ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

D'UN ESTRANGER DE FORA

Antiga parada de Sagalés a Caldes de Montbui -

- Quan jo era petit, el Barça no guanyava mai gran cosa, alguna Copa del Generalísimo, alguna altra de Ferias, que de fet era la Champions actual i ara està menys valorada, alguna lliga de tan en tant i poc més. Però va arribar Ladislao Kubala i l'equip va canviar. Un dia, d'un més d'un any, quan en tenia sis, vaig conèixer a Caldes de Montboi a Ladislao Kubala. Aquesta és la història de quan jo era seguidor del Barça i vaig conèixer a Laszi ...

"Devia estar a punt de complir els sis anys quan va succeir un fet que recordo perfectament, fou el dia que vaig conèixer a Kubala, un plujós dissabte. De petit, per les vacances els meus pares normalment em duien a Sant Feliu de Codines o a l'Estany, però els caps de setmana els passava a Caldes de Montbui. El meu avi Fransiscu era l’encarregat de la companyia de cotxes de línea Sagales i vivia amb la iaia Pilar (la seva tercera dona) una mica més avall d'on hi havia les oficines, a l'entrada del poble, en unes casetes de les quals encara se’n conserva una davant la benzinera.
Al seu costat hi vivia en Llugari i la seva dona que també treballava al Sagales, i més avall gairebé tocant al pont, hi vivia el Sr. Josep. El Sr. Josep estava jubilat i feia vaixells en miniatura, però no de fusta, sinó d'acer, paquebots, destructors, barques de pesca..., en un taller que tenia al garatge de casa seva i que a mi em fascinava, sovint i anava a fer el tafaner amb el “tumilet” que era el meu fòtil per traslladar-me per a tot arreu, i del que ja en vaig parlar fa uns mesos. Aquest era doncs el meu petit univers de cap de setmana.
Sovint anava fins on tenia el despatx l’avi que era a la part del darrere de les oficines del Sagalés, al costat d’un bar que ara es diu la Rosa de Caldes,i a l'altre banda on ara hi ha un bar i les noves oficines, hi havia l'antiga estació de tren (mig enderrocada) puig fins abans de la guerra el tren arribava fins a Caldes de Montbui, més que res per baixar les llambordes des de la pedrera cap a Barcelona.
-
Recordo que els fets varen succeir un dia que plovia. Jo duia un xubasquero vermell i unes botes d’aigua (katiuskes se'n deien) també de color vermell (mono el nen) i anava badant per l'acera mentre cantava la “vie en rose” de Edith Piaff. De sobte em va cridar l'atenció una parella que hi havia davant meu a l'altre banda de l’acera, ell era molt alt i ros,  i ella rossa també i duia un abric de pells. En aquells temps no era gaire freqüent veure gent rossa, a banda que en aquella parella i havia quelcom que els diferenciava de la resta de gent que esperava el cotxe de línia per anar a Barcelona.
-
- Qui és aquest senyor? – vaig preguntar-li al meu avi –
-
L'avi Fransiscu es va ajupir al meu costat i em va dir: Aquest senyor és un futbolista que ha fitxat el Barça i diuen que és molt bo. Es diu Kubala i és de l'estranger de fora. I és clar, a tan curta edat un senyor de l'estranger de fora a mi em semblava que devia ser de molt lluny. Vaig travessar la carretera (quan encara es podien travessar les carreteres) i m'hi vaig palplantar al davant, mirant-lo de baix a dalt com sol fer la mainada. En Kubala, em va retirar la caputxa i mentre m'acariciava el cap amb la ma em va dir unes paraules que no vaig pas entendre. Després vaig donar mitja volta i vaig tornar corrents amb l'avi.

De fet que fos a Caldes era normal, puig les concentracions del Barça eren a les termes de Caldes i hi venien tots els jugadors, fins i tot segons deien, la Lola Flores quan anava amb en Gustavo Biosca (el bello Gustavo), que aixó del marro a Can Barça no és pas nou. L'endemà li vaig dir al meu pare que em va explicar la història d’en Laszy; que era hongarès, que s'havia escapat dels comunistes, que era molt bo, etc. i que un dia em duria a veure’l a jugar al futbol a Barcelona.
I m'hi va portar, un diumenge al matí en un partit de copa contra l’Athlètic de Bilbao que el Barça va guanyar crec que 4-2 però com a l'anada havien perdut 2-0 els varen eliminar (el patiment ve d'antuvi). He dit més endavant, perquè aquest partit ja es va jugar al Camp Nou.

Així fou doncs com quan encara no tenia ni sis anys vaig conèixer al qui va ser el meu ídol futbolístic: en Ladislao Kubala, com Ramallets, Gensana i d'altres foren els ídols futbolístics de la meva infantesa. Després... després tots ens varem fer grans i res ja no va ser el mateix, fins que va arribar primer Cruifjj i després en Pep. Em preguntava Fackel a quina hora jugava el Barça (mala bava que té el paio), la resposta és de manual: a 2 quarts de 8. Visca el Barça...

Publica un comentari a l'entrada

19 Comentaris

  1. Me encanta Caldas. Una vez al año nos perdemos tres o cuatro días en el balneario Vitoria, que es de lo mejor, y vamos con el Sagalés que para en Paseo San Juan.
    Tiene una piscina de agua termal que no se la salta un torero.
    De futbolista conocía a Mendoça, que era del At de Madrid y vino al Barcelona pero se fue a Palma de Mallorca porque se lio con los Testigos de Jehová, un buen tipo, muy buena persona y gran jugador.

