Recordareu que aquesta setmana ha aparegut a Madrid un cartell que diu: "Un MENA, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros al mes". Un mena ens costa 4.700 euros al mes. Sí, i en alguns casos molt més. I això mateix ens costa un menor no acompanyat espanyol.
Comentava l'altre dia arran d'aquest cartell de VOX, que l'extrema dreta és capaç de detectar els problemes però incapaç d'aportar solucions, es queda només a la punta de l'iceberg, i precisament en aquest assumpte dels Menas no anaven tan desencaminats en la seva denúncia. En aquest article, Lucía Etxebarria, analitza el conglomerat de centres de protecció de menors d'Espanya, i el resultat d'aquest anàlisi és més que preocupant. Amb els Menes tenim un problema, un seriós problema que ningú té cap interès en resoldre, ni la dreta ni l'esquerra.
"A Espanya hi ha 1.104 centres de protecció de menors. El 82% estan controlats per entitats privades. Arran de la llei del menor de 2000, que va permetre privatitzar, va sorgir un "entramat empresarial al voltant dels menors", en paraules de l'advocat José Antonio Bosch. "Un model que mercantilitza als nens". És a dir: múltiples associacions sense ànim de lucre que cobren per gestionar aquests centres.
L'escàndol de les menors a Balears, que es prostituïen per unes sabates; o de la nena abusada per l'educador social que havia de protegir-la, que casualment era llavors el marit de la presidenta (d'esquerres) d'una comunitat, i el cas es va trobar amb milers de traves i obstacles per a ser denunciat per part de l'Administració, representen la punta d'un iceberg: ja el 2009 Julio Rubio, educador social i escriptor, avisava que les menors en centres d'acollida "pagaven" als encarregats de la seva custòdia amb favors sexuals, a canvi d'un millor tracte i/o permisos per sortir de centre.
Des de l'aprovació de la llei del menor de 2000, diverses empreses i entitats s'han dut calentetes les adjudicacions de centres de tutela, tractament i reforma de menors. Empreses que s'han enriquit perquè l'Administració es desentenia de la supervisió i cura dels menors. A l'abril de 2008, per exemple, es van adjudicar 300.000 euros mensuals per contracte a l'empresa Levantina de Seguridad, perquè s'ocupés de la vigilància de dos centres d'acollida destinats, principalment, a menors estrangers no acompanyats. I qui es va emportar el substanciós mos? Doncs José Luis Roberto, líder del partit d'ultradreta España 2000. Un ciutadà que cridava a «lluitar contra la invasió dels immigrants musulmans que representen un perill, una pèrdua de la nostra identitat i de la nostra seguretat», mentre se suposava que havia de protegir, precisament, a menors migrants musulmans.
Si això no els prova que empreses privades han trobat en la gestió de centres de menors un gran pastís a repartir, sense que els importi molt ni poc el benestar d'aquests menors, és que vostès són molt escèptics. La residència universitària Palau de Barradas, una de les més cares de Madrid, ofereix als seus estudiants allotjament en habitació individual i pensió completa per 1.070 euros al mes. ¿Com pot ser que allotjar un menor en un espai molt menys luxosos, en dormitoris comunitaris, i amb un dinar de batalla, costi quatre, cinc vegades més que això? Sí, d'acord, en els centres d'acollida hi ha seguretat i educadors, em diran vostès. Però és que els educadors no estan precisament ben pagats. Cobren uns 15.000 euros a l'any.
Quan l'entenimentat assenyala la lluna, el boig mira el dit. A ningú li interessa parlar de l'escàndol que suposa que es mercantilitzi amb menors en situació d'extrema vulnerabilitat. El que importa a la dreta és que el 30% d'ells siguin marroquins. I el que li importa a l'esquerra és que els diners no arribin directament a la butxaca als menors. Però està clar que el que no li importa a cap partit són, precisament, els menors vulnerables.
Se lo que cobra un Educador Social porque se lo que cobra Ícaro, FRANCESC. Pero es que un Ed.Social no es sólo para un MENA. En los centros, al menos los que yo conozco (Mataró y Pallejá) los mismos educadores sociales hacían la comida y no hay "seguratas", ni médicos...¡ Cuántas veces ha ido Icaro a acompañar al ambulatorio a chicas y chicos que se encontraban mal ¡.
