Lluny de ser una anomalia històrica, la progressiva despoblació de l'Espanya rural pot considerar-se un episodi més d'un fenomen que s'ha produït al llarg de la història -per les raons més diverses- en gairebé qualsevol racó del món. Una altra cosa és com frenar, aturar o revertir-ho.
Juntament amb les plagues, les catàstrofes naturals, l'aïllament geogràfic o un col·lapse econòmic, són les guerres els més eficaços generadors de terres despoblades. Però en casos extrems com els de Txernòbil o Fukushima, no cap la possibilitat de repoblar la zona afectada, almenys no durant diverses generacions, però en altres circumstàncies, per molt adverses que siguin, sí que es pot trobar la manera de donar vida nova a que sens dubte no és més que un moribund.
Espanya, terra d'interminables conquestes i reconquestes, s'enfronta de nou amb el repte de frenar la progressiva despoblació del seu interior, però també amb el de repoblar-lo. Abans de lliurar-se als encants de la fatalitat, però, faria bé en repassar la seva pròpia història. Sense anar més lluny, en la mateixa època que Odessa i Nova York s'anaven omplint d'immigrants arribats de tot arreu, es poblava zones espanyoles, sobretot Sierra Morena, amb gents procedents d'Alemanya o Suïssa. Els seus descendents segueixen allà. Però aquest és tan sols un de molts altres casos similars.
Així que, si els urbanites cosmopolites no volen saber res de Terol o Sòria, que són dues de les principals províncies de l'anomenada Espanya buidada, que vagin a habitar-la polonesos, senegalesos, equatorians o xinesos; cristians, musulmans, mormons o animistes; agricultors, fusters, mestres d'escola o poetes. Hi ha lloc i oportunitats per a tothom. O les hi haurà si així ho desitja el Govern.
Però a més de contemplar grans inversions en infraestructures, comunicacions, logística, descentralització o incentius econòmics i laborals, la qual cosa també caldrà és el resolt compromís de dur a terme el projecte a llarg termini i fins a les últimes conseqüències, com així mateix ingents quantitats d'imaginació , mà esquerra i il·lusió. Això i una campanya publicitària a l'altura de les que tant temps porten venent-nos alguna que altra moto. Llevat que algun afortunat trobi una mina d'or a, diguem, Calanda, o petroli a Badajoz. Llavors un altre gall ens cantaria a la bellíssima Espanya buidada.
Mesures a (re) prendre per a
la repoblació de l'Espanya buidada
JOHN WILLIAM WILKINSON
(fragment) - lavanguardia.com
La pregunta es si los emigrantes,los posibles habitantes para llenar los pueblos,realmente lo quieren.Pasa,que los que vienen a Cataluña,su amor no es para Tractolandia,más bien es para Tabarnia.
ResponEliminaPasa en los demás lugares de la Patria común.
Hablando de Andalucía,es verdad, Carlos III la repobló con alemanes para dar seguridad entre el centro y Sevilla,por donde entraba el oro de América,pero lo hizo con pueblos nuevos todos de alemanes,con sus costumbres,luego con el tiempo se mezclaron.
No me imagino,actualmente, un pueblo de Tractolandia dejarse "invadir" por emigrantes africanos,sería un hecho curioso.
No es tan fácil,lo que dice este señor.
Lo realmente curioso,es que estos pueblos lo que quieren son servicios,enseñanza,educación,carreteras,internet.Que solucionen primero eso y luego ya irán acudiendo gente de forma natural,de lo contrario se vaciará,por falta de inversión pública.
Tenemos un problema de entrada, tractolandia y Tabarnia no existen, ni se les espera. He andando mucho por todo el país interior y hay muchos pueblos y zonas donde vale la pena vivir. La clave las das tu mismo: Lo realmente curioso,es que estos pueblos lo que quieren son servicios,enseñanza,educación,carreteras, internet. Que solucionen primero eso y luego ya irán acudiendo gente de forma natural, de lo contrario se vaciará,por falta de inversión pública.
ResponEliminaY ahí entra en juego el Gobierno que es lo que WILLIAM ya dice y recomienda haga el Gobierno, que invierta en estas zonas rurales.
Claro,pero para que existan las inversiones en lugar de ir tan contentos con sus tractores a liarla a Barcelona,deberían unirse al resto de España,que tienen sus mismos problemas por tener la misma realidad,porque si hay una Tabarnia,también existe los Madriles,que se come todo el centro peninsular.No se puede uno aislar en los problemas geopolíticos.Igual pasa en la Europa,esa de los pueblos olvidados y vaciados.La cosa es seria.Pero aquí queremos ir solos,porque somos la república catalana,queda bonito.En fin estamos siempre en lo mismo,lazos si,lazos no.Prefiero bocata para todo el mundo.
ResponEliminasi, pero Tabarnia no existe, es un mal invento de ya sabes que gentuza, los de la Síndrome de Xenius de C's, empezando por Albert Boadella y otros subproductos al uso. No tiene nada a ver con lo que estamos comentando, más que nada en ser un ente inexistente.
