“Tinc por. Més por del que he tingut en tota la meva vida”, explica l’Ali, un intèrpret afganès que va col·laborar durant tres anys amb la missió espanyola a Bagdhis, a prop de la ciutat d’ Herat. Dona un nom fals per temor que els talibans l’identifiquin i l’assassinin. Espera a Kabul, amagat, que les autoritats espanyoles confirmin dia i hora per a un vol que els ha de treure a ell i a cinc membres més de la seva família de l’ Afganistan. Ha anat a les portes de l’aeroport de Kabul diverses vegades durat els últims dies, però no ha aconseguit accedir a l’interior.
El Ministeri d’Exteriors no confirma la data d’enlairament del segon vol d’evacuació: “No hi ha una forma segura d’entrar a l’aeroport”, explica. “Hi ha aglomeracions a les dues entrades, la majoria són gent que no és de risc, però que no es distingeix dels que sí que ho són i tenen passi”, afegeix. Des de dimarts, dia en què l’exèrcit dels Estats Units va prendre el control de les instal·lacions, s’han establert dos punts de control.
El primer, a la rotonda d’entrada a l’aeroport, està controlat per soldats talibans, que no dubten a engegar trets a l’aire per dispersar la multitud. “La gent ja no fa cas als trets, estan desesperats”, afirma. Allà se situen els membres del cos diplomàtic o d’exèrcits estrangers amb la llista de persones seleccionades per embarcar. Si no ets a la llista, no tens accés al segon checkpoint , gestionat pels nord-americans, “la zona de seguretat”, com en diu l’Ali. Ell i uns altres tres intèrprets vinculats a la missió espanyola van esperar durant tot el dia a l’atapeïda entrada de l’aeroport. “No hi havia cap espanyol i no hem pogut passar”, diu. Per la seva part, el Ministeri d’Exteriors no confirma la data d’enlairament del segon vol de repatriació, en el qual s’espera que viatgin entre 100 i 200 persones. “No hem rebut notícies del ministeri, ens han deixat tirats”.
Els Estats Units han implementat un altre sistema. Un autobús recull tots els seus col·laboradors en cases o punts acordats i després accedeix a la terminal a través d’una porta lateral. “Ens arriben missatges d’altres intèrprets. Em diuen que un traductor de l’exèrcit australià ha estat disparat per un dels talibans de les torretes d’entrada”, diu.“ No vull posar en risc la meva família i els nens portant-los allà”, afegeix.
Entre ells circula també un article de BBCNews que adverteix que els talibans han començat la recerca i persecució dels col·laboradors amb els exèrcits de l’OTAN. La peça esmenta un informe filtrat de l’ONU que confirma l’existència de “llistes prioritàries” d’objectius a eliminar com més aviat millor. Tan sols uns pocs dels diversos centenars d’intèrprets i traductors que van treballar amb el personal diplomàtic i militar espanyol a l’ Afganistan han aconseguit ser evacuats. La resta esperen, en una ciutat on tothom s’amaga, on és perillós caminar amb roba occidental, on grups de cinc o sis talibans patrullen dia i nit. Esperen un passi per volar fora del país amb garanties i evitar una travessia per arribar a l’ Iran sense visat. Després de més de dotze hores al sol a la rotonda d’entrada de l’aeroport, tornen a casa o a un amagatall, derrotats, a esperar una mica més.
Aquest interpret ha estat avui en directe a Rac1, cap tertulià ha interromput ni un moment les seves paraules i el presentador, aclaparat no sabia ni que dir, per primera vegada crec que hem escoltat les últimes paraules d'un condemnat a mort, que sap que està condemnat a mort, ell i la seva familia, i malgrat tot estava seré, resignat a la seva dissort, diria jo. L'han abandonat a ells i als seus, el Govern Espanyol més progresista de la historia, l'han abandonat a ell i a uns quants més. Em pregunto qui serà el responsable final de la seva mort i la dels seus familiars, com els del periodista afganés que treballa a la Televisió alemanya i com l'han anat a buscar a casa seva i no hi era, han matat a tots els que hi havia allí, familiars i no familiars. Al cap i a la fi, els talibans només són el braç executor, pero el reponsable final no són ells.
