ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

¿QUE SIGNIFICA SER FEIXISTA?


Avui es compleixen 42 anys de la mort del dictador Francisco Franco, mort al llit  de vell, per cert. Franco no era feixista, Franco era franquista i encara queden molts dels seus seguidors inexplicablement en llibertad i tocant poder, així com volten encara pels carrers torturadors com Billy el Niño i altres.
S'empra sovint, massa sovint l'adjectiu de feixista que ha ocupat l'espai públic i és avui arma llancívola contra el discrepant polític, i és d'impossible aplicació a un demòcrata, sigui quina sigui la seva ideologia. La proliferació d’excessos verbals, vituperis i tota mena de desqualificacions personals a les xarxes socials i al carrer han servit per anomenar  «feixistes» els que no comparteixen l’ideari polític del vituperador o emissor de l’improperi. A més a més que els suposats feixistes –músics, escriptors, cineastes, polítics de diferents registres, professors de tota índole, ciutadans de tota classe i condició– no ho són en absolut, passa que el feixisme va ser un fenomen històric, polític, social, fins i tot cultural, que va respondre a un període històric concret i avui no concorren en la nostra atribolada política cap dels ingredients que van possibilitar el naixement del feixisme genuí –el nazisme i la Falange, dues de les seves derivades–; com a màxim només es pot parlar de neofeixistes i neonazis a l’Europa del segle XXI.

El terme feixisme, sorgit a Itàlia, procedeix de fasces, plural de la paraula llatina fascis, la traducció al català de la qual és feix. Un fascis era un conjunt de 30 vares lleugeres d’om o bedoll, anomenades lictores, subjectades amb una tira de cuir per formar un cilindre que sostenia una destral. Els fasces eren el signe d’autoritat dels cònsols de la República romana i es va mantenir durant l’imperi com a símbol de les 30 cúries fundadores de l’antiga Roma. Altres feixismes també van recórrer a senyes d’identitat rescatades d’un passat llunyà: com l’esvàstica dels nazis i el jou i les fletxes falangistes.
En els anys que van seguir la unificació italiana (1870) es va començar a difondre en el moviment sindical la paraula fascio com a sinònima de lliga o agrupació (un feix de ciutadans). Es van posar en circulació expressions com fascio operaio o fascio dei lavoratori (lliga de treballadors), dels quals el més famós va ser el Fasci Siciliani, impulsor d’un aixecament contra l’empobriment de l’illa i la decisió de les famílies sicilianes més acabalades d’invertir a les regions industrialitzades del nord (Piemont i Llombardia). Aquest sindicat va constituir una barreja heteròclita de diferents corrents llibertaris i socialistes d’estructura variable, definitivament reduït al no-res després del bienni tempestuós 1895-1896.

La religió, com un dels pilars del feixisme, va ser un factor rellevant en el missatge de Falange Española. «Pocs problemes de la història recent d’Europa han generat més controvèrsia que la interpretació del feixisme», afirma Stanley G. Payne al seu llibre El fascismo. Autors com S. J. Woolf i George L. Mosse van atribuir a les condicions socials i polítiques a Europa en les dues últimes dècades del segle XIX i al desenvolupament de la primera guerra mundial la força motriu per passar de la teoria a la praxi política feixista. Els esdeveniments que van tenir lloc a Itàlia a partir de l’estiu del 1914 donen la raó a aquests autors: joves nacionalistes partidaris de l’acció directa van exigir que el seu país entrés en la contesa, van fundar els Fascios d’Acció Internacionalista Revolucionària l’1 d’octubre de 1914 i van publicar un manifest a Pagine Libere quatre dies més tard. En aquell moment es va unir a l’organització el socialista Benito Mussolini, que aviat es va convertir en el seu líder. Finalment, el maig de 1915, Itàlia es va sumar a la guerra.

