El director de l'oenagé Open Arms, Oscar Camps, es pregunta per què en nombroses ocasions els immigrants rescatats a la Mediterrània procedents de Síria, Afganistan o Àfrica, romanen en vaixells esperant un atracament durant setmanes després de jugar-se la vida davant de les facilitats que està veient en el cas dels ucraïnesos. “La igualtat que pregona el dret internacional no és tal”, argumenta Camps. En el cas d'Ucraïna, -afegeix-, "hi ha hagut una campanya interessant i potent per transmetre una posició comuna, ampliada pels mitjans de comunicació".
Tots són víctimes dels mateixos horrors universals que provoca una guerra, però no tots estan sent acollits de la mateixa manera sota el paraigua d'Europa. Per què un refugiat d'Ucraïna sí que mereix totes les facilitats que hi ha hagut i per haver-hi per gaudir de la protecció immediata de la Unió Europea (UE) i no així un refugiat sirià o afganès -entre moltes altres nacionalitats afectades per conflictes bèl·lics-, condemnat a romandre en camps de refugiats en condicions infrahumanes mentre tramiten la petició d'asil?
La guerra d'Ucraïna, amb els seus tres milions de refugiats en menys d'un mes, l'èxode més ràpid des de la segona guerra mundial, ha posat sobre la taula una constatació que debaten especialistes en drets humans i legislació internacional així com membres de les organitzacions no governamentals que assisteixen les persones que han fugit del seu país a conseqüència de la guerra. "Doble raser", "refugiats de primera i de segona", "discriminació", "component racista" són algunes de les contundents conclusions que plantegen les fonts consultades.
Per entendre la diferència de tracte als refugiats ucraïnesos respecte a refugiats d'altres nacionalitats en crisis anteriors –diferència en què estan d'acord els experts– cal partir que UE ha aplicat, per primera vegada en els 20 anys de la seva existència , la Directiva de Protecció Temporal. I sobretot 'perquè mai abans la UE havia tingut la percepció d'estar davant de 'la nostra guerra' i 'els nostres refugiats'; unes persones properes, europees, rossos, de classe mitjana".
Des de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), celebren la reacció de les autoritats europees. "És com hauria de ser sempre". Tot i això, la gestió "positiva" d'aquesta crisi ha posat en seriosa evidència a les "pèssimes" actuacions anteriors. La portaveu d'ACNUR recorda especialment la crisi migratòria del 2015, quan milers de refugiats de la guerra de Síria van quedar abandonats a la seva sort a països limítrofs en camps de refugiats durant anys.
Tampoc ajudem els mitjans que s'han bolcat en aquesta guerra de manera fins i tot exigerada, mentre s'obliden dels exiliats del sud. Fixeu-vos que fa un parell de mesos i pel que sembla per la informació que rebem, que a la Mediterrània no hi ha ni una pastera, cosa que no és certa, però la impressió és que és així. Hi ha doncs refugiats de diferents nivells a Europa i en aixó hi té molt a veure, no només el color de la seva pell, sinó per l'estat de les barbes del veí ucraïnès, que ens afecta directament, i el record del poema de Martin Niemöller.
Son dos problemas diferentes y no se deben comparar ni mezclar y menos por Open Arms,que juega a estar en situaciones cercanos a la ilegalidad.
ResponEliminaUna guerra que nadie estaba preparado,ni era creible en el siglo XXI y que los próximos podemos ser nosotros,nuestros hijos y nietos.Open,no debe hacer estas criticas y menos a España ,con los problemas en Ceuta y Melilla,con los de su costas.Los problemas,cada uno se intenta solucionar como se puede,pero no haciendo comparaciones desagradables,que van en contra de los que tienen que solucionarlos.
Esta guerra estaba avisada desde 2012 en este mismo blog, y desde 1996 por Jordi Pujol i Soley después de su estancia en Rusia.
EliminaOscar Camps describe la realidad. El mismo dia en que Oscar Camps traía junto a sor Lucia Caram a 220 personas de Ucrania en avión, su barco recogía a 78 migrantes en el Mediterráneo. Aquí las únicas ilegalidades son invadir un país u omitir ayuda a los refugiados.
Hace al menos vente días que no escucho nada de subsaharianos. No existen. Guste o no, es así.
ResponEliminaDoncs n'hi ha... sempre n'hi ha. Però són migrants de segona.
EliminaEso es un pensar tuyo, pero mi hija en el instituto, tiene alumnos y alumnas de todos los colores y orígenes, para ella todos son guapos y guapas.
EliminaNormal Miquel ,ahora lo que impacta es Ucrania, como antes fue el volcán. El cerebro humano no da para más.
EliminaEn la práctica no es así, como se está viendo estos días.
EliminaA España, a los españoles ,no se les puede hacer ninguna critica de solidaridad, con los problemas acumulados que tenemos de costas e emigración, con el añadido de estanflación, recursos energéticos, agricultura, autónomos, impuestos...
ResponEliminaSomos solidarios. Ya verás, ya veras ,la cesta de la compra. Hoy recibo, el de Mercadona, calculo que me sube un 30%,.
Es una cuestión puramente geográfica. Y no digo que no sea España solidaria, pero hay matices de como es solidaria con unos o con otros. Y no sólo España, toda Europa. La cesta de la compra está casi igual, tampoco ha subido mucho más allá de algun producto en concreto que es prescindible. Y si ha subido es por pura y miserable especulación, no hay excusa que lo justifique en realidad.
EliminaEs importante racionalizar la compra, no adquirir algunos productos innecesarios puede abaratar el aumento de precio de los necesarios.
Elimina