CARMEN NO MOLA


El Premi Planeta a Carmen Mola posa de manifest una nova modalitat de literatura comercial, la qual esborra l'autoria en favor de l'obra. "Nosaltres enderroquem el mite sacralitzat de l'autor de novel·les", va confessar el trio. Mort a l'estil i a la biografia!. El trío Mola tenía un pla, però ha estat acusat per la seva oportunista transsexualitat literària. Tot i que la pell fina de la igualtat -els llibres feministes han enriquit a les editorials, però els premis milionaris se'ls queden homes- També hi ha un grup musical d'homes que es diuen Love of Lesbian, i a tothom li sembla fantàstic. No és menys cert que el trio Mola no necessitava d'aquest nom per gaudir de tirada, ja que els senyors venen molt bé a les llibreries. Els mateixos creadors de Carmen Mola han explicat que tot va sorgir de la manera més banal, un va dir "Carmen" i un altre "Mola". Fora complicacions. I qui pot reretreurel's que vulguin forjar una nova Carmen d'Espanya? En canvi és sorprenent que, si escau, el de menys és qui escriu què. Només cal armar un guió. Cert és tambè, que per la cosa de la paritat se solen premiar actualment mñes dones que homes, només cal veure els premis cinematogràfics a Sant Sebastià. Però se suposa -vull ser innocent en aquest sentit- que el jurat desconeix el nom real de l'autor o autors que qualifica l'obra.

Però al país dels ofendiditos hi ha qui no li ha agradat aquesta usurpació i no li ha molat gens Carmen. Aquest és el cas de la llibreria madrilenya Dones i Companyia ha retirat tots els seus exemplars escrits per Carmen Mola, després de conèixer-se en el lliurament de el Premi Planeta que en realitat el pseudònim s'amagava a tres homes com els autors dels llibres. «La notícia és que no és notícia que una llibreria especialitzada retiri del seu fons allò que no correspon amb la seva especialització», ha assenyalat a Europa Press una de les propietàries de l'establiment.

Prèviament, Dones i Companyia ha publicat un vídeo en què mostra el procés de retirada dels exemplars i com els emmagatzemen en una caixa que anirà adreçada a Penguin Random House, el segell (Alfaguara) que fins ara publicava les obres de Carmen Mola. «La nostra aportació al hashtag Carme Mola, però Mola més que els senyors no l'ocupin tot», han assenyalat des de la llibreria en xarxes socials. 

Francamentem aquest és el tipus de feminisme que fa mal al propi moviment, i sobretot crea un perillós precedent en la retirada ce llibres de les llibreries a les quals no els agradi un autor determinat. Es tracta d'una censura que a banda de crear un efecte Streissand en la novel·la, que farà que sigui la mñes llegida dels últims premis planeta, és el pas previ a la crema de llibres de infaust record i origen. Això no va de feminisme, va d'estupidesa, una estupidessa que ja s'ha vist que no és només patrimoni dels homes.

Comparteix:  

Comentaris

 1. No me ha dejado entrar a la primera, por eso estoy probando.
  Decía que no es la primera librería que censura a un autor. Hace tres años la librería del pasaje Calders, calle Parlament, quitó de las estanterías todo lo de Gregorio Morán por ser anti prosses, tal como suena. Eso se llama censura.
  Hay otro país donde los libreros retiran todo lo que no sea conveniente, Corea del Norte. De todas formas somos un país de contentarnos con poco, valen unas pequeñas prebendas para no criticar aquello que ofende al manda más, en todo caso, si cabe, para no hablar de ello. Ya lo decía el ex honorable: "això ara, no toca".

  ResponElimina
  Respostes
  1. A Gregorio Morán li cauen totes al damunt, dir el que penses surt car avui en dia.

   Elimina
 2. Iba a hacer un sesudo comentario al respecto, pero ya "paso" de razonar con irracionales. A las libreras que les den.., son unas idiotas. Tanto puritana y yo que viejo, que decía la canción.
  Un saludo

  ResponElimina
  Respostes
  1. Qui poca feina té, el gat pentina, dice el dicho. Hay demasiadas idiotas aburridas.

   Elimina
 3. A mi no m'agrada la literatura comercial, no dic que sigui dolenta, dic que no m'agrada. Planeta representa la conversió del llibre en mercancia per fer negoci. Però Planeta no només fa diners, també fa política, per ejemple trasladant la sede a Madrid per presionar al catalanisme o promocionant la literatura en castellà a Catalunya .... A mi em sembla perfecte que una llibreria especialitzada en literatura feta per dones, retiri a Carmen Mola i no a Victor Català

  ResponElimina
 4. Manuel, una llibreria no ha de retirar llibres de ningú, si ho fa és una manera de censura inadmisible.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tel pots comprar a La casa del libro o el Corte Ingés ..... censura seria prohibir i això pot fer-ho el poder. Una modesta llibreria feminista no te cap poder, només selecciona uns llibres i altres no

   Elimina
 5. Ellas,sabrán lo que hacen,es una librería privada,pero el gesto es un poco violento,con mensaje."Ya está bien con los hombres,que copan todo..."No le doy más importancia.Como no voy a leer el libro(nada extraño porque no leo nada),otra cosa sería si me quitaran Netflix,ufffff que disgusto,insoportable.

  ResponElimina
 6. Es una tontería, una memez, a veces las feministas se pasan de frenada.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada