l’atenció d’Espanya. No només el centre mediàtic, polític i judicial, també el de la conversa pública, el de molts espanyols que escriuen whatsapp, truquen a amics, parents i coneguts que viuen a Catalunya i els pregunten: ¿Què us ha passat, als catalans? ¿Què ha succeït perquè les vostres institucions, el Parlament i la Generalitat, s’hagin declarat orgullosament en rebel·lia, perquè hàgiu donat l’espectacle tan poc edificant d’aquests dies al Parlament, perquè la meitat de vosaltres abraceu un referèndum il·legal segons l’ordre constitucional vigent?
    
Hi ha qui té ja resposta a la seva pròpia pregunta, per als que els interrogants són mera retòrica; però també hi ha qui pregunta amb interès genuí, que vol saber i entendre, espanyols de Madrid, Galícia o Andalusia que no comprenen què ha passat ni què passarà, que presos de clixé s’interroguen d’on surt tanta rauxa, que on és el seny.

A la web d’el Periódico, des de dimecres (quan el Parlament va aprovar la llei del referèndum) ha augmentat el trànsit procedent de la resta d’Espanya en més del 50%; a Entre Tots són nombroses les cartes que rebem de fora de Catalunya. «El principal problema de l’1-O que menysprea el dret a decidir dels espanyols no catalans sobre una qüestió que afecta tots els espanyols», escriu Francisco Javier González, de Pontevedra. «Tot va començar quan el PP va portar l’Estatut de Catalunya (consensuat pel poble català) al Constitucional i va ser retallat, menyspreat, i amb ell tot el poble català, a diferència del que va passar en altres comunitats, on els estatuts van ser aprovats en la seva integritat. ¿Què es podia esperar, que Catalunya assumís tots aquests despropòsits? Doncs ja tenen la resposta per part d’un ampli espectre de la ciutadania catalana», opina Alfredo Martín des de Cabezón de la Sal (Cantàbria).
    
Què us ha passat als catalans, pregunten molts, i posats a contestar-los la primera resposta és una pregunta: ¿com pot ser que no ho sapigueu? La llista de greuges és llarga i s’hi ha larvat des de fa molt temps, des de l’àmbit sentimental fins al polític, des de l’àmbit cultural fins al financer: des del menyspreu i la incomprensió al català fins a la inversió  (és un dir) a Rodalies; des dels papers de Salamanca fins a l’anticatalanisme com a recol·lector exprés de vots; des de l’insult gratuït fins al 'cepillazo' a l’Estatut, l’últim intent de Catalunya de proposar un encaix dins d’Espanya. A partir de llavors, tots els esforços s’han dirigit cap a la sortida, mambo que diria la CUP.
    
¿Què us ha passat?, pregunten. I és veritat que a Catalunya han passat moltes coses: la desconnexió sentimental, l’auge sense complexos ni frens d’un nacionalisme lleig i excloent i escassament democràtic (hiperventilats, els diuen, com si fessin gràcia), la barreja d’il·lusió, propaganda, partidisme i barroera manipulació, el 3% i el 99% i l’1%, el creixement de la CUP, la caiguda de CiU i la fractura dels partits amb dues ànimes. Catalunya està partida en dos i diu molt i molt bé d’aquesta societat que la bilis segueixi emmagatzemada a les xarxes socials i no hagi desbordat les voreres, encara que cada vegada més sigui a costa de canviar de tema o de callar.

¿Què us ha passat?, pregunten, com si el que està succeint fos només un assumpte dels catalans, com si aquesta no fos una crisi genuïnament espanyola, com si les votacions i els decrets d’aquesta setmana no haguessin ferit de mort el sistema autonòmic. ¿Què us ha passat?, pregunten molts que no tenen cap interès que Catalunya s’independitzi d’Espanya, i no s’adonen que la pregunta hauria de ser una altra: ¿què ens ha passat? Perquè el que ha succeït és un fracàs col·lectiu d’Espanya. 

¿Què us ha passat, als catalans?
Joan Cañete Bayle - elperiodico

33 Comentaris

  1. El peletero

    Exactament, un fracàs del projecte "Espanya", que, per dir-ho clar, ni és projecte ni és res fora de la simple imposició.

    Reply Delete 10 de setembre, 2017
  2. Francesc Puigcarbó

    Espanya és una entelequia sense projecte, aquest és el problema, d'ells, i tambè nostre.

    Reply Delete 10 de setembre, 2017
  3. D.F.

