💭Abans, en el món purament analògic, queia el llum i ara cauen els serveis de Google, com va passar ahir. Quan ens quedàvem a les fosques, els grans de casa anaven a revisar els ploms (un ritual que es feia espelma en mà) per saber si era un problema només nostre o era un assumpte gros, que afectava tot el barri o tota la ciutat; si era un tall generalitzat, s’imposava la frase “és d’ells”, que també era expressió corrent quan fallava la recepció dels programes de televisió de les dues cadenes (en blanc i negre) que van fer les delícies dels que hem estat catalogats com a generació X (els que vam néixer després dels boomers, per si hi ha dubtes).
Ahir, mentre feia servir el Gmail, el sistema va petar, però –digueu-me innocent– vaig pensar que no era un problema d’ells. No em va passar ni un moment pel cap que fos una fallada de Google, totpoderosa església de la cosa digital. Estava convençut que eren problemes del meu ordinador o dels serveis informàtics de l’empresa de la qual depèn un dels meus correus electrònics. Després, quan vaig adonar-me de la magnitud del succés, vaig sentir una gran decepció: el final del món arribarà i no ho farà com ens han mostrat les pel·lícules i les novel·les: no hi haurà escenografia apocalíptica ni raigs destructors en mans d’éssers d’altres planetes, espera’t assegut que no veuràs l’Harmagedon, tot tindrà el perfil baix d’una avaria domèstica, cap èpica, cap marge per a l’heroisme. Petaran els cables i tal dia farà un any. Voldràs enviar-li un watsap a la dona i et sortirà el mem d’un gat en bucle. No hi haurà pena, ni ansietat, ni glòria: se’ns apagarà la pila i anirem passant avall.
Vist com la pandèmia que vivim ha imitat les ficcions distòpiques, ja m’està bé que el gran catacrac sigui una cosa tirant a discreta, que ens obligui a treure la pols de l’Olivetti (arraconada a les golfes) per escriure les últimes voluntats, mentre perdem totes les fotografies, les contrasenyes i els documents importants que el núvol havia de guardar-nos pels segles dels segles. L’esborrat general –que és el pànic que domina entre el personal– ha substituït els terrors ancestrals (o els ha multiplicat) que relacionem amb el final del món. Ahir, molta gent va embogir buscant tal o tal document que s’havia penjat (o despenjat) als llimbs digitals; va passar en empreses, administracions, universitats, etcètera.
L’algorisme descontrolat volia ser Déu i va llançar els daus damunt la superfície llisa de la nostra confiança. Guardeu aquella agenda vella de paper, per si de cas. - Francesc Marc Álvaro - lavanguardia.cat
he estado 4 días sin internet. Utilizaba el movil sólo para contestar y mirar. Y me ha ido bien.
ResponEliminaHe aprovechado para cambiar de compañía, por cierto, que me cobra un dineral y vive de los recuerdos.
pero ahora sucede que Google es parte de tu vida, ¿cómo iríamos al médico sino?
Pedir hora al DNI, a la SS, sacar un certificado, comprar mismo a una tienda?...de esto ya no se sale, lo que sucede es que somos nosotros los que hemos de cuantificar las horas.
Un abrazo
Google s'ha fet imprescindible, o millor dit, l'hem fet imprescindible, com passa amb el telèfon móbil, i tot plegat en fa 25 anys d'aixó. Abans també viviem i ens comunicàvem sense ells.
ResponEliminaAl poco tiempo de llegar(con 19 año) a Barcelona, empecé a salir con una chica de aquí(año 65),cada uno de un barrio diferente y muy alejados. Por supuesto sin amigos en común (era recién llegado),no tenía telefono. A veces pienso, con mentalidad de ahora, cómo puñetas nos apañábamos para quedar, sin móvil. Pero lo hacíamos.
ResponEliminaBueno, un clásico de Sabadell era quedar en la Rambla, arriba y abajo desde el Catalunya hasta el cine Actualidades. O en la Havana que quedan en el malecón.
ResponEliminaLuego estaba el teléfono fijo que le habia en la mayoria de las casas, aunque ofrecia muy poca intimidad.
Fa un parell d'anys es va estrenar una seqüela de la mítica Blade Runner sota el nom de Blade Runner 2049. Evidentment com a seqüela a nivell tècnic i visual estava molt bé però a nivell de guió era millorable. Però si que recordo que un dels desencadenants de la pel.lícula era que hi havia un "armagguedon digital" al principi de la peli i el protagonista es passa mitja trama cercant informacions que en l'apagón mundial havien aparentment desaparegut del tot. I no explico més espòilers...però el punt de partida tot i ser un film distòpuc de ciència-ficció em va semblar molt plausible i real. Tenim una fe cega en les noves tecnologies com si fossin infalibles...i la terrible i cruel dependència a unes eines d'unes empreses que ja són més poderoses que certs estats. I de tot el que s'amaga al darrere.
ResponEliminaEstem davant d'una època que les distopies ho són cada vegada menys.
Recordo l'escena de Blade Runner 2049, el guió tampoc estaba TAN malament. La distopia es la nova normalitat.
ResponElimina