El dilluns 3 de setembre el Ministeri de Defensa va informar que suspenia la venda de 400 bombes de precisió a l'Aràbia Saudita. Ho va fer a so de bombo i platerets en els mitjans de comunicació afins, és clar. Bombes que, després de diversos anys de conflicte i més de 10.000 morts, ningú podria negar, ni tan sols que podrien haver estat llançades sobre població civil al Iemen.
Els saudites, que tan bona relació guarden amb els Borbons, agraden de bombardejar dones, ancians i nens, segons ha quedat àmpliament documentat. I ho fan amb pilots de gran precisió formats en les Forces Armades comandades per Felip VI, gran amant dels saudites.
Un exemple de la precisió i professionalitat dels pilots formats en terres espanyoles podria trobar-se en el bombardeig de diversos autobusos escolars que es dirigien a un campament d'estiu el passat mes d'agost: van morir entre 25 i 40 nens entre els més de 50 morts i 77 ferits. Bé, per la formació militar obtinguda a Espanya; millor, per la precisió de les bombes venudes.

Va ser després d'aquest episodi quan Margarita Robles va anunciar que el Ministeri de Defensa revisaria la venda d'armes a l'Aràbia Saudita i, conseqüència d'això, es va produir aquesta suspensió de la venda de 400 bombes de precisió que obligava a Espanya a retornar els diners abonats pels saudites: 9,2 milions d'euros. 
Aquesta còmplice venda de material bèl·lic a un país que porta diversos anys cometent crims de guerra va ser perpetrada per Pedro Morenés i María Dolores de Cospedal, els dos anteriors ministres de Defensa, al costat del anterior president del Govern, Mariano Rajoy. Tres actors que van materialitzar les bones relacions entre les famílies reals d'ambdós països, les quals guarden en molts aspectes grans semblants, amb transaccions milionàries en munició, armes i material bèl·lic.

Si bé la decisió de Margarita Robles només pot rebre felicitacions si s'analitza individualment, no és menys cert que només pot considerar-se com una operació de maquillatge si tenim en compte la globalitat. Un maquillatge de mort. De milers de morts.
Les dades referent a això són concloents: Espanya, segons Amnistia Internacional, va exportar a l'Aràbia Saudita material bèl·lic per valor de 932 milions d'euros entre 2015 i 2017. Xifra que arribaria als 1.200 milions d'euros si tinguéssim en compte als aliats saudites que participen de l'horror saudita. De fet, si només tinguéssim en compte l'any 2017 el total de diners ingressat per recanvis d'aeronaus, drones, plataformes portamorteros, granades de morter o munició d'artilleria ascendiria a 270 milions d'euros.
"Les embarcacions de Navantia afecten milions de persones sotmeses a un cruel bloqueig que pot contribuir a la major catàstrofe humanitària del planeta a dia d'avui: Iemen". Per tant, una suspensió de venda d'armament que no arriba als 10 milions d'euros només pot qualificar-se com una operació de màrqueting, ja que només es tracta de l'1% del material venut als saudites entre 2015 i 2017 o el 3,7 % si només tenim en compte el venut el 2017.
Sorprenentment, a la Comissió de Defensa del dia 10 de setembre Margarita Robles va afirmar que la venda de les 400 bombes de precisió no estava suspesa i que, en qualsevol cas, això no afectaria a la venda de les embarcacions de Navantia que generaran 2.000 milions d'ingressos. Embarcacions que sí afectarien milions de persones sotmeses a un cruel bloqueig que pot contribuir a la major catàstrofe humanitària del planeta a dia d'avui: Iemen.

Desdir-se va ser el principi, rectificar la fi. El dia 12 de setembre Espanya rectificava davant la por de perdre la venda d'embarcacions militars i la cancel·lació de la resta de contractes i enviava a l'Aràbia Saudita les 400 bombes de precisió. El Parlament Europeu va sol·licitar al novembre de 2017, fa gairebé un any, el cessament de la venda d'armes a l'Aràbia Saudita per la contínua vulneració del Dret Internacional Humanitari que s'està produint al Iemen, país en el qual s'ha certificat el bombardeig d'hospitals, mercats i escoles i la mort de diversos milers de civils, entre ells gent gran, dones i nens.

Si tenim en compte el mandat del Parlament Europeu o la paralització de la venda d'armes que han emprès països com Suècia, Canadà, Finlàndia, Noruega, Bèlgica o Alemanya, la decisió del Ministeri de Defensa resulta insuficient per complet. Queda clar, doncs, que l'únic objectiu possible d'un país democràtic i respectuós amb el Dret Internacional no pot ser altre que la suspensió total i indefinida de tot armament venut a l'Aràbia Saudita, sigui quin sigui el mateix.



Les embarcacions militars, com la resta del material bèl·lic, maten i ho fan amb una precisió sorprenent. Si a les bombes venudes pels espanyols podem atribuir-los, encara que sigui en mode condicional, la mort de civils en hospitals, col·legis, mercats, enterraments o campaments d'estiu, a les embarcacions militars se'ls pot atribuir el bloqueig militar que està causant una autèntica catàstrofe humanitària: fam i/o malnutrició en tres de cada quatre iemenites. Total: 19 milions de persones en risc de morir.
Per tot això, l'exemple són els països que han paralitzat la venda d'armes a aquest antidemocràtic i opressor règim i, fins i tot, els que van més enllà i critiquen obertament el que a les terres alauites passa: Canadà. De fet, l'Aràbia Saudita ha trencat relacions amb el Canadà per les crítiques realitzades per aquest país cap a les violacions de drets humans produïdes.

Mentre Canadà critica Aràbia Saudita i aquest respon amb l'expulsió de l'ambaixador canadenc al país i mentre gran part dels països civilitzats han deixat de vendre armes als saudites pels crims que estan cometent, el nostre país es conforma amb una suspensió de venda d'armes inferior als 10 milions d'euros mentre el nostre monarca es fotografia alegre i gustós amb els sàtrapes saudites i els blanqueja la imatge. 

https://es.rt.com/66lx Portada 
Opinión - actualidad.rt.com
Luis Gonzalo Segura exteniente 
del Ejército de Tierra de España.