ResponEliminaEs que no se puede explicar si no se ve, y no se puede explicar porque tu no puedes explicar a la gente que hay una chiquilla de 14 años sin familia y a merced de los lobos de la calle, y esa chiquilla está sin saber el idioma, y sin tener padres, y sin tener amigos, y sin tener raíces y sin saber que hacer, y sin dinero, y sin seguridad, y sin practicamente estudios, por mucho que te digan los de izquierdas (que son unos mezquinos) y los de derechas (que son unos mal nacidos) y con esto sólo que quiero referir al hecho de los MENAS, lo demás de la política no me quiero meter...ahh y sin olvidarme de todos los de Conveniencia que son unos pájaros malos, y sólo se inflan la boca para hablar del prosses, pero en este asunto, cuando se llega a los 18, una patada en el culo y la chiquilla se va a dormir a la puerta del centro, pero desde el otro lado de la valla...y si quieres ganarte la vida al igual tienes un camino fácil. Y digo lo que quiero decir. ¿Qué más da que digan que tienes papeles porque sino no te cogen en el centro? ¿De qué sirven los papeles si estás desamparada?...y date cuenta que lo he puesto en femenino porque siempre pensamos que son chicos, y no...hay muchas chicas, y ellas lo tienen peor.
Es un tema que me pone muy triste porque se muy bien de que va, y pienso en mis nietos...y me jode.
Una abraçada.
Salut
Es la privatització de serveis essencials, passa també amb les residencies de gent gran i amb la Sanitat.
EliminaEmpresas privadas concertadas,corrupción,degradación moral.Me recuerda las mismas acusaciones que se hacen al sector educativo de la Iglesia Católica,en los dos casos el material son niños y niñas.Como siempre,hay que preguntarse el tanto por ciento de incidencia,para no llegar a conclusiones erróneas y pensar en la eliminación o sustitución por lo público.En el caso de la Iglesia,da datos,se pueden encontrar por internet,es un tanto por ciento muy bajo para la cantidad de alumnos .Depredadores sexuales,siempre habrán,incluido en el sector familiar y próximo.Hay que aplicar este mismo concepto,para el caso de los menas.Claro que siempre se puede aplicar la patada en el trasero,traslado en barco y dejarlos en el desierto con una botella de agua y bocata de mortadela,si esa es la solución de Vox que lo diga,lo mismo solucionan el problema.
ResponEliminaComo en esta ciudad he hecho de todo,en mi juventud di clases en una filial de bachillerato(ya no existe este concepto,pero equivale a concertado),lo llevaban monjas,pues bien con todos los errores y carencias,terminaron el bachillerato y después hicieron carrera muchas chicas,que hoy día son respetables ciudadanas.
Lo mismo quiero para los menas.
Las monjas son un punto y aparte, no tienen nada que ver con los curas, además, recuerdo que antes en el Taulí y otros hospitales, la cocina la llevaban las monjas y se comía de cine. Mi tía monja ha traído al mundo en 40 años en Ruanda a miles de niños; la labor de las monjas en África en la escolarización es impresionante. Fíjate que ella junto con sus hermanas pudo huir de Ruanda cuando fueron a sacarlas del país en un camión un grupo de hutus y tutsis juntos, la mayoria los habia traído al mundo ella. Y recuerdo, de esto hace ya muchos años, que mi tía me decía que lo que salvaba mas vidas en África era la higiene, el agua.
ResponEliminaMiquel la conoce, ahora está en Vic, cuando esté vacunado con la segunda dosis iremos a verla con mi hermano pequeño.
Salut
esta es mi tía: https://blocfpr.blogspot.com/2010/08/de-monges-misioneres-i-llevadores.html
EliminaUna vida plena,de trabajo para los demás,en un campo donde no hay tiempo para tener dudas.
EliminaOleee por la tieta Teresina ¡¡¡
ResponEliminaCon un par ¡¡
Salut