La Guàrdia Civil és un Institut Armat fundat el 1844 pel Duc d'Ahumada, durant el regnat d'Isabel II. Altres forces similars a Europa són els Carabinieri (Itàlia) i la Guardia Nacional Republicana (Portugal), i a dia d'avui ha perdut tota la seva raó de ser, si és que alguna vegada l'ha tingut. Massa ambiguïtat, massa morts a l'esquena (molts més que ETA), un cost onerós fins i tot pel color del seu uniforme tacat de sang com el de qualsevol ens militar, fan que potser hagi arribat l'hora de la seva desaparició, més ara que estem en època de vaques magres i s'han de reduïr despeses. Malgrat la modernització i 'democratització' de la Guardia Civil, el passat els pesa i és un llast feixuc, i, de la mateixa manera que ETA va abandonar la lluita en no tenir ja cap raó de ser, si és que alguna vegada l'havia arribat a tenir, amb la Guardia Civil s'hauria de fer el mateix, dissoldre-la i els seus membres pre-jubilats o repartits entre Policia Nacional o l'exercit. 

La destitució de Pérez de los Cobos no té res a veure amb aquesta vella reivindicació, ni la dimissió del Tinent General Laurentino Ceña, per cert, a un més de la seva jubilació. Pérez de los Cobos, per incompetent i mentider fa ja temps que hauria d'haver estat cessat, clar que, mentre les seves mentides i manipulacions li anàven bé al govern per perjudicar als líders independentistes no els importava, era el gos que servia al seu amo, com Tácito, un altre que possiblement també caigui un dia d'aquests, però quan el gos s'ha rebotat contra l'amo, ja no els hi ha interessat, i és per aixó que l'han cessat.

La gestió de Grande Marlaska ha estat nefasta, i ara per justificar-se va i apuja el sou als Guardies Civils, en comptes de cessar-los o col·locar-los a tots. L'anacronisme de la institució armada és una incongruència democràtica que potser ja seria hora d'eradicar, que estem en ple segle XXI. Clar que no ens ha de sorprendre l'actitud d'un govern temorós que en plena pandèmia pel coronavirus  malbarata més de dos mil milions d'euros per comprar tancs, que deuen ser per matar el coronavirus a canonades, Si aixó no és malbaratament de diner públic que vingui algú i ho vegi.

Un amic que tinc advocat em deia avui que Marlaska no podia cessar a Pérez de los  Cobos atés aquest seguint les instruccions de la jutge Rodriguez Medel, en ser policia judicial no tenia per què informar al Ministre de l'interior. Pot ser que la jutge Carmen Rodriguez Medel, en principi gens sospitosa d'animadversió vers el Govern, ni de prevaricadora habitual, aspecte massa habitual en la justícia espanyola, s'hagi rebotat i potser per això no sorpren que amenaci al Ministre Grande Marlaska de la manera que ho ha fet; francament aquí hi ha massa gent que està perdent els papers i no són temps per fer-ho, ans al contrari, i aquest és el problema que un problema gran com el del coronavirus l'ha de gestionar gent molt petita.