Observo lo que te preocupa, y estoy contigo.
ResponEliminaNo te preocupa en si lo malo del sistema americano, ni del sistema europeo, ni del sistema ruso, ni del chino. te preocupa el sistema versus la población.
Eso es metafísica.
A ti, a diferencia de páginas que sólo ven un lado de la tortilla, te preocupa el carbón que da leña a la tortilla y como cuecen las patatas, que son en realidad las afectadas.
Ya ves que el carbón puede ser imperialista americano o comunista chino o psudocomunista-consumista ruso.
El perjudicado es el pueblo, y del pueblo el más débil, en este caso la mujer por el mero hecho de serlo, y con ella, los niños.
Hace tiempo dejé de creer en sistemas que dicen "liberar" al pueblo. Al pueblo lo esclaviza cualquier sistema que no comulga con las ideas del poder que se ejerce en ese momento y en ese país.
Los han dejado tirados, cierto, y no hay escapatoria.
Hay coltan, cobre, tierras raras, petroleo y zing, aparte opio.
Van a una guerra civil. De un lado EEUU. Del otro Rusia. En medio China.
Perdedores...la población civil.
Porten 40 anys de guerra civil. Avui, escoltant a Ali parlant amb els de Rac1, m'ha envait una aNgoixant sensació d'impotencia. Aquell home está sentenciat a mort i no té escapatoria. Ningú l'anirà a buscar, per a ell i els seus ja no hi ha cap autobús. I com ell n'hi ha uns quants. Així ja va passar a Saigon quan la covarda i precipitada fugida dels americans. Per cert, que les tropes espanyoles a l'Afganistan les hi va enViar JM.Aznar, el del trio de les Azores.
ResponEliminaSi mal no recuerdo fue a la guerra de Irak, otro desastre, con lo que ha venido después.
EliminaEsto vino a raíz del 11-S en 2001, cuando buscaban nidos de talibanes y hay que recordar que Bin laden formaba a sus terroristas según decían LOS DEL TRIO DE LAS aZORES, por esta zona de Afganistán.
EliminaEn la Sexta, he visto al ministro de asuntos exteriores, hablaba(aunque poco) con tranquilidad. Exponía un plan de retirada del personal. La locutora continuamente preguntaba, el cómo y cuando, pero respondía a todo que era secreto, por seguridad.
ResponEliminaHe entrado en la página del ministerio, hay fotos y se ve cierto orden ,dentro de lo que cabe.En las imágenes de televisión, se observa caos. No hay periodistas en el terreno, que informen con cierto criterio de profesionalidad.
El asunto es, que no puedo a llegar a entender, que el plan de conversaciones para transmitir el poder a los talibanes, haya terminado de esta manera. No lo veo claro. Si al final, es verdad, es como para no fiarse de los americanos.
El Ministro dice lo que le toca decir, pero la situación en el aeropuerto y en Kabul es caótica, y hay mucha gente atrapada que no podrá salir y van a palmar.
ResponEliminaHay imágenes de gente lanzando a sus hijos pequeños por la valla del aeropuerto. Vete y explícales que hay cierta normalidad.
Lo que ha sucedido es que los americanos han cometido un error de cálculo. Carrie Mathison en HOMELAND ya avisaba de este peligro, estos asesores militares deberían ver más series y menos mapas.
https://www.abc.es/play/series/noticias/abci-como-serie-estadounidense-homeland-predijo-hace-mas-destino-afganistan-202108181801_noticia.html
Ahora morirán en Afganistán los mismos que murieron en Vietnam.
ResponEliminahttps://es.wikipedia.org/wiki/Operaci%C3%B3n_Frequent_Wind
https://www.youtube.com/watch?v=zWN6XGUAhZU
Parafraseando el tango de Carlos Gardel, "cuarenta y seis años no son nada"
Que habilidad para salir "cagados" y en el ultimo minuto de las ultimas guerras.
Y eso que Biden decía que no quería repetir la bochornosa evacuación de Saigón.
i després diuen que la historia no es repeteix. Com diuen que deia Biden, l'helicotger per evacuar el personal des del terrat de l'ambaixada es diferent.
ResponElimina