Ara que es torna a remenar el tema bilingüisme en l'ensenyament i el fet de deixar de considerar el català com a única llengua vehicular, sento dir tantes bajanades als quatre toca pilotes de sempre, voldria fer una reflexió el més seriosa i acurada possible sobre per què la mainada i la gent jove a casa nostra, al pati de l'escola i al carrer, cada vegada fan servir més el castellà com a llengua primera per comunicar-se.
No és perquè fa més modern, no és ni molt menys aquesta la causa. Però aquest fenomen que no és pas nou, encara no he trobat ningú que sigui capaç de donar-me una explicació raonable sobre les causes que motiven el mateix, i ja recordo n'havien parlat en tertúlies de Catradio quan encara hi havia l'Antoni Bassas.
No és perquè fa més modern, no és ni molt menys aquesta la causa. Però aquest fenomen que no és pas nou, encara no he trobat ningú que sigui capaç de donar-me una explicació raonable sobre les causes que motiven el mateix, i ja recordo n'havien parlat en tertúlies de Catradio quan encara hi havia l'Antoni Bassas.
Per si pot servir d'alguna cosa explicaré la meva experiència personal amb "X": "X" parla català i castellà, i amb el seu company ho fan en castellà, ambdós són nascuts aquí, ella de pares catalans i ell de pares malaguenys. Ambdós són joves (vint i pocs) i no han acabat l'ESO, treballen i viuen junts, mentre, esperen una criatura d’ací a pocs mesos.
En diverses ocasions li he preguntat a "X" perquè parla en castellà amb el seu company i amb els seus amics. Resposta - perquè tots ells són castellans i a més a més ens és més fàcil fer-ho en castellà. I a partir d’aquí, a banda de parlar amb "X" ho he fet amb d'altres i n'he parlat amb més gent i no aconsegueixes treure'n l'aigua clara.
No es una cosa elitista (ni tan sols saben el significat de la paraula), ni perquè estigui de moda, ni per tocar els bemolls, simplement és un fet que es produeix de forma natural sense que ningú l'hagi forçat o atiat.
Tot és molt més senzill, i podria tenir potser l'origen o ser-ne una de les causes que aquesta mainada no són pas de TV3, malgrat ser socis del club Super3. La gran majoria, no els hi busqueu a "la Teva", els trobareu a Tele5 o Antena 3 o directament a través del mòbil o la tablet, i potser per aquí, en una generació de massiva cultura televisiva i nul·la literària podríem començar a estirar del fil de perquè parlen entre ells en castellà, i amb el mòbil amb k i sense vocals.
És aquest un fenomen que s'ha generat de manera espontània i que sembla continuarà la seva extensió sense que es pugui aturar i afecta sobretot de trenta anys cap enrere, i és feina pels sociòlegs esbrinar el perquè.
El que si és clar i palès, digui el que digui la senyora Arrimadas o Garcia Albiol, a Catalunya, tots els nenes parlen i escriuen en castellà, però no tots parlen ni escriuen en català.
En LLuís Bosch, al seu bloc fa un retrat clavat de la situació i del perquè de tot plegat:
1.- En Cataluña hay zonas (área metropolitana de Barcelona, con más de 5 millones de habitantes -la precisión demográfica es mía) en donde la lengua mayoritaria es la castellana, y quizás se debería tratar como se tratan las lengua maternas en el mundo civilizado. Se entiende que se les debería prestar más y mejor atención, ya que el buen dominio de la lengua materna es importante en el desarrollo de la competencia comunicativa del alumno.
2.- En Cataluña hay zonas en donde presencia social del castellano es muy baja (las comarcas del interior, con menos de 2 millones de personas), y quizás se debería reforzar el conocimiento de esta lengua.
No es una cosa elitista (ni tan sols saben el significat de la paraula), ni perquè estigui de moda, ni per tocar els bemolls, simplement és un fet que es produeix de forma natural sense que ningú l'hagi forçat o atiat."
ResponEliminaY es así. Y depende también de la lengua materna, y no poco. Mi madre, siendo de aquí, no me habló jamás en catalán, para ella el idioma internacional era el esperanto, pero jamás me pronunció palabra alguna. Y es evidente que mi padre no dominaba ni el castellano.
Donde me crié no había nadie que lo hablara, nadie, o al menos no lo recuerdo, y eso que podría decir que se amontonaban más de dos mil familias.
