El foc de Montnegre de la Selva - Del relat de Joaquim Ruyra (Girona, 1858 - Barcelona, 1939) a Entre flames (1928). Els incendis a les Gavarres i a l’Empordà són una calamitat cíclica, gairebé esdevinguda mite. - ara.cat
Ruyra descriu de manera magistral la desolació del paisatge després de foc. He pensat en ell i en 'Entre Flames' a ran de l'incendi de Vinebre.
"Són moltes les propietats destruïdes, entre elles les que jo posseïa a Montnegre, on se m’han cremat, no sols els boscos, sinó fins i tot el suro de la collita d’enguany, el qual tenia estibat prop dels meus masos Sàbat i Casagran. Aquestes dues cases, situades a la falda del turó de Montnegre, que estava abrandat de foc, sembla que s’han salvat, bé que no pas íntegrament. Menys afortunades han sigut les de dalt del dit turó, les quals, juntament amb l’antiga esglesiola que el coronava, han sigut destruïdes per les flames. Així mateix han sigut destruïdes altres cases d’altres indrets i part del Santuari dels Àngels.
Vaig pujar a Montnegre el dia 30 d’agost, vuit dies després del sinistre. En el silenci forçós de la tartana, durant la seva lenta marxa, ens venien a la memòria els records tràgics de la meva vida: guerres, aiguats, borrasques passionals, malalties, perillosos viatges marítims... Quina novel·la més terrible! Era jo mateix el que havia passat aquelles vicissituds? I ara, a les meves velleses, aquell incendi? Quins efectes hauria causat? Quan vaig eixir de Montnegre, un mes enrere, totes les expectatives eren bones. Deixava, davant de les cases dels masos, grans estibes de suro pelat formant amples i alts muradals de pannes superposades; belles pannes, grogues com un or pel dessota i de dorsos aspres i escatosos com els dels monstres marins. Exhalaven una oloreta suau, semblant a la de fulles de rosa seques. Quasi recava de vendre-les per un grapat de diners. Però, en girar la vista cap a la pomposa selva, veia una promesa de renovació per a cada any; i la recança s’esvaïa, i un somrís intern oratjava el meu cor. Qui m’havia de dir que eren il·lusions enganyadores? Com que no tenia notícies de la magnitud del sinistre, tot pujant ara camins enllà imaginava els seus efectes. Doncs bé, la visió de la realitat fou molt diferent de la imaginada, i més depriment i aclaparadora."
Un anuncio que se hizo famoso,hace un montón de años,en tv y carteles:"cuando un bosque se quema,algo tuyo se quema" o parecido.Un humorista de la época,hizo famoso un chiste de respuesta:"cuando un bosque se quema,algo suyo sr. marqués se quema",me ha venido a la memoria.No se si hoy día pasaría la censura.
ResponEliminaEs de Autopista de Jaume Perich, la mitad de aforismos de este libro hoy en dia no se podrian publicar.
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2016/07/principi-de-periquedes.html
A MI ME GUSTA ESTE:
Queda algun misteri per descobrir en l'ésser humà? Un d'important. Encara no se sap com és possible que quan un fumador s'empassa el fum, aquest no li surti pel cul.
Todo lo que se nos explica ahora es pura anécdota.
ResponEliminaAquello pasó en el siglo pasado, si, el siglo pasado.
Hoy, donde los ordenadores te dicen como, que temperatura, cuanto tiempo, de que manera , la cantidad de días que durará y la manera de evitar mas males de los que queda hacer, es impensable que un departamento dotado de millones de euros no sepa las hectáreas que se están quemando al día.
Que no tenga cojones de pedir ayuda a un Gobierno central por orgullo.
Que cuando se han quemado 3.500 Hectareas se pida ayuda al gobierno y se diga por la prensa, por eso del Ejército, que entre estados amigos hay que ayudar (sic).
Que llevevemos casi 7.500 Hectareas y ahora si que no podamos apagarlo hasta esperadas las 10.500 porque vamos tarde, con mal tiempo y de equipos obsoletos.
