💭'Faces of the Riot' (Cares dels disturbis) és el nom d'una pàgina web als Estats Units, que ha penjat gairebé 6.000 imatges de persones que van participar en l'assalt a l'Capitoli. Proposa la identificació dels rostres i que no s'actuï per compte propi, sinó anar a la seu electrònica de l'FBI per denunciar l'atacant amb noms i cognoms. És cert que les imatges estan extretes d'uns assaltants orgullosos de la seva proesa. No els van filmar expressament, d'amagat, sinó que han recollit la informació de la xarxa que els propis seguidors de Trump van usar per exposar un atemptat que, als seus ulls, era una heroïcitat patriòtica.

La reflexió ètica sobre la utilització de les tecnologies que tenim a l'abast és cada dia més elevada. És cada vegada més intensa la polèmica sobre el límit del que podem i hauríem de fer. Des dels valors democràtics, podem aplaudir l'empoderament popular, però potser hauríem de qüestionar-nos l'ètica així com el perill de la delació, pròpia de règims poc democràtics. Les imatges dels assaltants de Capitoli, són públiques, si la policia vol accedir-hi ho té fàcil, no cal cap sometent ciutadà, i no sé fins a quin punt és legal o perseguible per la justícia que aquestes cares es pengin impunement en una pàgina web a l'abast de tots. Ja sé que la privacitat fa temps que ha desaparegut i que la nostra cara és gravada una vegada i una altra cada dia infinitat de vegades, però aquesta web de 'Faces of the riot', traspasa una línia vermella molt perillosa.

"Aquest tipus de webs el que fan és democratitzar l'espionatge", adverteix Alberto Agistinoy a la vanguardia. "El que es posa de manifest és que els mitjans tecnològics són cada vegada més fàcils d'usar i més globals en els seus efectes", afegeix. I és que fins i tot els delinqüents tenen drets.

"Imaginem que algú es dedica a publicar les fotos dels participants en una manifestació sobre qualsevol causa, sense discriminar els que passaven per allí dels que realment participaven en ella",explica aquest advocat. "Les conseqüències per a aquestes persones exposades podrien ser greus tant per la seva imatge com per la seva vida", afegeix. De fet, segons informava ahir la CNN, ja hi ha hagut empreses que han acomiadat a algun dels seus treballadors només per aparèixer en 'Faces of the Riot'. A Espanya una web com aquesta seria absolutament il·legal i "aquests acomiadaments plantejarien molts dubtes. En primer lloc perquè es vulnera el dret fonamental a la pròpia imatge recollit en l'article 18 de la Constitució. Tots tenim dret a que no es faci publica una imatge nostra si no és amb el nostre consentiment, llevat que aquesta imatge sigui un element accessori de la fotografia".