Un home de 58 anys es va suïcidar ahir, després que la comitiva judicial que anava a complir l'ordre de desnonament truqués al timbre de casa seva, al número 15 del carrer Bacardí, al barri de Sants de Barcelona, -ho explica a la Vanguardia Mayka Navarro-. Fonts municipals van detallar que la persona ara morta estava sent atesa pels serveis socials de l'Ajuntament, que es tractava d'un home que havia perdut la feina i esgotat ja totes les prestacions socials que li corresponien, que havia tingut molts problemes amb el pagament del lloguer, que el consistori havia tractat d'intervenir amb la propietat de l'immoble, però que no van aconseguir arribar a cap acord.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar que el jutjat de primera instància número 3 de Barcelona va desestimar l'informe de vulnerabilitat redactat pels serveis socials de l'Ajuntament en què se sol·licitava la suspensió del desnonament. "La situació no complia amb les exigències que estableix el reial decret per considerar el cas com a vulnerable", va destacar la nota del TSJC. Fonts judicials van afegir que el mateix magistrat va facilitar a l'inquilí l'accés als serveis socials municipals. A més, aquest magistrat va ajornar la primera data fixada per a aquest desnonament perquè l'inquilí pogués acollir-se a el servei gratuït de justícia, que li va assignar un advocat.

La víctima havia perdut la feina mesos enrere i esgotat les diferents prestacions socials. Finalment el llançament estava previst a primera hora del matí. El propietari de l'immoble, que correspon a un particular que no és un gran forquilla, havia denunciat a l'inquilí perquè portava sense abonar el lloguer des de juny de l'any passat. Les dues parts havien signat el contracte de lloguer al 2018. El propietari va donar a l'inquilí sis mesos de marge i al gener d'aquest any va anar als jutjats a demanar a l'home que vivia, sol, al seu pis. El jutjat va rebre l'informe municipal de vulnerabilitat dijous passat, 9 de juny. L'advocat de l'inquilí va presentar el document dels serveis municipals en què s'indicava la difícil situació de l'home i en el qual se sol·licitava un nou ajornament. No obstant això, el titular de l'jutjat va entendre que el cas en concret no complia amb els requisits que la llei exigeix ​​per prendre aquesta mesura, i va mantenir la data en què la comitiva judicial havia de presentar-se en aquest domicili de Sants.

L'alcaldessa Ada Colau va denunciar aquest dilluns el suïcidi de l'veí de Sants, "una notícia terrible" que "no s'hauria d'haver produït" ja que els serveis socials havien acreditat a l'abril la seva situació de vulnerabilitat. La líder dels Comuns ha exposat al seu compte de Telegram que l'actual moratòria antidesnonaments "permet evitar aquestes situacions" i assenyala a el jutge per "no aplicar la moratòria i seguir endavant amb el desallotjament". Una decisió que Colau afirma no compartir ni entendre, insistint que els serveis municipals han intentat intervenir "fins a l'últim moment" per evitar el desnonament. Precisament per evitar nous casos, Colau reclama a la judicatura que revisi "els criteris amb els que decideixen aplicar o no la moratòria". Així mateix, exigeix ​​a l'PSOE que "desbloquegi ia" la proposta d'una nova llei de l'Habitatge, que impulsi l'habitatge públic i ofereixi alternatives als desnonaments. El jutge que entenia de el cas no tenia elements per sospitar que el desnonament implicaria problemes de seguretat i per tant no va sol·licitar presència policial per acompanyar a la comitiva. De fet, els moviments socials antidesahucio no estaven a l'tant d'aquest cas i es van assabentar de tot quan ja era massa tard. Dos funcionaris es van presentar a primera hora del matí al bloc, al tercer pis, i van trucar a la porta de l'home. L'individu va obrir amb normalitat i va demanar "un moment". L'home es va llançar a l'buidar a pati de llums i va morir a l'acte.

A mort accidental d'un anarquista, res hi havia d'accident i si un culpable, a la mort accidental d'aquest ciutadà res hi ha d'accidental, i si un culpable, la manca d'humanitat del jutge del jutjat de primera instància número 3 de Barcelona. Maleït sigui!