Catalunya és, pel que fa a la política, una terra capritxosa. Així que durant aquests dies de capricis reials tocava improvisar un ple al Parlament per solemnitzar que aquí no hi ha rei que valgui, que això ja és una república, emocional, virtual, gasosa, però república, i que això de la monarquia és només cosa de qui viu en el passat i que aquí, tot i que les lleis diguin una altra cosa, ja vivim en un futur republicà ben maco.
Es van divertir, uns molt, d’altres menys, els il·lustres diputats –i diputades– a l’hemicicle llançant proclames. Van aprovar resolucions republicaníssimes que després no es van publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) per la negativa dels lletrats a revoltar el Tribunal Constitucional i, com a punt final del curs polític, Quim Torra va agafar el fusell a Twitter per assenyalar que fins aquí podíem arribar. Després va passar com sempre. Com sempre, vostès ja ho saben, és res. El punk polític és com el musical, molt soroll, algun eructe, i res de res.
Però l’escenificació inútil del Parlament, segrestat des de fa anys pel simbolisme de la política d’ejaculació precoç, no minimitza les conseqüències que provocarà el trasllat, quin bonic eufemisme, del rei emèrit fora d’Espanya –amb l’anell de poder per fer-se invisible com en la trilogia de John R. R. Tolkien– en la futura campanya electoral catalana.
El discurs que Felip VI va pronunciar el 3 d’octubre del 2017 encara ressona a les orelles del cos electoral sobiranista i no n’hi haurà prou amb els esforços per allunyar el seu pare de l’actual regnat per evitar que la institució monàrquica continuï en barrina també entre les esquerres no independentistes. Les dades de l’últim baròmetre del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió) fets públics al juliol ja situaven la Monarquia com la institució més mal valorada pels catalans, que la van puntuar amb un 1,59 sobre 10. A més, els que encara defensen la institució monàrquica són incapaços de fer-ho amb arguments propositius i limiten les seves aportacions a donar per fet que qualsevol altre escenari seria pitjor. Els monàrquics, o els que es feien dir joancarlistes i que ara militen en el felipisme, haurien de tenir present que, de totes les gomes d’enganxar d’impacte que hi ha al mercat, la que té com a principal ingredient el mal menor, és la de pitjor qualitat.
Per mantenir el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, l’evaporació de Joan Carles I és combustible de primera qualitat. Al costat de la ja acreditada operació Catalunya i els revessos judicials que el Tribunal Suprem continua recollint a Europa –l’últim, la tercera negativa belga a extradir l’exconseller de cultura, Lluís Puig–, la crisi monàrquica derivada del comportament del rei emèrit permet consolidar la narrativa principal que serveix de nutrient a la resiliència independentista i que no és cap altra que una impugnació general del «règim corrupte del 78».
Això permet plantejar les seves batalles polítiques sobre la base d’un sil·logisme que assimila l’independentisme amb la renovació democràtica i el constitucionalisme amb la decadència pròpia d’un règim corrupte en què, posats a fer, s’inclouen els diferents sumaris de corrupció del ‘cas 3%’ que afecta els antics convergents i que també són atribuïbles al règim del 78 en què aquests vivien confortablement, segons diu la bíblia oficial de l’independentisme. En el ple monogràfic sobre la Monarquia Torra va sintetitzar un dels mantres de la futura campanya quan va dir que els catalans hauran de triar en les pròximes eleccions entre «la república catalana o la monarquia espanyola».
Un altre referèndum simbòlic, però, com és sabut, les eleccions són el regne de les emocions i Joan Carles I les ha revifat, i no precisament en la direcció més oportuna per als interessos de l’Estat. Els comuns, menys decidits que els socialistes a l’hora de defensar les seves pròpies contradiccions, són els que més patiran en un plantejament d’aquestes característiques en què serà fàcil fer que els surtin els colors qualificant-los de «republicans asimptomàtics», amb una encertada definició de l’enginy tantes vegades anònim de Twitter. La sort per a l’Estat segueix sent la incapacitat i l’infantilisme polític que acompanya l’independentisme en aquests moments, com va acreditar el ple sobre el Rei. Es conformen amb l’encesa de bengales per a nens quan els astres estan més ben alienats que mai per a l’acció política transformadora a llarg termini. Però això són avorrides coses dels grans, és clar. - Josep Martí Blanch - elperiódico
Per mantenir el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, l’evaporació de Joan Carles I és combustible de primera qualitat."
ResponElimina¿A quién de todas las autonomías no le interesa seguir los pasos de Torra?, esa es la pregunta de porque Torra se encontrará solo en todo esto.
No hablo de Andalucía ni Extremadura. Ni de las Castillas, ni de Aragón, Galicia Murcia o Valencia, no. Hablo de el Pais Vasco. ¿Pero alguien se cree que con las preferencias que hay ahora con respecto al PV a estos les interesa una republica española?. Jamás vivirán como ahora. Cada vez que abren la boca les cae dinero en forma de miles de millones...y además no colaboran con el iva al resto de las comunidades.
En una república federalista cargarían con su PIB y sus problemas derivados de no recibir nada más que aquello que producen, y no es comparable a pedir por mantener a el que está en el poder. Pasó con Aznar, con Zapatero, con Rajoy, con este, y pasará con todos los demás.
