El cessament del llavors director de la Guàrdia Civil, Félix Azón, el gener d'aquest any, es va justificar en el marc d'una remodelació de l'equip dirigent de la policia militaritzada, però la causa seria, segons avança 'El Confidencial', l'ocultació d'informació relativa a l'operatiu contra membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que va acabar amb la detenció de nou persones acusades d'estar fabricant explosius, alguna cosa que avui encara no ha estat demostrat.
Segons l'esmentat mitjà, Marlaska va cessar a Azón al gener a causa que se li van ocultar els detalls de l'operació que va tenir lloc el 23 de setembre de 2019, una cosa que va agafar amb el pas canviat a Pedro Sánchez, que va ser preguntat per les detencions quan era a la Cimera del Clima de Nova York i que desconeixia completament.
Segons fonts coneixedores de l'episodi citades per El Confidencial, Sánchez va telefonar a Marlaska per retreure-li que no se li hagués anticipat l'operació i, al seu torn el ministre, que estava al cas de l'operatiu, però no detalls com que suposadament la Guàrdia Civil considerava que els detinguts tenien capacitat per fabricar explosius, es va queixar a Azón del silenci informatiu.
El cessament d'Azon doncs, connecta amb el mateix comportament de Pérez de los Cobos, pel que sembla reticents a compartir informació amb l'actual govern espanyol. 
De fet, Marlaska el que està fent es, mica en mica anar desmuntant la policia patriòtica creada per Mossen Fernandez Díaz i Marcelo, si no vaig errat ja s'ha carregat a 13 alts càrrecs, per tant Pérez de los Cobos és un patriòtic més que Marlaska ha denestrat, que de fet ja ho havia d'haver fet molt abans, demostrat com va quedar en els judicis del procés i del Major Trapero que l'home mentia descaradament una vegada rere l'altra. Perquè López de los Cobos si que és un mentider, com ho és José Maria Aznar, Quan deia: CREANME LES ESTOY DICIENDO LA VERDAD, sobre les armes de destrucció massiva que no existien. De fet mentir, és l'estat natural de tots els polítics, o quasi tots, i si haguessin de dimitir per aquest fet, el Parlament fa temps que ja estaria vuit.

Malgrat tot aquest soroll d'un Pp i Vox plens d'ira i furia, Pedro Sánchez ha aprés la lliçó i no cessarà a Grande Marlaska, sap que si vol tenir una legislatura llarga no pot donar el cap del primer que li demani una oposició desencadenada en la seva impotència. 

¿Mentir o mossegar-se la llengua? escriu Javier Pérez Royo a eldiario.es. 

El ministre Fernando Grande-Marlaska es va mossegar la llengua en les seves respostes al Congrés dels Diputats i el Senat, que és una cosa molt diferent de mentir.

El debat que s'ha obert sobre si el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va mentir en les seves respostes a les preguntes sobre el cessament del coronel de la Guàrdia Civil Pérez dels Cobos i, com a conseqüència d'això, hauria de dimitir, està viciat en el seu origen. El ministre no podia dir la veritat, perquè això hagués suposat deixar constància en el diari de sessions que l'origen de la cessació estava en l'execució desviada pel coronel Pérez dels Cobos d'una decisió presumptament prevaricadora de la jutge d'instrucció Rodríguez Medel. Fernando Grande-Marlaska sabia que era així, però no ho podia dir....