La nació, abans que l'individu - El programa feixista entenia la guerra com una ocasió única per engrandir el país, exaltar la nació per sobre de l’individu, justificar el recurs a la violència, promoure una economia de naturalesa autàrquica i defensar una organització corporativa de la societat. Des de la fundació de la Lliga Italiana dels Combatents (1919) fins a la Marxa sobre Roma (27-29 d’octubre de 1922), que va atorgar el poder a Mussolini, nacionalisme, violència i autarquia van constituir la senya d’identitat dels feixistes, un projecte atractiu per a una burgesia en guàrdia a tot Europa a partir del triomf de la Revolució d’Octubre el 1917 i del dinamisme de les organitzacions obreres de tradició socialista després de la guerra. Amb un ingredient afegit: l’anticomunisme militant de l’univers mussolinià.

És impossible fer que encaixin en aquest esquema les peces de l’entramat social i polític dels nostres dies. Payne explica que la consideració de feixista aplicada a qualsevol adversari polític és una herència del comunisme, que  els anys 20 i 30 del segle XX va tendir a anomenar feixistes els que dissentien o combatien els seus plantejaments. En realitat, només eren feixistes els seguidors del Partit Nacional Feixista, fundat el 1921, i dels seus derivats, el Partit Nacionalsocialista Alemany, en primer lloc, i més tard Falange Española i alguns altres. Ni els conservadors cristians ni els socialdemòcrates de la Segona Internacional ni diferents formes de liberalisme tenien cap vincle amb el feixisme autèntic, totalitari, sotmès als dictats d’un líder absolut –el duce, el führer–, contrari a la democràcia i hereu degenerat del nacionalisme romàntic, de caire populista.

José Antonio Primo de Rivera, en un míting de Falange Española.

Ingredient racial - D’altra banda, els diferents feixismes es van adequar a tradicions nacionals de naturalesa molt diversa. L’ingredient racial del nazisme, la màxima expressió del qual va ser la persecució dels jueus –sis milions de morts– i dels gitanos –500.000 morts– va ser aliè a la branca italiana, encara que a partir del pacte Hitler-Mussolini va formar part de la praxi política de l’Estat feixista. El dicteri dirigit als jueus va ser, en canvi, un factor constitutiu de feixismes com el rexisme a Bèlgica i els creus fletxades a Hongria, que van col·laborar amb els invasors alemanys durant la segona guerra mundial.

De la mateixa manera, la religió, entesa com un dels pilars del feixisme, va ser un factor realment rellevant en el missatge de Falange i molt poc o gens important en altres partits. En la seva proclama del 17 de juliol de 1936, José Antonio Primo de Rivera diu: «Treballadors, pagesos, intel·lectuals, soldats, marins, guardians de la pàtria: sacsegeu la resignació davant el quadro del seu enfonsament i veniu amb nosaltres per Espanya una, gran i lliure. ¡Que Déu ens ajudi! ¡Arriba España!». La idea mateixa que «l’època més alta que ha viscut Europa» va ser el segle XIII, el de sant Tomàs i el dels «frares que es van encarar amb el poder dels reis», va nodrir el falangisme amb els trets propis d’un catolicisme integrista i retardatari, anomenat més tard nacionalcatolicisme, pilar essencial de la dictadura franquista.

Hi va haver, per contra, una idea compartida, capaç d’unir diferents tradicions intel·lectuals: la debilitat o crisi d’Occident. La decadencia de Occidente, de l’alemany Oswald Spengler, publicat el 1918, va inspirar molts ideòlegs del feixisme, encara que el seu autor va renegar paradoxalment del nazisme i el seu nacionalisme agressiu. En els nostres dies, més enllà de la parafernàlia d’alguns moviments marginals o que són una reminiscència del passat, l’extrema dreta, en nom de la salvació d’Occident, carrega contra els immigrants, la Unió Europea i l’islam, una cosa més eficaç, sens dubte, que practicar la salutació romana. - EL PERIÓDICO.

