ROBOTS ASSASSINS


L'empresa de robòtica Boston Dynamics per fi va a comercialitzar un dels seus robots, molt populars pels espectaculars vídeos que difonen a Youtube dels seus prototips. Es tracta del model Spot, un robot amb forma de gos sense cap que pot ser personalitzat per les empreses o governs que l'adquireixin. Entre les tasques que Boston Dinamycs assenyala per a aquest autòmat estan les de seguretat.
El gos robot Spot
No cal fer volar massa la imaginació per comprendre que un dispositiu com Spot podria usar-se en defensa, ja que tant el seu maquinari com el seu programari són personalitzables. Encara que en realitat fa ja força temps que els robots s'utilitzen en accions militars per tot el món.
Quan els robots van començar a aparèixer en els vells còmics de ciència ficció en els anys 50, gairebé ningú va pensar que el 2019 la major part d'autòmats militars estarien solcant el cel. L'ús de drones per a accions militars està tan estès que fins i tot un grup paramilitar del Iemen va utilitzar artefactes d'aquest tipus per atacar una refineria de l'Aràbia Saudita, disparant el preu del petroli a tot el món. Encara que es pensa que aquest drone en realitat comptava amb tecnologia iranià.
Sembla doncs que les tres lleis de la robótica d'Assimov no es tenen en compte a l'hora de dissenyar els robots més avançats, lo qual tampoc es que ens hagi de sorprendre. Ja l'any 2017 en un esgarrifós curtmetratge, un professor de ciències de la computació de la Universitat de Berkeley, busca conscienciar a la població sobre els perills de la integració de la intel·ligència artificial en el desenvolupament d'armament i el potencial risc que podria generar a les mans equivocades.
La producció audiovisual, que s'estén durant set minuts, mostra un nou tipus de dron automatitzat, capaç de matar una persona d'un únic cop precís. En concloure l'espai de ficció, l'acadèmic de la universitat californiana, Stuart Russell, apareix en pantalla destacant la seva trajectòria de més de tres dècades en intel·ligència artificial, per aclarir que si bé encara no hi ha aquesta tecnologia, és possible fabricar-la en l'actualitat, costat de tots els perills que comporta.


"Aquesta cinta és més que només especulacions, sinó que mostra el resultat de tecnologies que ja tenim miniaturitzades i integrades", explica l'investigador, qui malgrat creure que el potencial de la intel·ligència artificial per "beneficiar la població és enorme [. ..] permetre que les màquines puguin assassinar humans és devastador per a la nostra seguretat i llibertat".
Aquesta postura en contra dels -també denominats "robots assassins" ha estat recolzada per diversos científics, emprenedors i multimilionaris relacionats a la indústria tecnològica, com Elon Musk i Stephen Hawking.


(Font: El Mercuri / GDA)

4 Comentaris

Més recent Anterior