Tot Europa està en plena involució. El que s’ha viscut aquests darrers dies a França amb les manifestacions de les armilles grogues n’és una proba ben evident. Ha estat –i sembla que continuarà– un esclat de violència que ha sorprès els mateixos convocants. Certes escenes han superat les imatges del Maig del 68, per posar de manifest una insatisfacció que troba en la violència desfermada l’expressió d’un malestar inequívocament revolucionari.
I França, històricament, ha liderat sempre totes les temptatives revolucionàries a Europa. En aquest cas, Marine Le Pen i Mélenchon beneeixen a la vegada i amb entusiasme la contestació social, carregant a Macron la responsabilitat dels aldarulls i les destrosses. Un populisme creixent treu profit de la conjuntura i coincideix per damunt de barreres ideològiques en l’objectiu d’enderrocar el sistema. Són pocs els que saben què hi ha realment en l’origen de la contestació actual; el que importa és la voluntat de posar en qüestió el sistema en el seu conjunt, ocupant carrers, destrossant mobiliari urbà, enfrontant-se amb la policia, etcètera.
França lidera, però els altres països europeus viuen fenòmens populistes que trasbalsen les bases del sistema emergit de la Segona Guerra Mundial. Sense cap mena de vergonya, nous moviments es reclamen continuadors d’ideologies que van portar a la guerra i a la mort milers i milers de persones. A Itàlia una onada de nostàlgia ultradretana i antieuropea sacseja l’estabilitat institucional. Països nòrdics es plantegen mesures que esgarrifen la sensibilitat democràtica. A Anglaterra, el Brexit fa trontollar els ciments de la democràcia històrica. Polònia, Hongria i altres països de l’antiga Europa de l’Est recuperen llenguatges i mesures que els havien portat a la divisió interna i a la confrontació suïcida.
Europa viu un procés d’involució antidemocràtica contra la qual s’hauria d’oposar la força de la unitat dels partidaris de fer descansar en la llibertat, el pluralisme i la tolerància les bases de la convivència. Ara per ara, sembla que interessi més denunciar el que el populisme pot representar que l’esforç seriós de fer-hi front. Denunciar i, a vegades, amb les mateixes armes que els populistes empren. És més fàcil exhibir sentiments que construir pautes unitàries de comportament democràtic.
La involució no és discutible; és aquí. Es veu, es constata, no s’amaga. El que no es veu ni es constata és la resposta. Perquè la resposta no ha de ser la d’anar a bufetades pel carrer, ni dedicar-se a insultar els votants temptats pel populis-
me involucionista. Per aquesta via només fracassarem. Sempre hi guanyen els que és aquí, al carrer, a l’escenari de la violència, en el simplisme demagògic, on es volen moure. Encara que no agradi, és en les institucions on s’ha de guanyar la partida.
No sembla que sigui per aquesta via per on es vulgui anar. El “tots contra tots” sembla ser més atractiu que l’“entre tots i per a tots”. Segur que sumar voldrà dir renunciar, però dividint no hi ha futur. Tot es redueix lamentablement a mirar cap a horitzons passats. I el passat no enganya: ho sabem. És, en tot cas, en el futur que es pot buscar l’esperança. I, per fer-ho, hi ha moltes eines, molta voluntat; i, també, molta necessitat! No n’hi ha prou amb denunciar el populisme que torna, cal fer-hi front des del compromís integrador que aplega les veus múltiples de la democràcia pluralista.
Els involucionistes no volen respectar; la seva força és la intolerància. No debatem en el seu camp!
- Miquel Roca i Junyent
INVOLUCIÓ
12.12.18
* ACT 4
¿Alguien se imagina a Casado, Sanchez, Rivera, Torra e Iglesias haciendo la Transición?... "Pues eso"... Soy pesimista... Creo que ha llegado el sálvese quien pueda...
ResponEliminaNo valorar lo que se tiene y no saber a donde se va, es lo que produce...
Como digo cada día más, y con perdón, que les den por culo a todos...Me hastían...
Un saludo.
Aún no habría habido transición, y la culpa seguro que seria de Catalunya.
ResponEliminaYo me imagino a Rufian hablando con Sole Tura, con Ernest Lluch, con Anguita, con Roca, con Gutierrez Mellado, con Suarez, con Gonzalez, con Carrillo...
ResponEliminaVale...valeeeeeeeeeeeeee....mucha imaginación le pongo.
s'haurien entés, entre altres questions per què Rufian és un producte d'aquella mala transició, per tant el personatge no podia existir fa 40 anys. Rufian és la mostra evident del fracàs de la transició.
ResponEliminaCon una pandilla de inútiles que han crecido desde las juventudes del partido y que no han "pegado sello" en su vida, no es raro que lleguemos a esta situación kafkiana : la política se ha convertido en un mundo aparte de las sociedad civíl, y se retroalimenta de criaturas propias.
ResponEliminaY al pueblo soberano, que lo bomben !!.
hi ha una generació de polítics d'ofici que es jubilaran sense haber treballat mai (fora del partit)
ResponEliminaQue va,que va, esto es poco para la que liamos en el 68,que me tocó a mi en la Escuela de Ingenieros,sobretodo en Cataluña,no sé si pudimos dar clase un par de meses,casi todo el
ResponEliminacurso en huelga,en la calle de follón en follón,con los grises.Miquel Roca,no estaba allí.
Pasa, que los medios televisivos,engrandecen los hechos,acercan las imágenes a los puntos calientes y magnifican ,estoy seguro que a 200 metros la vida sigue con normalidad.Lo que si está claro es que,hoy día,cincuenta tíos son capaces de parar la circulación nada menos que en una autopista,nosotros necesitábamos muchísimos más para parar la Diagonal.Y luego ni salías en la tele.
a mi el 68 me pilló en Mallorca haciendo la mili. Ni nos enteramos casi, a excepción del Paris Match, y en Palma habia muchos turistas.
ResponEliminaVi en twitter esta mañana unas imágenes del arco de triunfo que aparecía envuelto en llamasm era un primer plano,luego se veia otro de lejos y era unjn fueguecito de nada a doscientos metros en medio de les Champs Elisées.