Així com Carlos Ruiz Zafón va escriure la tetralogia 'El cementiri dels llibres oblidats', hem demanat a tres editorials que escullin el seu llibre oblidat, el títol que no va funcionar segons les seves expectatives quan el van publicar. Laura Baena, d'Edicions de 1984, diu que el llibre La bruixa, de Jules Michelet, en traducció d'Anna-Maria Corredor, és un dels seus: "És una gran obra, de molta qualitat, però ha estat poc reconeguda i no ha circulat com ens hauria agradat ". La bruixa és un llibre de la Il·lustració francesa que reivindica el paper de la dona i analitza per què els homes van convertir a algunes dones en bruixes. Un llibre modern escrit en el segle XIX.
Isabel Obiols, de l'editorial Anagrama, també té una espina clavada. En el seu cas és Laëtitia o la fi dels homes, d'Ivan Jablonka, que reconstrueix la violació i l'assassinat de Laëtitia Perrais, una noia de 18 anys de Nantes, i analitza i dissecciona una societat masclista que s'autoprotegeix. "Em fa ràbia i pena al mateix temps. Va sortir al setembre de 2017 i fins i tot va venir l'autor de París, però el moment polític d'aquella tardor va causar que no se li fes el cas que mereixia".
També l'editora Sandra Ollo escull el seu llibre oblidat: Madame Solàrium, de Gladys Huntington (Quaderns Crema). La moral i l'amoralitat de les classes benestants abans de la Gran Guerra, ambientada en una colònia d'estiuejants al llac de Como. "És una gran novel·la però no va funcionar, tot i tenir una gran crítica de Robert Saladrigas".
Com funciona - Doncs bé, aviat aquests llibres, o altres que escullin les editorials, tindran una nova oportunitat. L'editorial Comanegra s'ha enginyat una curiosa fira per revifar alguns d'aquests títols: la Fira del Llibre Únic. Explica Joan Sala que van començar a treballar abans de la pandèmia: "La idea neix l'any passat reflectint a la llibreria Morioka Shoten de Tòquio, que ven un únic títol cada setmana. Vam decidir organitzar un festival literari que recollís la filosofia d'aquesta llibreria, lluny de ritmes frenètics i de llistes de més venuts, que posi la lectura en el centre i inclogui una altra condició: que els llibres no siguin novetats, que hagin passat un mínim de dos anys des que es van publicar".
La preparació de la primera edició, que s'havia de fer el 20 de juny, es va aturar quan va esclatar la crisi sanitària, i ara caldrà esperar fins al 2021. "Les despeses les assumeix Comanegra i la muntarem al pati de l'antiga fàbrica Lehman amb onze editorials", afirma Sala. L'editor creu que "hi ha llibres que, per les circumstàncies que siguin, no han tingut la vida que es mereixien".
Amb aquesta iniciativa "volem allargar la vida dels llibres". De moment, tenim 12 editorials, que només podran portar un llibre a la fira. "Ja ho teníem tot parlat per fer-ho aquest any, però la pandèmia ens ha passat per sobre", declara Sala, que no perd l'optimisme. Han descartat ajornar a la tardor i ja tenen nova data: el 13 de juny del 2021.
Així doncs, la Fira del Llibre Únic es farà el proper any, amb actes durant tot el dia i amb aquest plantejament assumible segons les seves possibilitats. Sala no vol dir quines eren les editorials convidades, però aclareix que "l'any que ve, si volen, seran les mateixes". "Quan anunciem la fira, se sabran les dotze editorials, però els lectors ens hauran de visitar per saber quin llibre hi haurà escollit cadascuna d'elles", conclou. - Magí Camps - lavanguardia.com
Una bona iniciativa per donar a coneixer autors oblidats al "cementiri"
ResponElimina¿Y de que vale si en el "cemintiri" estan todos muertos?
ResponEliminaNo tots, Chordi, n'hi ha que ressusciten.
EliminaDa igual ferias del libro que cualquier otra fórmula (booktubers, bookstagrammers, etc.), para reseñar y difundir libros. Lo importante es que se lea (y en el formato preferido) Lo que me resulta pintoresco son las colas para que el autor tras una rutinaria frase mecánica te firme un libro. Fetichismos, seguro. Igualitos que los míos, que interesada en comprobar -porque tenía serias dudas- si existían más de cuatro o cinco buenos escritores vivos, me quedé boquiabierta al descubrirlo. De ahí mi culto exarcerbado a algunos/as poetas cada vez que me descuido.
ResponEliminano me hables de firmar libros, que tengo una mala experiencia.
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2018/04/la-meva-primera-signatura.html
Quise decir culto desorbitado, no exarcerbado. Qué barbaridad, poeta, escribiendo, qué necia puedo llegar a ser.
EliminaNo creas, desorbitado es fuera de órbita y exarcebado fuera de cebado, y te recuerdo que Cebado era un renombrado peluquero de féminas.
ResponEliminaNos vemos en Lisboa el vien·ne.