ResponEliminaEl resto, correcto y sucede en toda España, tractores incluidos, a los que parece les tienes algo de mania.
A Itàlia un alcalde va endegar una iniciativa molt interessant amb la gent immigrada i el van posar a la presó, és clar que voldrien, si se'ls oferís l'oportunitat... en tot cas son coses que es podrien intentar però no estan per la feina,
ResponEliminaConec el cas de l'alcalde de Riace, com passa amb Open Arms, i el pitjor del cas és que en molts llocs fa falta gent, pèrò aquesta és una tasca de Govern, un Govern que a Itàlia o Espanya o altres paísos va en direcció contraria.
EliminaDe tota manera, no ens enganyem, la gent jove ara estudia i, amb poques excepcions, te més ganes de tocar el dos que de quedar-s'hi de forma definitiva, i això que son pobles amb serveis i comunicacions interessants. Respecte als immigrants, n'hem acollit molt pocs i malament, així que no sabem quin potencial representen,però en cas de necessitat la gent té ganes de prosperar i seria interessant fer coses d'aquest tipus.
ResponEliminaD'ACORD, però hauràn de començar a cambiar el xip, hi ha pobles de l'interior amb tots els serveis bàsics, cal mentalitzar a la gent, jovent o inmigrants de que viure allí té més avantatges que inconvenients. A Castellterçol hi ha unes quantes empreses d'alimentacio, com SOSA, Can Mas, Vegetalia i altres que donen feina a molta gent. A Olot n'hi ha unes quantes també, i així en molts llocs de l'interior, i amb molta més qualitat de vida que a l'AREA METROPOLITANA de Barcelona.
EliminaA Sant Bartomeu del Grau quan anava a tope Teixits Puigneró, eren tres mil llocs de treball, directes e indirectes, o casa Tarradellas a Gurb, i tantes altres industries lluny de la influencia de l'ÀREA METROPOLITANA.
Pensa que només a Casa Tarradellas jo els hi venia cada més dos milions de quilos de farina, i per gastar-la fa falta molt personal.
La comparació amb Carles III em sembla anacrònica, aquells governs, el mateix que les dictadures, feien les coses per decret i era una altra època, res a veure.
ResponEliminahttps://www.elmundo.es/internacional/2018/10/02/5bb35bb746163f48298b4625.html
ResponEliminaA ver si nos aclaramos,si hablamos de repoblación,hay dos hechos en España interesantes,el primero fue el de Carlos III.Hay muchos pueblos que nacieron entonces como resultado de esa repoblación,muchos llevan el nombre del causante,así La Carlota,pueblo de la campiña cordobesa,de carácter agrícola desde su nacimiento.El segundo la creación de poblados franquistas al acabar la guerra,con un sentido agrícola,con casitas blancas de una sola planta,hoy día han progresado,precisamente en uno de ellos,tiene su farmacia un cuñado he ido viendo su progreso durante 35 años.
ResponEliminaEl caso de la repoblación de la que hablamos,nada tiene que ver con el asunto de los pueblos que se vacían y su posible intento de llenarlos con emigrantes.No creo que sea posible,porque no hay ese interés por parte de los emigrantes,ni lo soportaría los que viven en esos pueblos,que al final lo que quieren son inversiones públicas.Ejemplo,los menores extranjeros no acompañados,los ves en el centro,agrupados trajinando lo que pueden,no pienso en que en un futuro tengan interés en repoblar ningún pueblo.Los manteros igual,los que se dedican a la seguridad no me digas,todos desean el área metropolitana.Pienso que hay que diferenciar,la falta de servicios en muchos pueblos con la emigración.Son dos problemas diferentes.
puede repoblarse, fíjate que hay pueblos e Italia que lo están haciendo voluntariamente, se trata de voluntad real de hacerlo por parte del Gobierno, entre otras cosas porqué hay una serie de trabajos que aquí sólo hacen los inmigrantes, si invierten en estas zonas pueden colocar en cada sitio a unos cuantos inmigrantes, al fin y al cabo si estos ven posibilidades se quedarán en el lugar. No es fácil, pero es posible.
EliminaQuiero un café ¡¡¡¡
ResponEliminaEs que sois la leche ¡¡¡
mejor un carajillo...
EliminaOtro misterio inextricable: Al desierto anómalo de celtiberia aquí lo llaman "naturaleza".
ResponEliminaIntegrar sí, repoblar no. Entendiendo este último como masificar y siempre con un diseño socioeconomico, bien estudiado.El Area Metropolitana, desde los 60,que yo conozco ha sido capaz de integrar perfectamente las migraciones, pero no sería el caso para los pueblos vaciados actuales.
ResponEliminaentiendo que si es posible, se trataría de programarlo e integrar escalonadamente a la gente, que tuvieran un acceso por carretera correcto e internet, una ayuda inicial hasta que pudieran valerse por si mismos, no es fácil, pero si es posible.
ResponElimina