Que tiremos la culpa a Madrid porque los camiones de los bomberos son viejos, cuando hace un año en el cuerpo de bomberos de Tarragona ya se predijo, mientras nos vamos gastando la pasta en embajadas..si ya salió, pero es que la pasta para ciudadanía marcha toda en propaganda, y esa ahora está costando mucha pasta.
Quizá sea mejor que se queme todo, así el año que viene tendremos cero incendios, y para la Generalitat será todo un triunfó.
Anem a pams, un foc no se sap amb una zona d'orografia tan complicada com aquesta, com s'escamparà, depén del vent i de mil circumstàncies. Els camions són correctes i suficients i els bombers professionals, varen demanar ajut a l'exèrcit quan es va escampar més del previst, i no és la primera vegada que intervé l'exèrcit, Com moltes vegades enviem camions i bombers a altres contrades fora de Catalunya per ajudar a apagar focs. Clar que saben les hectàrees cremades, ja t'ho diuen a cada informatiu, i en aquest sentit no tè cap importancia, si alguna cosa ens sobra es massa arbrada. Pensa, que a Espanya hi ha el doble de massa arbrada ara que seixanta anys enrere. Sap greu si es cremen granges, massos o bestiar, pero els arbres no són cap problema.
EliminaPensa que les ambaixades són per atraure negoci, inversió, no t'equivoquis amb aixó, i que a la Mediterrània de vell que es cala foc a cada estiu, i llevat d'alguna burilla de tant en tant, la culpa és de FECSA o dels pagesos cremant rostois o en aquest cas l'autocombustió dels fems de les gallines.
Per més mesures que es prenguin, per més avions, i camions de bombers nous de trinca, per més diners que si dediquin hi haurà els mateixos incendis i amb les mateixes conseqüencies. El que cal es conrear més hectàrees per que facin de tallafocs, pero ningú vol fer de pages, ni els que encara ho són.
La solució la va dornar Monzó fa temps, cremar tots els boscos i substituirlos per arbres de plàstic, que n'hi ha que tambè filtren l'aire i el renoven com els arbres de veritat. No culpis a la Generalitat d'això, té zero culpa, i si de cas, demana explicacions a FECSA o als pagesos.
Oju Miquel como tiras...Será la caló,dicen que hay que beber 4 litros de agua al día,para estar bien hidratado,no se si las ranas necesitan tanta agua.Un abrazo y busca la sombra.
ResponEliminaAUNQUE HAGA UN POCO DE CALOR (SOLO ESTAMOS A 41º) 4 litros de agua al dia no puede ser bueno, ¿no serán 4 litros de cerveza?
EliminaHay una escuela de filosofía, que se llama escocesa, pero se le denomina comunmente la del "sentido común". Su precursor fue un tal Reid.
ResponEliminaQue se diga que entre paises amigos nos hemos de ayudar porque nos envían el Ejército, es como para nota, CAR RES.
Que además riamos la broma ya es puro infortunio.
¿Qué paises amigos? ¿Esto en EEUU estaría penado por alta traición, y en Guantánamo el idiota que lo hubiere dicho.
Y nos reímos.
Paises amigos son Portugal y Francia. No hay más. Pero nos va la marcha y el cuanto peor mejor.
Voy a beber agua, si, creo que me la he ganado.
Salut
En aixó discrepo, Espanya no és un país amic, ni tan sols és un país ni una nació, Espanya és un Estat de Nacions i punt, el que passa es que no ho volen entendre.
EliminaFixa't_ Espanya es una unidad de destino en lo irracional, y Catalunya, una unidad de destino en lo carcamal. Ah! o veus, hi ha diferències subtils! i això no ho veus perquè beus massa aigua, millor cava fresquet i cervesa.
EliminaAsí se hará.
EliminaSalut
“Una frase histórica: Nunca tantos hicieron tanto para tan pocos”
ResponElimina-Winston Churchill si hubiera sido obrero.
(Perich)
... o también: "Nunca tan pocos jodieron tanto a tantos"
Elimina