Un espai zombi no és un espai sense vida, pot tenir fins i tot molta vida, és un espai dislocat, desconnectat amb els processos històrics del lloc i de la seva gent.
La preocupació per l'agonia comercial de Barcelona és proporcional a l’espai que ocupen les persianes abaixades. N'hi ha que estan tancades per vacances, però moltes no tornaran a obrir. Els rètols de “es lloga” imploren un miracle per vèncer una crisi que ja no és una amenaça sinó una evidència. Sergi Pàmies a la Vanguardia n'està parlant des de molts punts de vista, tots alarmants, perquè el paisatge impressiona. Et situa en això que els psicòlegs anomenen anticipació negativa, que és el patiment de tota la vida. Els pocs turistes que pul·lulen per la ciutat ho viuen d’una altra manera. Igual que nosaltres quan viatgem fora, espremen un carisma arquitectònic impermeable a les catàstrofes i s'avituallen a qualsevol local amb aire condicionat i decoració hipster.
En certa manera els barcelonins han recuperat la seva ciutat, la anterior al 1992 que és on va començar l'allau turístic descontrolat, ja amb el naranjito i el mundial de futbol que va guanyar Itàlia, a l'any següent començaren a venir molts italians a casa nostra pero no tots a BCN. Aquesta Barcelona preolímpIca, no depenia del turisme, era segurament més provinciana que cosmopolita i es podia visitar sense preses ni aglomeracions. I aquesta ciutat ha estat anys i anys visquent sense aquesta massificació de gent, i viva molt viva, sense aquest turisme que ara ha desaparegut i veurem quan i com tornarà, per tant caldrà reestructurar l'oferta tant d'oci com comercial, un aspecte que ja s'havia d'haver començat a fer abans, però ningú va preveure el que passaria en el primer trimestre del 2020. No es tracta de decadència sinó de reestructurar l'oferta de la ciutat de la mateixa manera que s'ha de reestructurar el club de fúbtol que duu el seu nom o al revés com diria Josep Lluís Núñez.
“La Rambla a esa hora hervía de gente. Gente, y más gente y más gente, todos desconocidos, todos extraños, un desfile de fantasmas sin parar”. - Fernando Vallejo.
Ese es el problema del turismo de masas.
ResponEliminaHablaba con Mayte, antes de ayer a la mañana paseando por la ciudad, que otra vez empezaba a ser nuestra.
Se que vivimos del turismo, pero también se que muchos comercios, la gran mayoría de ellos en Las Rambles, por ejemplo, están regidos por foráneos, con trabajadores foráneos y en muchos casos incumpliendo la legalidad en contratación.
¿Qué es mas rentable, 100.000 turistas a 200 euros por día, ó 1.000.ooo a 20 euros diarios?
Claro que sobran establecimientos¡, y manteros, y vendedores de coctels, y bicitaxis sin licencia y pensiones sin declarar, y caseros que alquilan habitaciones sin legalizar...Sobra lo que sobra, que no es poco.
Si todo lo que se ofrece en la ciudad estuviera legalizado, con licencia y bajo el visto bueno del Ay untamiento y/o la Generalitat, sobrarían las mitades de las cosas, porque la otra mitad está ilegal.
Así que menos cosas y todas con su licencia respectiva. ¿Que será todo más caro? ¡pues claro, a eso vamos¡ menos turistas de esos que se mean, chillan, compran latas al mantero y después de una noche de borrachera hay que pagarles la estancia en Urgencias por el coma etílico y limpiar las calles con lejía por las borracheras (que también tiene un costo).
A ver si aprovechamos la coyuntura. Ahora es la oportunidad.
Salut
No crec que s'aprofiti ni la coy ni la untura
ResponEliminaEsto va a suponer un varapalo para todos, pero es la oportunidad de que esta ciudad vuelva a ser lo que fue hace treinta años.
ResponEliminaEl incendio hace un par de días de un "bajo-patera" en la Barceloneta ha puesto al descubierto la miseria que ha generado aquí el turismo masificado, con la ayuda del descontrol de las administraciones.
Si el turismo de masas, como parece, va a desaparecer con esta crisis, Barcelona deberá reinventarse una vez mas, y esperemos que sea a mejor.
30m2 700 euros al més, i la llum punxada,'el bajo-patera', el que cobraba aquest lloguer tan exagerat haurà d'estar ja detingut de moment, i després ja en parlarem.
ResponElimina¿Por qué, me pregunto, todo lo anterior en el tiempo les parece a tantos lo mejor del mundo? Que no vayan a constatarlo, por si acaso. Puede que sea preferible la nostalgia a la desilusión.
ResponEliminaExiste lo que se podria decir nostalgia racional y documentada, aunque hago mia la frase de que cualquier tiempo pasado fué... peor. De todos modos yo no hablo de pasado en sentido reivindicativo, simplemente constato una realidad entre este pasado, el presente y el futuro.
ResponEliminaVisca el Barça, man que pierda.