CONSTATACIÓ DE L'ESTUPIDESA


El coronavirus està permetent confirmar el que ja sabiem de fa temps. S'ha ratificat que el que ens distingeix com a espècie, no és la racionalitat sinó l'estupidesa. Això augmenta les possibilitats que el control de la pandèmia el tingui Madrid o la Generalitat, se'n vagi en orris, en oberta demostració que ensopegar diverses vegades en la mateixa pedra forma part indissoluble de la condició humana.
L'exemple perfecte el tenim al Segrià (Lleida), l'Agència de Salut pública de la Generalitat han decretat un reconfinament de la població que, en realitat, no és tal sinó un simple tancament perimetral sense altres limitacions, com venia a reconèixer l'alcalde de la capital, Miquel Pueyo. Per a això s'ha esperat a que el ritme de contagis es multipliqués per set, encara des de juny es tingués constància que existia transmissió comunitària i descontrolada.
Que per què no s'ha tallat abans el brot? Doncs per una barreja de raons polítiques i socioeconòmiques. Entre les primeres, potser hagi influït que l'Agència de Salut Pública, que és l'encarregada de vigilància epidemiològica, estigui escapçada des de maig quan el doctor Joan Guix va deicar el càrrec per raons de salut, i encara no s'ha nomenat a ningú per substituir-lo, o que el rastreig dels contagis, en comptes de encomanar-se a professionals sanitaris, que són cars i saben el que fan, hagi estat adjudicat a Ferrovial i als seus 108 teleoperadors sense cap formació. En això, sembla, consistia l'exigència d'algunes comunitats de recuperar les seves competències a corre-cuita: en poder externalitzar l'atenció mèdica per uns quants milions d'euros, 18 en aquest cas. I els ha sortit el tret per la culata, estan cometent els mateixos errors i improvisacions prova error, error prova, que el Govern de Madrid que tan criticaven.
Tan estúpid com l'anterior és ignorar la situació que cada any per aquestes dates es viu a Lleida, on centenars de temporers malviuen pels carrers en condicions lamentables. Sense papers, sense ajudes en el cas de contraure la malaltia perquè l'ingrés mínim no es va inventar per a ells, només algú molt neci pot pensar que se sotmetran voluntàriament a quarantena en un domicili de què no tenen i que no acudiran a el següent tall per unes dècimes de febre. Es va obviar l'exemple de Portugal o Itàlia, on s'ha dut a terme una accelerada regularització de migrants, centrada en aquest últim cas en treballadors jornalers i de cures domèstics. 

Tampoc s'enten que ara surti Fernando Simón dient que potser s'havia d'haver actuat abans, i tancat el Segrià,  no seria el més idoni per fer retrets del que ell mateix no va saber fer a temps a Madrid. Com Torra abans i ell ara, calladet estaria més mono, el contingent de bocamolls el tenim saturat i les gònades inflades de tanta estupidesa.


5 Comentaris

Més recent Anterior