Publica un comentari a l'entrada

20 Comentaris

  1. Está magnificamente explicado.
    Las juventudes del fascio se llamaban "camisa nera".

    Por cierto, FRANCESC :

    BEATRIZ NAVARRO
    20/11/2017 16:50
    Barcelona no acogerá finalmente la sede de la Agencia Europea del Medicamento (EMA, en su sigla inglesa), que será reubicada tras el Brexit. La institución comunitaria, por la que la capital catalana ha batallado duramente los últimos meses, se trasladará a una de las tres ciudades que han pasado el primer corte de votaciones: Milán, Amsterdam y Copenhagen.

    Así lo ha decidido este lunes por la tarde.

    Era de esperar y no es una noticia de los agentes secretos rusos, sino de la agencia de La Vanguardia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. CASUM DENA, he perdut un pèsol i la EMA ha perdut una destinació magnífica pels seus empleats que deuen estar cabrejats de cagati lorito.

      Elimina
  2. MOLT BEN EXPLICAT AIXO DEL FACIO...
    A PERO FRANCO ES MORT?...
    LA COLAU AVUI BRINDARA AMB "CHAMPAN"...FRANCES¡¡¡.

    ResponElimina
  3. El champán francesc no es malo, simplemente está elaborado con Chardonay y su cuve es diferente al catalá.
    Hay cavas muy, muy buenos, mucho. En sus diferentes proporciones, el Xarello, el Macabeo y el Perellada, pueden hacer una competencia bestial al Champagne.

    Gramona Extra brut. Llopart Brut Nature, Segura Viudas Extra , Recaredo especial familia...son firmas de elaborar magnificamente. Por 20 euros tiene ud un cava de calidad superior de Sant Sadurni.

    Si quiere un cava , Sra OLIVA, de Lleide y que sea de puta madre, en relación calidad precio, tiene Castell del Remei, brut Nature que por menos de 9 euros está de muerte.
    Y si lo quiere de Barcelona, de Alella concretamente aunque con Pansa Blanca (uva de Tiana y Teia), tiene el Parxet Brut Nature, a menos de 8 euros la botella y que quedará como una reina.
    El mismo consejo a la señora Colau y al Laporta, que le va el Cliqot cordón bleu champagne.

    Salut per als nadals.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Chico,me los he apuntado todos,te prometo que los iré probando todos,poco a poco,que me consta
      que entiendes un montón del asunto.

      Elimina
    2. Miquel es un experto en cavas y champagnes, mientras que servidor sólo es de Anna de Codorniu semi-seco, el resto de cavas y champagnes, como diria la Patrocinio, pal gato.

      Elimina
  4. Quería decir "el chapagne francés"

    ResponElimina
  5. Lexe y picón,hoy es 20_N y yo sin enterarme.Día de bengalas y marchas al Valle de los Caídos.Así has sa
    cado tú el tema.Como tienes 72 años,como yo, no me digas que no has cantado el Cara al Sol en el colegio.Aún me acuerdo de la letra.Los recuerdos de niño,son imborrables.

    ResponElimina
  6. EL CARA AL SOL NO! Ahora, me tragué muchos rosarios y meses de María, eso si.

    ResponElimina
  7. No deixa de ser important que l'expressió "feixista" s'hagi convertit en un insult.
    Molt interessant el teu apunt. El modelo va ser "camisa negra" a Itàlia, "camisa parda" a Alemanya i a Espanya "camisa azul" a l'Espanya falanguita ja que, com és sabut, la doctrin de josé Antonio Primo de Rivera és un calc del feixisme italià. Jo vaig haver d'aquirir i estudiar les "Obras completas de José Antonio" per aprendre'm "Los puntos de la Falange" ai aixì poder accedir a un examen per obtenir una feina. Estic molt adoctrinada.

