Potser per aquella nova creença de que “si no opino, no existeixo”, les xarxes socials han propiciat que aquell estrany hàbit d’opinar sobre allò que desconeixem sigui el més habitual. Ens agrada dir-hi la nostra, posar cullerada, fer-nos una mica els experts. Però per què ho fem? Per cridar l’atenció? Per fer-nos més interessants? O potser simplement, perquè ens encanta tenir la raó? Sembla que opinar ens fa sentir bé. Parlar del què haurien de fer els altres, encara més. En part, perquè evita parlar de nosaltres mateixos. És una manera d’esquivar el propi judici.
Opinar i fer crítica (de futbol, de política…) és fàcil i còmode. Perquè difícilment es donarà la circumstància on se’ns obligui a posar en pràctica la nostra expertesa. I això ens allibera. Parlar a partir del desconeixement té mèrit. Implica un altra dosis de seguretat en un mateix. Sobretot quan es fa amb contundència i seguretat. Quines estratègies tenim per fer-nos els experts?
Podem apropiar-nos de l’opinió d’algú altre. És a dir, d’algú que té autoritat en la matèria. Això és molt efectiu, sobretot si no ens fan preguntes que s’escapin del discurs après. Parlar d’allò que la majoria de gent desconeix. Difícilment serem descoberts perquè els altres no saben de què estem parlant. Aquest mateix text que esteu llegint, l'he copiat íntegre d'aquí. com deia Fuster, millor copiar o plagiar coses sensates que escriure bestieses pròpies.
Generalitzar i tirar de tòpics. A partir d’un cas o d’un fet concret conegut, ho generalitzem a tota la resta. Aprendre’ns vocabulari tècnic específic. Un exemple clàssic és el del món del vi (criança, olor a fusta, gust afruitat…).
Hi ha un fenomen, anomenat efecte Dunning-Krugger que consisteix en un biaix cognitiu que provoca que les persones menys competents en un determinat camp sobreestimin les seves habilitats i que aquells més competents les subestimin. És a dir, la incompetència impedeix adonar-se de l’absència d’una habilitat en un mateix i alhora de no ser capaç de reconèixer-a en els altres.
Els polítics solen citar sovint poetes i frases concretes d'aquests: tot està per fer i tot és possible, amb el somriure la revolta, o a l'obaga dels mots. És podrien resumir en: seguim sense fer res, o sigui que tot està per fer i tenim la casa molt desendreçada, hem perdut el somriure i no hem fet la revolta, i a l'obaga dels mots vàrem descobrir que Aznar no només no parlava català en la intimitat, sinó que ni tan sols era capaç de pronunciar bé una part d'un poema. No sé si Espriu i Martí i Pol cobren drets d'autor cada vegada que aquests polítics els citen......
Una de las ventajas de este medio es el anonimato.
ResponEliminaDudo mucho que cara a cara, las opiniones que a veces se leen aparados en la nube, se llegaran a emitir.
Un abrazo
Hi ha anònims, prou ho saps, però també haters que s'identifiquen sense cap mania, a la xarxa, sobretot a Twitter mostrem el pitjor de nosaltres mateixos.
EliminaSalut
Y, ¿Por qué no vamos a opinar?. A mi me encanta opinar y escuchar o leer opiniones. Tal es el interés de las opiniones, que las empresas se vuelven locas por saber tu opinión. Las empresas, ya tienen su equipo consultor para sacar provecho de ellas, seleccionando, eliminando. Es lo mismo que hacemos individualmente, cuando leemos o escuchamos cada uno de nosotros. Lo peor es el silencio, querer expresarte y no lo hagas, porque te crees que nadie te lee, nadie te escucha, eso es malo. No es mi caso, ya que incluso me entretiene, me relaja.
ResponEliminaNo está en mi pensar, en que el otro no sabe o que engaña. Simplemente escucho y leo, siempre se aprende algo.
De acuerdo, sólo que quizás deberíamos opinar sobre algo de lo que tengamos el conocimiento suficiente y normalmente no es así. Se opina desde el desconocimiento del tema demasiado a menudo.
EliminaBueno pero normalmente opinas de cómo te afecta o como ves aquel asunto y siempre es tú opinión, que para mi es interesante. En el caso del Covid, nadie sabe el final, qué medidas tomar para que sean efectivas, sólo hay una realidad que tu organismo cree por sí o por vacunas las defensas para tratar(ojo,tratar),de vencer al virus. Por lo tanto toda opinión es valida y lo interesante, que en cada país cada región del mundo toma medidas diferentes. Un robot, una inteligencia artificial, tendría un modelo único, que sería peligroso, ya que se basaría en sus propios datos gravados y podrían ser erróneos.
EliminaDe acuerdo, más que opinar digamos ex exteriorizamos nuestras dudas desde el desconocimiento.
ResponEliminaViejo refrán periodístico : "Las opiniones son como el culo, todo el mundo tiene uno".
ResponEliminaNo digo que cada cuál no tenga derecho a opinar, y expresarlo. Pero en medio de esta barahúnda de redes sociales y periodismo "amateur" y medio-pensionista, uno tiene tendencia a buscar voces autorizadas por su experiencia en algo.
No sé, igual es que me hago viejo y cada día mas incrédulo
No és que et facis gran, és que la majoria de la gent opina amb el cul.
ResponElimina