El títol de la pel·lícula de Christopher Nolan apareix en una misteriosa inscripció llatina multipalindrómica que va ser trobada per primera vegada a Pompeia el 1925. Christopher Nolan sempre ha estat un director extremadament metòdic i cerebral. Totes les seves pel·lícules es orquestren al voltant d'un pla dissenyat al mil·límetre en forma de laberint irresoluble ple de trampes, endevinalles i símbols encriptats. Un caos que ell organitza a través de la seva privilegiada ment cartesiana.
La recentment estrenada 'Tenet' és una pel·lícula geomètrica ja des del seu títol, un palíndrom que es pot llegir en les dues direccions, exactament el que pretenia fer amb la seva narració, que avancés cap endavant i en sentit invers com si obeís a un moviment permanent.
Però, d'on procedeix la paraula 'Tenet'? En la pel·lícula es diu que obre i tanca portes i que cal anar amb compte perquè a vegades poden ser les correctes i en altres ocasions, les equivocades, però més enllà que pugui obeir a un simple 'macguffin', el terme se situa en el centre de l'anomenat Quadrat Sator que (oh, sorpresa), és un multipalíndrom, de manera que TENET es pot llegir de dalt a baix, d'esquerra a dreta formant una creu.
Misteri del seu significat - El quadrat màgic està format per cinc paraules llatines: SATOR-AREPO-TENET-OPERA-ROTAS. Totes elles estan incloses en la pel·lícula i corresponen a punts cardinals fonamentals en el seu desenvolupament. Sator és el nom de el personatge que interpreta Kenneth Branagh, Andrei Sator, erigit en dolent de la funció i que té en el seu poder la tecnologia del futur per exercir la inversió. Rotas seria la seva empresa. Arepo correspon amb l'home que falsifica el quadre de Goya utilitzat pel protagonista per apropar-se a l'esposa de l'oligarca rus. Tenet seria l'organització que vol aturar una tercera Guerra Mundial. Finalment, Òpera correspon amb l'escena d'obertura.
El Quadrat Sator es va trobar per primera vegada a Pompeia (que també s'esmenta a la pel·lícula) el 1925 i se sap que era una inscripció llatina popular durant el primer segle de la nostra era. Més tard es descobririen més inscripcions en diferents llocs entre ells, a Santiago de Compostel·la.
Quant al que significa, és un misteri. Hi ha moltes teories al voltant d'ell (el mateix que passa amb la pel·lícula de Christopher Nolan). Uns diuen que podria tenir un caràcter esotèric, cabalístic, que està associat als Templers, però també a la tradició cristiana ja que, a més de la creu central, reordenant les lletres del quadrat s'obté un doble Paternoster i només faltaria per encaixar 2 "a" i dues "o ", que representarien l'alfa i l'omega. És a dir, Déu com el principi i la fi.
La seva traducció del llatí seria "El sembrador Arepo guia amb destresa les rodes", però si es fan petites modificacions, com "SAT pregaré Gent ET OPERA ROTAS" obtindríem "Suficient poder per pregar i per treballar diàriament" és a dir "ora i labora ". En realitat, es tracta d'una endevinalla que resulta irresoluble i molts creuen que les seves interpretacions són infinites, tantes com tots aquells que s'acosten a desxifrar-la. Precisament el que Christopher Nolan sembla aspirar amb aquesta pel·lícula, que cadascú trobi la seva pròpia interpretació de 'Tenet', perquè la veritable, només ell la sap. - elperiodico,cat/ca/
Me defiendo un pelín en latín, y no había encontrado el segundo significado.
ResponEliminaEs sumamente interesante, al menos la inscripción, no se como será la película (ya sabes que no soy cinéfilo)
Y un diez por la explicación de El Periódico.
Un abrazo
La peli em sembla que ni fu ni fa, ara, la idea del Quadrat és molt bona, i com dius, l'explicació de 'el periódico', de 10
ResponElimina