Hoy, sin embargo, con mis nietos (mi señora es maña), hablamos catalán, pero hete aquí, cosa curiosa, que mientras ha ido hasta tercero de primaria (tiene casi 5 años), siempre hablaba catalán, desde que ha entrado al 4º habla mucho en castellano. Me comento Icaro, su padre, que en la clase donde le han puesto hay mayoría de padres castellanos, y que eso se nota, pues en el patio de recreo hablan en castellano.
Hablo de un cole de El Prat .
Salut
Al meu net li passa el mateix, nomès parla en català amb nosaltres, amb els consogres (cordobesos) ho fa en castellà y amb els seus amics també. pensa que al cole que va el meu net Roberto, Gaudi és diu, no ja catalans, sino espanyols com a molt n'hi ha la meitat, i aixó tampoc ajuda.
ResponEliminaEs que esa es la realidad,de los que vivimos en Tabarnia,lo mismo en Trastolandía es otra.
ResponEliminaUnos y otros hemos aceptado que en la escuela el idioma vehicular sea el catalán y yo no he visto que el castellano se descuide,no sé de dónde viene tanto jaleo.Entiendo,que algunos colectivos(emigrantes,hijos de funcionarios de paso),necesiten un curriculum de adaptación,pero se hace ya,desde muchos años.También que el castellano sea vehicular,en casos de demanda apropiada,porque esa oportunidad la tienen en colegios privados,que los padres así lo quieren por diferentes circunstancias.Si es que la cosa está en satisfacer necesidades y no tomar banderas por un idioma,para enfrentarnos.En el resto de España,es que la desinformación es total,lo ven como un todo,lleno de patriotismo.
Luego el asunto,de lo que se hable en cada casa,eso ya es privado,en la mía desde luego es un continuo cambio y mezcla de los dos.Nadie impone nada y por eso podemos hacer comidas multitudinarias.
Empecemos por aclarar que Tabarnia no existe, és solo el producto de algunas mentes políticas con ganas de agitar la lengua, o sea Ciudadanos. Dicho esto, el resto es como dices hay mucha desinformación fuera de aquí, fíjate que estan hablando que el castellano está en peligro en Cataluña, que no se puede (Casado) ir por la calle hablando en castellano porque te pegan, etc.
ResponEliminaPues claro que existe,es que tú no la quieres ver,es una Ínsula,donde reina Dulcinea,que más o menos está situada en el área metropolitana de Barcelona,muy diferente a Tractolandia(el país de los prados y nieves,donde abundan los tractores).
EliminaEs que Dulcinea tampoco no existe ni en Tabarnia ni en el Toboso, y los tractores són indepes.
EliminaEn el moment en que tots assumim que una llengua és una eina amb la funció principal d´entendre als demés i fer-nos entendre, ens estalviariem moltes cabòries.
ResponEliminaDesprés, tenim el fet cultural, que tenim que cuidar i mantindre.
Pero en el moment en que es fa servir com element discriminatori del altre, li estem fent un magre servei a la llengua i la cultura catalana.
Y aquí tenim els Koine, y altre gent que es comportan d´una manera vergonyosa, fent servir la llengua com arma política.
Hi ha que seduïr, no pas violentar.
I em poso com exemple, soc un fill d´andaluços castellano-parlants, seduït per la llengua i la cultura d´aquesta terra, que també es la meva i es on vaig neixer.
L'oferta en català de les tauletes és molt rància, i avui les criatures petites miren més aquests estris que no pas la TV3, al principi de la TV3 moltes criatures -i jo he treballat sempre a barris de gran majoria castellana d'origen i familiar, tot i que avui ja tot és internacional- es van deixar seduir pel club súper 3 i fins i tot els mestres repatanis, pel Puyal. Però hem anat a menys, tot s'ha de dir. I que hi ha llengües majoritàries i minoritàries, ens agradi o no. I l'important és que ens entenguem i ens deixem de romanços, quan menys política i menys experts millor per a totes les llengües i per a la convivència.
ResponEliminaAquest és el problema, que hem anat a menys, gent immigrant que parlava català, els seus fills ja no el parlen o el parlen poc.
EliminaL'escola funciona molt bé, la primària, ep, la secundària és un altre rotllo. I fa anys que tothom fa el que pot i ho fa molt bé, a Tabàrnia i a Palau de Plegamans, però Na Política es va ficar pel mig més del compte i vet aquí un gat vet aquí un gos.
ResponElimina...Palau de Plegamans i Solità, que si no s'enfaden els de Solità.
ResponElimina¡¡ Filiprim.....!!
EliminaL'altre dia a 'Tot es mou' en varen passar trossos, però en temps de Filiprim nomès era Palau de Plegamans.
ResponEliminaTanquem la paradeta!