El Pais Vasco será quien impida a la larga que aquí haya una III república. Al tiempo
Salut
El Pais Vasco será quien impida a la larga que aquí haya una III república. Cert, sempre és el PNB el que marca la pauta, aquests si que en saben.
ResponEliminaEs lo de siempre, perpetuar la estancia en tierra de nadie para seguir cobrando un pastón a final de mes.
ResponEliminaY echar la culpa de todos los males a Madrid, tal y como hizo una de nuestras políticas cuando insinuó que los inmigrantes positivos de COVID en Lleida habían sido enviado allí por ordenes de Madrid.
No se quienes son mas idiotas, si los que nos gobiernan, o los que les han votado.
Los del PNV no solo marcan las pautas, es que siempre acaban pasando por taquilla para recoger lo suyo.
Els d'aqui el paper que fan és el paper de l'estaquirot, i ben galdós.
EliminaNo se si alguien se ha dado cuenta, pero en el mundo que vivimos, la unión hace la fuerza. Uno de los males de la economía española es el ingente número de empresa de menos de 50 empleados (por las condiciones fiscales y laborales, principalmente). eso le quita fuerza y competitividad a nuestra economía, para mi es un buen ejemplo pàra el tema político.
ResponEliminaOcurre que no hay gente con visión de estado, ni el "tonto el haba" de Chorra, ni el mentiroso Sánchez, ni el pasmado Casado. luego están los atontaos de VOX que irán creciendo y los parásitos de Potemos que nunca aportan nada más que problemas, los de ERC que van de divos y el PNV con su amplia tradición de traición a todo y a todos (desde la II República a la que traicionaron). Nos perdemos en los nombrecitos de marras para seguir haciendo el panoli y un distanciamiento brutal de la clase política no solo de la gente, sino de la economía y las necesidades reales de las personas, perdón, he dicho personas, no he dicho pueblo, territorio o país, ¡¡¡mechachisenlamarsalada!!!!.
Resulta que la principal causa de conflicto son las personas que debieran evitarlo, así nos va, esto va a acabar mal.
Un saludo.
Pues sí, la principal causa del conflicto son los idiotas de siempre, a un lado y en el otro.
ResponEliminaPor tercera vez consecutiva Bruselas impide a España extraditar a uno de los miembros del gobierno catalán que dejaron este país para reclamar justicia. La ignorancia y la ineptitud a veces llevan a un gobierno a hacer el ridículo en Europa a lo grande.
ResponEliminaChiloé, no te preocupes, ya caeran, como cayó Roldan y algún otro. Y quizás, cuando caigan, no tengan la fiscal general que tienen ahora. Pueden pasar muchas cosas, ya sabes tu que este tema no acabará hasta que estos mueran o sean detenidos. Que Bélgica no hace su trabajo como debiera y pone palos en las ruedas a la extradición de unos presuntos delincuentes, no pasa nada, ya saldran de ahi y ya los cogeremos. Por de pronto su situación es que están huidos, con todo lo que eso conlleva a nivel personal y material. Ya caerán, no tienen muchas simpatías por ahí. Darles cobijo y razón sería dar cobijo y razón a muchos nacionalistas de Francia, Alemania y algunos otros, y eso no esta bien visto, porque son generar problemas en toda Europa. Por eso caerán, más tarde o más temprano, da igual, será prolongar su agonía. Sus actos no han servido de nada y eso, supongo, les debe molestar bastante, son los tontos de la partida y no se han enterado. Los que se quedaron, más pronto que tarde podrán salir en casi libertad y estos están encerrados allí, pues que se queden y les aproveche. Los presuntos delincuentes serán capturados y puestos a disposición judicial, pero no por las penas que Bélgica diga son delito, sino por las que aquí, en Alemania, en Francia o en otros muchos países democráticos y desarrollados lo son.
EliminaUn saludo.
Lo dicho, la ignorancia es muy atrevida.
EliminaDamiel, para caer tienes que haberte levantgado antes, que no es el caso, y no solo no caeran estos, sino que Europa dará la razón a los otros, es cuestión de tiempo, cuando se manipula la justicia suceden estas cosas. Insisto en que España no és un estado democrático, digan lo que digan las cosas son como son no como pretenden que sean.
EliminaChiloé, la verdad es que el Juez Llarena se ha lucido, aunque yo creo que ha sido debido a que le ha tocado representar un papel, on un papelon que no era el suyo.
EliminaDicen que decía un tal Quevedo algo así como esto:
Elimina"Ruin arquitecto es la soberbia; los cimientos pone en lo alto y las tejas en los cimientos".
Tambien decia otras como por ejemplo:
"La soberbia nunca baja de donde sube, porque siempre cae de donde subió"
cierto, demasiada soberbia tenemos por ahí.
EliminaDaniel, cuando los alemanes detuvieron a Puigdemont,más de uno de 13TV o INTERECONOMIA se relamia diciendo, ahora veran estos lo que es la justicia alemana, y efectivamente, se vió, és justicia, un oxímoron para ellos y la Justicia española.
ResponElimina