La síndrome de resignació, és una estranya malaltia que només té lloc a Suècia. El primer cas de síndrome de resignació identificat a Suècia va ser el 1990. Des de l’aleshores s’han detectat més de 600 casos.  I afecta únicament als fills de refugiats que demanen asil al país. De sobte, aquests nens i nenes deixen de menjar, parlar, caminar i entren en un estat similar al coma. No tenen cap malaltia física ni neurològica subjacent, però semblen haver perdut la voluntat de viure. Els suecs els anomenen els apàtics. Estan sans però no responen.
Foto: Magnus Wennman /Guanyadora categoria "People-Singles" World Press Photo 2018
La doctora Hultcrantz creu que és un mecanisme de protecció: “el món ha sigut tant terrible per a aquests nens que s’endinsen en ells mateixos i desconnecten la part conscient del seu cervell.
La síndrome de resignació s’acostuma a activar quan descobreixen que el seu permís al país s’esgota i seran deportats en un futur proper.  Són nenes i nenes vulnerables, que poden haver sigut testimonis de violència extrema, sovint cap als seus pares, o que han hagut de fugir del seu país on vivien un ambient profundament insegur.
Les fotografies seleccionades al World Press Photo acostumen a ser estèticament molt atractives. Però darrera cada imatge s’hi amaguen històries molt impactants. - WEEK@SBD