    Creo que Kubala solía juntarse con Puskas en el bar que regentaba este en la calle Buenos Aires, de eso hace años, y allí se les podía encontrar a los dos sentados en un rincón. pero como todo, todo pasa y nosotros con ellos.
    Salut

    ResponElimina
  2. PD:
    Precioso el dibujo, muy bueno. Ya sabes que soy un fan de la plumilla y los lápices.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. El vaig fer per encàrrec d'un forner que viu a Caldes precisament, encara que té el forn a Palau Solità i Plegamans. Si t'hi fixes es veu la silueta de l'avi Fransiscu amb la seva pipa una mica a lo Hitchcock

      Elimina
    2. encontrado ¡¡¡¡¡
      jejejejeje
      salut

      Elimina
  3. Preciós dibuix, per cert, molts d'aquells mítics futbolistes estan enterrats al cementiri de Les Corts on tenim els pares i quan hi anem amb el meu germà, en molts ocasions fem 'la ruta nostàlgica del futbol d'abans' i els recordem. Per cert, avui resulta incòmode recordar el tema hongarès i perquè en fugia tanta gent, d'allà.

    ResponElimina
  4. A SABADELL a banda de l'Eladi, també hi devem tenir enterrar Velasco, el porter del Barça després de Ramallets, que va acabar posant un negoci al carrer fondo de Sabadell. L'Eladi va acabar molt malament, a la miseria absoluta visquent de la caritat en un edifici a les pistes d'atletisme vora el riu.

    ResponElimina
  5. Fútbol

    Juega con la tierra
    Como con una pelota
    Báilala, estréllala, reviéntala
    No es sino eso la tierra
    Tú en el jardín
    Mi guardavallas,
    Mi espantapájaros,
    Mi Atila, mi niño
    La tierra entre tus pies
    Gira como nunca
    Prodigiosamente bella

    Blanca Varela

    ResponElimina
  6. Hubo un tiempo en que en este país se jugaba al futbol y la gente era de su equipo fuera cual fuera el resultado:

    FUTBOL

    M’hi portaba el pare
    el diumenge a la tarda
    després de dinar i la migdiada,
    cada quinze dies sens falta.
    Pel camí, abans d’entrar
    comprava la regalèssia
    i uns caramels al Sanchez
    tota una institució,
    quan la Creu Alta era jove.
    Després a la graderia,
    en començar el partit,
    dempeus els afeccionats
    jo veia ben poca cosa,
    només tenia vuit anys,
    i no era de gaire alçada.
    En sabia del perill
    per el fort que la mà,
    el pare m’apretava,
    o pels crits i els uiuiuis
    quan el Centre d’Esports
    alguna ocasió creava.
    Si feien algun gol
    mes que crits, eren ja
    autèntics alarits,
    i jo també cridava,
    tot i que no veia res, només
    cames i més cames,
    i el fum que m'envoltava
    dels puros i els cigarrets.

    ResponElimina
  7. De cuando el futbol era un deporte, y no un entramado de intereses económicos oscuros como ahora.

    Ayer escuché en un programa deportivo que el Barça ha pagado esta temporada setecientos millones de Euros en nóminas de los jugadores.

    Algo así es insostenible, se mire como se mire, y ya veremos que pasa aquí después del desastre de esta semana.

    Creo que es final de una época.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Almenys el final d'aquests ous enormes a quatre jugadors privilegiats, al cap i a a fi, cada vegada es més palès que el que guanya avui en dia al futbol, és el joc d'equip com es va veure ahir amb l'Olimpyque enfront del City, i per aixó no calen cracks.

      Elimina
  8. Yo seguía al Español. Me gustaba. Una vez, hace tiempo, supe por una persona muy allegada que habían corrido los billetes para amañar un partido, o sea, para perder. La persona que me lo contó sabía mucho de futbol y de aquel equipo y de aquel jugador en concreto.
    También me contó de otros equipos, pero me los guardo.
    Hace años dejé de seguir el futbol, no me interesa, para nada. No puedo admitir que 22 multimillonarios paralicen un país. Y menos después de lo que me demostraron.
    PD: por cierto, salió en los medios pero el caso fue desestimado.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah! i enmig hi ha el rerefons dels partits amanyats per la cosa de les apostes, que aqui si mouen milions d'euros.

      Elimina
  9. Aquests casos de compra i venda de partits es solen desestimar, encarta passa ara, hi ha hagut un parell de casos a segona A, i han acabat en no res.

    ResponElimina
  10. ¡Ah! Que los problemas del mundo radican en que haya deportistas multimillonarios y no en que en todo ser humano anida un defraudador. Vaya, eso sí que es reduccionismo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No se trata de eso Chiloe, se trata de que estos salarios en las circunstancias actuales son insostenibles, sobre todo teniendo en cuentga como funciona el fútbol actual, fíjate que las dos superestrellas Leo y Cristiano estan out.

      https://draft.blogger.com/blog/post/edit/preview/33601624/8414316452982957993

      Elimina
  11. Si te dirijes a mi, CHILOE , hazlo en primera persona.
    Así podré contestarte directamente.

    ResponElimina
  12. Te llamaré FRANCESC un día de estos, ya que dudo que con la pandemia podramos vernos tal como lo hemos hecho durante años.
    Un abrazo

    ResponElimina
  13. Efectivamente, Miquel, me dirigía a ti.

    (El último tantarantán previo a mi volatilización. Veremos si he aprendido a callar)

    ResponElimina