Galícia prohibeix, a partir d'aquest mateix dijous, fumar en els espais oberts on no es puguin garantir els dos metres de distància. Seguint la seva estela, les Canàries ha decidit aplicar aquesta restricció per intentar frenar els contagis de Covid-19. Mentrestant, altres comunitats autònomes, com Madrid, el País Valencià, Aragó, Andalusia, Euskadi o Catalunya també es disposen a posar sobre la taula de debat aquesta mesura. Primer, recopilant informes tècnics sobre l'efectivitat. I, després, valorant-ne la possible aplicació.

La prohibició de fumar com una eina per frenar el virus té diversos perquès. Carmen Diego, pneumòloga i secretària general de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), explica que hi ha almenys tres raons de pes que sustenten aquesta decisió. Primer, perquè al fumar exhalem l’aire amb més vehemència. Això provocaria que les gotes respiratòries que expulsem naturalment al parlar o al tossir sortissin disparades a més velocitat i distància. I, en cas d’estar contagiats de Covid-19, estaríem donant al virus més recorregut per estendre’s. 
Segon, perquè el mateix gest de fumar exposa els individus a un risc més gran de contagi. «Els fumadors es toquen la cara entre 200 i 300 vegades més que els no fumadors. Això també implica que poden entrar en contacte amb superfícies contaminades i després tocar-se la cara. O manipular tant la seva mascareta que al final perden la protecció que els proporciona», explica la pneumòloga. I tercer, perquè aquest hàbit predisposa els pacients que, en cas de contraure el virus, puguin desenvolupar seqüeles més greus. «Els fumadors amb Covid-19 s’enfronten a un pronòstic més greu», recorda l’experta.

Entre els experts, doncs, el debat sobre el fum a les terrasses s'inclina contra aquest gest. Mentrestant, al carrer, la discussió entre usuaris i detractors continua oberta. Con a exfumador no psicópata, la mesura em sembla inadecuada, de fet la mateixa mascareta és ja de dubtós resultat per ella mateixa, i la mesura de prohibir fumar, en el fons és una decisió més a la babalà dels suposats experts epidemiòlegs que van perduts amb el virus i no tenen ni idea de que és bo o és dolent. Tantes precaucions que s'han pres aquí i tenim infectats a tot arreu, mentre altres països que s'ho han agafat amb més naturalitat i sense tantes mesures de protecció en tenen menys que nosaltres. Van perduts i juguen a prova error, error prova tota l'estona, en un àmbit d'icapacitat manifesta.

S'ha de tenir en compte que un fumador és un drogoaddicte amb la salvetat que és el propi Estat el que li proporciona (pagant i amb escreix) la droga, per tant la mesura, el veto a fumar, a banda d'inútil e inadequat, no deixa de ser una mera hipocresia més de les autonomies de Galicia (terra de contrabandistes) i les Illes Canaries, (fabricants de tabac), per cert. Més hipocresia, impossible.