Escriu encertadament Pedro García Cuartango a l’Abc que estem deixant enrere la societat de l’espectacle i hem entrat en l’era dels xarlatans. I, en aquest sentit, adverteix que un influencer pot tenir milions de seguidors, un personatge del cor pot ser més escoltat que un premi Nobel i un ignorant pot aparèixer revestit de l’autoritat d’un erudit, perquè tot s’ha tornat relatiu i volàtil. Quan d’aquí uns anys els historiadors jutgin aquesta dècada desconcertant i inestablen se sorprendran que el món deixés de creure en la veritat i es llancés en braços dels seus falsificadors. Però segur que responsabilitzaran la política –i també el periodisme– d’aquesta desestructuració de la societat i de l’ensorrament dels seus valors. Cada dia hi ha un motiu per quedar atònit, començant pels negacionistes de les vacunes, que aguanten el pols a molts països amb les seves teories peregrines. I són capaços d’incendiar els carrers de Rotterdam, Brussel·les o Viena contra el passaport covid o la vacunació obligatòria.
Els farsants no només ens esgoten, sinó que a més ens volen instal·lar en la bronca. A Madrid, PP, Vox i Ciutadans s’han sumat en les últimes hores a les manifestacions convocades per sindicats de policies contra la reforma de l’anomenada llei mordassa. Mal negoci per als agents, quan la dreta els agafa de bracet per al passeig i la protesta. La policia no és patrimoni de ningú. Com no ho és l’autoritat i l’ordre. Aquestes forces polítiques tenen el Congrés dels Diputats per guanyar les seves batalles, i haurien d’explicar que alguns dels arguments esgrimits pels col·lectius policials sobre els canvis en la llei ja han estat rebatuts per una sentència del Constitucional i per les pròpies esmenes del PSOE i UP.
Res no és nou sota la capa del cel i Cuartango recorda que fa quatre segles, a l’Anglaterra de Cromwell, ja va passar que ningú no tenia autoritat per discernir entre el que era veritable i el que era fals, entre ciència i superstició. I el problema no és només que els xarlatans ens esgotin, sinó que ens hem instal·lat en la bronca permanent. És l’última coxorxa dels necis. - Màrius Carol.
Creo que los charlatanes nos han acompañado siempre. En siglos pasados se hacían presencia por las calles invocando la llegada de males cuando no anunciando tiempos apocalípticos. Pero hoy andan instalados en entes políticos y de gobiernos, en los medios llamados de comunicación, donde los tertulianos o las líneas editoriales hacen que saben y no saben nada, entre movimientos de dudosa y escasa representatividad social y con liderazgos cutres y mediocres. Pero parece ser un fenómeno mundial. Lo vimos ya descaradamente con Trump, con el inglés, con los demagogos del Este europeo, con lo que cunde por el cono sur americano, con la inculta oposición política española, esa tribu de poco pelo que se las da de patriota y no conoce otro patriotismo que su bolsillo. Se apuntan a lo que sea y consideren útil para minar la convivencia cívica. Charlatanes que hablan para los suyos y para los tontos. No saben ni les interesa construir democracia, sino debilitar sus bases. Conspiran desde la oscuridad a través de sus acólitos en instituciones fundamentales del Estado. En fin, no hace falta que insista más, son charlatanería pura y cada vez más dura y analfabeta que desprecia la capacidad de autoorganización social, pero que están influyendo destructivamente. Cada vez más antisistema de un sistema cada vez más quebradizo,
ResponEliminaA nivel político lo que mas daño ha hecho es la judicialización de la política a por parte de PP i VOX. En cuanto a charlatanes también tiene su buena representación la Iglesia Católica. Orwell ya nos habia avisado que llegaríamos a este punto. I es que la gente se ha adocenado, todo es instantáneo y la información también. Se ha perdido la sagacidad analítica ante el exceso de información que es imposible de digerir. La inmediatez también ha generado demasiadas imprevisiones, le daré un ejemplo: Anda el personal en Catalunya preocupado porque se ha colapsado la web de lamevasalut. hasta el punto que la obligatoriedad del pasaporte Covid se ha aplazado hasta el lunes. Servidor, al ser de antes y gato escaldado ya se dio de alta en lamevasalut junto con su mujer la semana pasada, y esta mañana a las seis en cinco minutos o algo menos he instalado los dos certificados en los respectivos móviles sin el más minimo problema.
ResponEliminahttps://elpais.com/icon/actualidad/2021-11-26/cuanto-mas-odio-mas-viral-por-que-twitter-se-ha-llenado-de-sana-en-pleno-auge-de-la-ultraderecha.html
ResponEliminaA mayores.
La charlatanería en general y la falta de verdaderos estadistas, pienso en los autores del Pacto de Toledo del 77, hace que todo lo que toquen los políticos sea banalizado.
ResponEliminaSus palabras, sus metáforas, sus promesas...
Como decía un grupo anarquista en mi juventud: Las putas al poder, porque con sus hijos no hay manera.
Salut
Eren un altre tipus de polítics de mot més nivell. Aquests d'ara són els nets de les putes.
ResponEliminaMe habéis arrancado la carcajada, Miquel y Francesc. Salud y alevosía.
ResponElimina