    Yo tengo mis ideas y es que esto viene desde la Transición y como pongo en mi blog, la ausencia del estado en Cataluña con la complicidad infame de PP y Psoe con el corrupto.
    Salimos de una España casposa en muchos sentidos y estamos en una España de gente moderna con lideres políticos cuya principal virtud es hacer la pelota al líder para medrara, aquí la gente, mucha gente esta por encima en categoría moral, ética y honradez por encima de sus representantes, lo se, somos muchos los españoles que trabajamos como cabrones, que pagamos impuestos,quizas demasiados, que queremos no ser ninguneados, robados, estafados ni engañados.
    No somos Mariano, ni Pedro, ni Artur, ni Carles...
    Como antes ponía en el blog de Miquel, "A falta de ideas inventa palabras" y aquí nos inventamos autonomía para lo que es de facto un sistema federal, duplicamos administraciones y cortes, duplicamos personal que no servicios y los elementos que debían hacer la función de articular el estado vía servicios a los administrados se han creado una personalidad propia, una competencia entre administraciones infame, una mirada al ombligo brutal y retrasada y no solo en Cataluña, en toda España, no hay más largo plazo que las próximas elecciones ¿quien coño hace un proyecto de país con estos mimbres?
    Hay que aclarar, simplificar, poner y quitar atribuciones, esquematizar y actuar, eso pienso yo, y sobre todo trabajar. Yo no creo que a los catalanes, a la mayoria de catalanes, les pase nada, hay más similitudes entre un obrero de una fabrica de Martorell y uno de Vigo que entre el obrero y Artur Mas por ejemplo, tienen más cosas en común, los mismos problemas o muy parecidos.
    Listas abiertas, cambio en el sistema electoral donde todos los votos valgan lo mismo, el Senado que de que deje de ser el cementerio de elefantes y darles más atribuciones como Camara de representación Territorial que es, agilidad en la Justicia, eficacia en la Sanidad y un respeto enorme por el ciudadano como persona, no como parte de estadística o del "pueblo", así veo yo por donde comenzar.
    Lo que pasa en Cataluña es un problema de España, de toda España, así lo veo yo y no se arreglara mientras no se cambien muchas cosas de las antes mencionadas por mi, creo...

    ". Pues, ¿quién
    soportaría los azotes e injurias de este mundo,
    el desmán del tirano, la afrenta del soberbio,
    las penas del amor menospreciado,
    la tardanza de la ley, la arrogancia del cargo,
    los insultos que sufre la paciencia,
    pudiendo cerrar cuentas uno mismo
    con un simple puñal? ¿Quién lleva esas cargas,
    gimiendo y sudando bajo el peso de esta vida"

    Un saludo

    Reply Delete 10 de setembre, 2017
  4. D.F.

    Y se me olvidaba, nos sobra mala critica y nos falta autocritica, que es la base de toda mejora...

    Reply Delete 10 de setembre, 2017
    1. Francesc Puigcarbó

      ahí le has dado, y eso es aplicable a ambos lados del conflicto.

      Reply Delete 10 de setembre, 2017
    2. D.F.

      Desde luego, pero en vez de eso, se autojustifican

      Reply Delete 10 de setembre, 2017
  5. Francesc Puigcarbó

    simplificando, aquellos polvos trajeron estos lodos. Unos (España) sin proyecto y los otros (CATALUNYA) con las orejeras puestas titando p'alante. Falta diálogo y honestidad a ambos lados. Fíjate que aquí se cargaron a Maragall por pedir un estado federal, y ahora los unionistas se nos han vuelto federalistas. Hay un nivel tan bajo políticamente hablando que da pena, subproductos de vuelo gallináceo, y así nos va. En un país serio ni Rajoy seria Presidente del Gobierno ni Puigdemont de la Generalitat.
    Y algo muy importante a tener en cuenta: los catalanes, o los pocos que quedamos, no hemos acabado de sentirnos españoles del todo desde hace mucho tiempo, así és, y no es ni bueno ni malo, como todo, és negociable si la parte contratante de la primera parte quiere negociar, nunca imponer.

    Reply Delete 10 de setembre, 2017
    1. D.F.

      Yo, en mi caso, mis sentimientos son para Burgos, que es mi ciudad, donde nací, aunque no resido en ella. Me siento de Burgos, me encanta su clima (si,no me he equivocado), su cielo azul en invierno, pero me molesta que, siendo Burgos, a pesar de sus alcaldes, la ciudad con más industria por habitante del país, no se la apoye más a la industria y no se hable de ella nunca, no me gustan las procesiones de Semana Santa, no me gusta la Junta de Castilla y Leon que es más centralista que Madrid, me siento más burgalés más que castellano o español, quizas mi sentimiento con Castilla y leon es como el vuestro con el resto de España.
      España es el estado, no la patria, y como todos los estados imponen cosas y deben dar otras y ahí esta el quid, es lo que hay que resolver.
      Pero uno no puede, no debe vivir, viendo solo el lado negativo de las cosas, o eso pienso yo.

      Reply Delete 10 de setembre, 2017
    2. Francesc Puigcarbó

      Habrà que ir a vivir a una isla desierta o aislarse del propio entorno, como antes, no leer, no escuchar la radio, no ver la tele, moverse con los tuyos en un radio pequeño y abstraerse del mundanal ruido.

      Reply Delete 10 de setembre, 2017
Més recent Anterior