L'arrencada de l’hivern del descontentament britànic del 1978-1979 va ser la resposta, apòcrifament atribuïda al laborista James Callaghan, a la pregunta sobre com afrontaria la caòtica situació que vivia el país. Un sensacionalista diari londinenc la va resumir en un famós titular ( “Crisi?, quina crisi?”) que, per bé que pertanyia a un disc de Supertrump (1975), va fer fortuna perquè resumia el distanciament del govern de les preocupacions del carrer. Una cosa semblant passa avui aquí.
Esperem que es recondueixi la situació. Però els signes no són encoratjadors: en cas d’estar amoïnats per la pèrdua de poder adquisitiu, hem passat a angoixar-nos per l’impacte de les alces de preus en empreses siderúrgiques, de materials de construcció o del tèxtil, obligades a tancar, temporalment o de manera definitiva, parts de la seva activitat. I ara aquesta tensió sobre els costos s’ha traslladat a sectors productius molt més pròxims als ciutadans: transport per carretera o producció agrícola, càrnia o pesquera. En tots aquests sectors, el que es percep espanta: s’amarra la flota de fondària per no incórrer en pèrdues; els transportistes de mida petita, i ara també empreses de més envergadura, paren pels mateixos motius. I els empresaris agrícoles i ramaders s’enfronten a una tempesta perfecta: no només són les alces de l’energia, sinó que els augments en el cost de molts dels seus inputs (de cereals a soja, de pinsos a fertilitzants o altres productes) comprimeixen tan substancialment els seus marges que emergeix el fantasma del tancament d’explotacions. En l’àmbit carni aquesta crisi recorda la dels primers anys setanta, quan la sobtada caiguda de les exportacions de seitó del Perú (llavors, pinso essencial per a la ramaderia) i les brutals alces de productes substitutius (blat de moro o soja, per exemple), totes pròximes al 400%, van comportar substancials reduccions de la cabanya ramadera.
Es comença a visualitzar el canal que transita de la inflació a la recessió: disminució de la demanda interna (per pèrdua de poder adquisitiu) i de l’oferta (per alça de costos que expulsen a empreses poc competitives, i que obliga les que resisteixen a reduir la seva producció). Als anys setanta i vuitanta la intensitat i durada del xoc energètic i del d’altres matèries primeres va mantenir la inflació molt elevada i va afectar greument la capacitat competitiva: el que llavors es va denominar stangflation.
Avui encara no estem en una situació semblant. Però si els governs, central i autonòmics, no dissenyen una política de rendes pactada que redistribueixi els costos d’aquesta crisi, temo l’onada de descontentament que s’apunta: perquè emergeix quan hauríem de redefinir el model energètic i productiu i reduir deute públic. Els deures que ha d’afrontar el país necessiten, més enllà del 2022, tota la concertació possible. - Josep Oliver Alonso - lavanguardia.com
Mira, te diré un pequeño detalle de como está la cosa. Hace dos semanas compre un paquete de galletas Marías Marbrú en el Mercadona(van cuatro unidades de galletas), precio 1€. Esta semana, por ayer noche, miro el precio del mismo producto, a mis nietos les gusta estas galletas y a Mayte y a mi también con mantequilla y mermelada, bueno, pues el mismo producto lo indica a 1´35€.
ResponEliminaO sea, un 35% más de una semana a otra.
Simplemente me parece escandaloso. Creo que si el precio fuera en pesetas nos parecería una burrada, pero no damos valor al euro, y las cosas están muy caras y se aprovecha todo el mundo.
Salut
I aixó no té res a veure amb Ucraína ni amb Putin, es mercadeo de botiguers.
ResponEliminaParece ser que sí, que la estanflación es ya un hecho(aún queda la esperanza, de que sólo sea coyuntural).También el parecido a la estanflación por la guerra, arabe-israeli de finales de los sesenta,donde el precio de los carburantes se disparó. Recuerdo esa época,que se notó mucho en el entorno de las fábricas que entonces había en Esplugues.Era presidente de la comunidad y me costaba mucho cobrar el recibo mensual(entonces no había administrador),tenía que ir puerta por puerta, me ponían excusas
ResponEliminaLos tiempos son diferentes, las soluciones monetarias rápidas en su aplicación, las reuniones de mandatarios igualmente. Una solución rápida de la guerra es fundamental y no aislar a Rusia, su gas es necesario.Lo curioso del caso es que he leído, que España tiene en su subsuelo gas como para 40 años o más,pero hemos apostado por la energia limpia. Todo un tema a debatir.
Lo del gas de España creo que está parado por el tema del fracking.
ResponEliminahttps://www.larazon.es/economia/20220312/6ul3guybujggfcwnfffht4qulu.html
Pues el petróleo y gas que quiere suministrarnos USA se extrae por el método fracking(que es la leche).Entramos en una zona de comunicados interesados y políticos.La realidad es que el gas ruso,es el que interesa a Alemania(motor económico europeo),por cercanía,bajo coste de transporte.Nada tio, que tenemos que terminar siendo amigos de los rusos. A ver si puede ser sin Putin.
EliminaEl fracking no está autorizado en Europa y genera muchas quejas en EUA. Aquí lo explican.
Eliminahttps://www.bbc.com/mundo/noticias/2013/10/131017_ciencia_especial_fracking_abc_am
Normal, porque el método se basa en inyectar agua a presión en el subsuelo, para que disuelva las arcillas ricas en petróleo. El liquido arcilloso sale fuera y de él se extrae el petróleo. Pero claro el liquido sobrante no se devuelve a donde estaba(jejejej),sino que se va dejando donde se pueda, quedando un terreno inservible y contaminado.
EliminaEs que somos unos guarros y vamos dejando nuestra porqueria por todas partes.
y digo yo, con la arcilla no podrían hacer cerámica, jarrones, botijos y cosas así.
ResponEliminaPues sí, pero parece ser que según me dicen, no todas las arcillas son iguales y estas, aunque le han sacado todo el petróleo posible, siempre quedan restos del mismo, por lo que ya pronto tendremos un nuevo negocio, el de cementerios de arcillas petroleras.
EliminaBueno, puede ser interesante, podrían hacer un ejército de soldados o guardiaciviles/mossos d'esquadra de arcilla, como los de Xian.
ResponElimina