ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

NO SABEN QUE ESTAN MORTS

 


Hi ha escenes immortals en la història de cinema. Passen els anys i aquesta escena torna una i altra vegada a la memòria en converses, o simplement recordada en solitari. De vegades són increïblement evocadores. És el que passa amb una de les escenes culminants d' 'El sisè sentit'. La pel·lícula té molts més moments impactants, però en el qual em refereixo, el nen protagonista -Haley Joel Osment- li confessa "el seu secret" a Bruce Willis. A l'marge de la frase que tothom recorda, afegeix l'actor unes paraules que expliquen tantes coses: "Només veuen el que volen veure; no saben que estan morts ".

Aquesta frase descriu molt bé a l'ésser humà actual en les nostres societats inundades per xarxes i mitjans de comunicació. Hi va haver un temps molt llarg en què les persones s'enganyaven relativament poc. Recorrien a diverses creences, mites i supersticions per suportar l'adversitat -particularment la mort-, però sabien de què depenia la seva supervivència i era pràcticament l'únic que els ocupava. No vivien pendents de la política i ignoraven la majoria del que succeïa en els seus territoris. Coneixien l'actualitat a grans trets, però només li donaven importància en el que afectava el seu dia a dia. Uns altres que vivien en ciutats procuraven estar més informats per llibres, confidències del poder o enraonies, però tampoc sabien molt més. L'important era el més local. La resta era cosa d'altres. L'enorme majoria no sabia ni llegir.

Ara la majoria de la gent està alfabetitzada i té accés a molta informació, el que hauria de conferir un major sentit del realisme més enllà de la mera supervivència. Però no obstant això, aquesta antiga tendència a acostar-se als mites, a l'irreal, segueix existint amb una potència tal que els assessors electorals dels polítics recomanen incentivar-la. El mite de la pertinença a un país, a una idea política o un ideal de societat persuadeixen a l'enorme majoria de la gent, que creu realment que quan vota als seus polítics, aquests faran realitat aquests ideals, tot i que l'enorme majoria de les vegades cap polític expliqui el bàsic: com va a aconseguir aquests objectius. Com elecció rere elecció, lògicament, aquestes metes idealitzades no es compleixen, una part del col·lectiu de votants es va allunyant del pragmatisme i de la democràcia a la recerca de la "puresa" per aconseguir per fi l'ideal, el que afavoreix opcions polítiques extremistes que només busquen arribar a el poder per perpetuar-se sense alternança. I no pocs ciutadans, farts de les mentides d'aquells polítics que tant van prometre, donen suport a aquestes opcions extremes. Ja ha passat abans i per desgràcia pot tornar a passar, amb resultats sempre desastrosos molt ben coneguts.

Massa ciutadans afavoreixen amb la seva mitomania que les eleccions les guanyin extremistes amb una imatge cada vegada més grotesca. Igual que a la ciència, l'única solució és la renúncia al mite i l'acostament a la realitat. - Jordi Nieva-Fenoll - elperiodico.cat/ca/

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. Recuerdo la película, ya ha llovido, muy buena. La he buscado en youtube pero no está.
    No creo en los mitos y menos políticos. El hecho económico es tan aplastante, que supera todo, por encima de los regalos sociales, subidas de sueldo, posible independencias...Pero, si el IPC se desboca, si al final hay estanflación, será suficiente para mover asientos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sabes, soy de los pocos que no ha visto la película de Shyamalan, y eso que he visto todas las otras, aunque ninguna me acabó de convencer del todo.

      Elimina
  2. No la he visto. No puedo hablar.
    Tengo una entre manos que es bestial, la pondré el sábado, Tigre Blanco, y habla de esto, y no, no están muertos, siempre estarán ahí, siempre. El final de la peli El tigre blanco , al Car RES le gustará porque es de tanquistas alemanes contra rusos, es acojonante. Hitler tiene razón, basta el descontento de la masa y un hijoputa que les de RedBull, y verás como se empieza a encender la masa y empieza a creere que podemos pasar de los inmigrantes.
    Yo veo ahota Inglaterra y me río. Ni camioneros, ni descargadores, ni reponedores, ni servicios... y tienen enfermería porque les han hecho contrato especial ...Aqui hace falta mano de obra, y no poca, lo que pasa es que no ponemos escuelas de oficios, que si no no habría paro.
    Pero todo es cuestión de políticas.

    ResponElimina
  3. Conec un senyor ebenista que treballa en una empresa i estan decorant un casoplon de cagatilorito a la Cerdanya, necessitarian més personal perquè aquesta feina els absprveix molt de temps, i no troben ebenistes qualificats, clar, com ha desaparegut la figura de l'aprenent, doncsa ara ningú té ofici. Ja deia fa anys Fabià Estapè, que les carreres universitaries del futur - del futur que es ara present -serien les de lampista i manyà.

    Salut.

    ResponElimina
  4. Em cau molt bé el Jordi Nieva i com s'explica, tan mesurat i entenedor, fa la mateixa cara que devia fer de petit a escola.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha gent que fa la mateixa cara de la de la foto de la primera comunió. Jordi Nieva és un d'ells.

      Elimina