    ResponElimina
  8. Marededéu, i has sobreviscut a Los puntos de la Falange... això té mèrit, de fet, abans, o com es deia... antes, les noies si volien tenir el pasaport habien de fer uns cursets de cosir i coses d'aquestes, serveis socials en deien, que era idea de Pilar Primo de Rivera, la germana del José Antonio.

    ResponElimina
  9. Aragón también existe, sí, sí, pero siento decepcionar a los lectores porque no pertenece ni ha pertenecido nunca a la Corona catalo-aragonesa, simplemente porque esa "Corona" nunca ha existido. E incluso existe en la elaboración de cavas. Recomiendo el Cava Chardonnay Bordejé por 10,95 euros; y el Brut Nature Reserva Monasterio de Veruela por 12 euros.

    Saludos.

    ResponElimina
  10. Seguro que existe, yo he estado en Aragón, la Patrocinio Herrero Zarzoso abuela de mi mujer era de Olba (teruel) que también existe Teruel i la plaça del torico.
    En cuanto a lo de la Corona esta no lo sé, yo no estaba, pero se habla de ella, de Jaume I y todo esto, y vaya, me parece que si que existió, incluso antes que España.

    ResponElimina
  11. Se habla, a la Historia me refiero, de la Corona de Aragón. De toda maneras algo he leído, de algún autor catalán, de cosas históricas que no sabía: "Cervantes escribió el Quijote, pero en catalán. Él era catalán. A los autores de los siglos XVI y XVII les obligaron a traducir su obra al castellano, por una obligación del Rey".
    Cito sólo esto para no aburrir, pero hay mucho más...
    Un abrazo.

    ResponElimina
  12. eso es una memez, si es cierto que anduvo por Barcelona pero de ahi a que escribiera el Quijote en catalán hay un abismo. Lo de la Corona de Aragón o Catalano aragonesa no me l,o hab ia planteado nunca, quizás por que poco me importa, he visto en google que hay versiones en ambos sentidos, aunque en el fondo, ya digo que poco me importa. chufla chufla,que decia Miquel Ligero.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tienes mucha razón, el caso es que a mi me ocurre lo mismo, poco me importa lo que piensen algunos, sobre todo si están en la cárcel, ni lo que le pase al resto. Me has hecho descubrir un brillante punto de vista.
      Lo de chufla, chufla, que ya sabes lo que significa, jajajaja, lo decían los de la DUI, montados en el burro...

      Elimina
  13. DEBE SER POR LO DEL CHOQUE DE TRENES. De la cárcel ya saldrán y los de Bruselas lo tienen más complicado, aunque como aqui en todo esto el guión és de una perversidad extrema con giros diarios - sólo faltaba la muerte del Fiscal Maza -, vete a saber como acabará, igual el tren descarrila y los del burro "s'escapoleixen de l'escomessa".

    ResponElimina
  14. El fascismo utiliza la religión como símbolo de unión, Franco no creo que fuese católico, iba de católico porque le interesaba, no tenia más dios que él mismo.
    Otra cosa es Primo de Rivera, que es un tipo con un discurso excelente, con unas creencias religiosas profundas y una sensibilidad social que denunciaba abusos, resumiendo, sería un cabrón si hubiese llegado al poder, porque toda esta gente que se cree con la verdad absoluta no dejan de ser unos malvados cuando tienen el poder, sean del "palo" que sean..
    No se si he traducido mal los lictores eran los funcionarios que acompañaban a los senadores cuando estos tenian el poder y eran los que portaban las fasces, no las fasces, eran doce y solo portaban hachas dentro de las varas fuera de Roma y eran 24 cuando iban en campaña "con imperium", es decir mando militar en campaña...
    Un saludo.

    ResponElimina
  15. Todos estos eran católicos de conveniéncia, Jose Antonio era otra historia, aunque también tenia su parte oscura y como dices si hubiese llegado al poder se hbubiese portado como los otros.

    ResponElimina