La pujada del salari mínim s'ha emportat el Nobel d'Economia. Un dels economistes premiats, David Card, ha aconseguit el prestigiós guardó després de demostrar que l'increment del salari mínim no provoca destrucció d'ocupació. Card va estudiar fa 28 anys com va evolucionar l'ocupació a les cadenes de menjar ràpid de Nova Jersey, on havia pujat l'SMI, i de Pennsylvania, on no. La demostració empírica que apujar el salari mínim no implica directament destrucció d'ocupació s'ha endut el Premi Nobel d'Economia en la seva edició 2021. Més concretament el prestigiós guardó el recollirà l'economista i professor de la Universitat de Berkeley David Card (Guelph, Canadà 1956), que ha estat reconegut per l'acadèmia sueca causa de la seva "empírica contribució a l'economia laboral". Card va ser un dels primers autors que va demostrar que la teoria dels efectes negatius sobre l'ocupació de pujar el salari mínim no se sostenia empíricament. L'acadèmia ha premiat a Card, al costat de Joshua Angrist i Guido Imbens, per les seves contribucions metodològiques per verificar o no supòsits com el del SMI. És a dir, l'acadèmia no els premia pel resultat, sinó per arribar a aquest a través d'una metodologia científica contrafactual -Verificar una causalitat a través de dos casos d'estudi similars-
|
David Card |
No se que opinaran el Sr.Boluda, el del 'chorreo' i el Sr.Antonio Garamendi el president de la patronal espanyola d'Espanya. Tots dos s'han manifestat en contra de la important pujada de 15 euros del salari mínim dels treballadors que tenen feina, ja que segons ells això destruirà llocs de treball. Potser per això no els han donat encara el Nobel de la barra i mira que se'l mereixerien, perquè una pujada de 15 euros més que un al·licient és una ofensa, una conya cap als treballadors precaris que tants n'hi ha en aquest país, clar que això ni a Govern ni a Patronal els preocupa molt, saben que els treballadors ja no protesten per res, ni treballadors ni sindicats. Captius i desarmats fa temps són incapaços ni tan sols de protestar encara que sigui amb la boca petita. Si els estan xuclant la vida les elèctriques i poc que es queixen. Han i hem perdut l'última batalla de la dignitat i també la guerra. Tot el que ens passi ens estarà bé emprat, o ¿encara hi som a temps?.... la revolta segueix pendent...
Esta mañana en la SER han dicho que la electricidad en España en el interanual ha subido un 325 %..Con 15 euros podremos solventarlo, creo.
ResponEliminaSalut
Aún sobra para unas cañitas.
EliminaSalut.
Pues depende,en que premisas hizo el estudio.Si el entorno es en IPC estable,vale,correcto.Pero si es al contrario,como ocurre ahora,de que el IPC,sube y sube,es el chocolate del loro,te suben el sueldo y lo pierdes por el IPC.Este gobierno con su política de repartir dineros(son de prestamos),entran en zona peligrosa,que no ocurra lo de Zapatero.En todas las economías del mundo,la preocupacion es la entaflacion,situación en la que sube el IPC(suben los precios),pero se estanca la economía.La subida de sueldo mínimo,no debe ayudar al IPC.Hay que hilar fino para ello,pero este gobierno va muy lanzado.Es preocupante.Preocuoante,porque lo peor sería que subieran el tipo de interés, consecuecia de lo que ya he dicho,sería un desastre.Situacion que ya se ha vivido en otras ocasiones.
ResponEliminaA continuación analizamos la evolución del Salario Mínimo Interprofesional de los últimos años:
EliminaAño SMI Diario SMI Mes Incremento
2020 31,66 euros 950 euros 5,5%
2019 30 euros 900 euros 22,3%
2018 24,53 euros 735,90 euros 3,98%
Tras años de subidas apenas insignificantes, cuyo porcentaje oscilaba entre el 0 y el 1,20%, el año 2019 supuso un punto de inflexión en el crecimiento para el SMI.
Según declaraciones de la Ministra, la intención es llegar al final de su legislatura con un Salario Mínimo de 1.200 euros. La subida será gradual para no perjudicar al tejido empresarial.
Lo de la estanflación no parece de momento, las condiciones son muy diferentes tanto de paro como de prima de riesgo. Aunque vete tu a saber, de momento se teme en toda Europa una subida de la inflación.
EliminaEn España el salario mínimo lo cobran sobre 400.000 empleados y, en opinión, los que lo cobran son para camuflar otros pagos en B, como construcción o demás. Quizás hay que preguntase por el alto nivel de fiscalidad con el que se castiga a las personas que trabajan, o por ejemplo que una persona pueda tener dos trabajos de por ejemplo tres horas y que esto no implique un alza en su fiscalidad. Que por ejemplo un administrativo pueda trabajar en dos gestorías que no necesiten ninguna una persona a tiempo total. La persona se gana la vida y las gestorías descargan a sus empleados de trabajos extras. Un empleado que gana 1.000 aurelios le cuesta a la empresa 1300, esto es para cuestionarlo, por lo menos. Creo que para solucionar el problema del paro, es mejor flexibilizar la fiscalidad de personas y empresas, quizás así se cree más empleo.
ResponEliminaUn saludo.
En esto tienes razón, pero nadie se atreve a flexibilizar la fiscalidad, ni la derecha ni la izquierda.
ResponEliminaSaludos.