Al llarg de la història hi ha hagut innombrables efectes de substitució (d’una tecnologia per una altra, de cultures i fins i tot civilitzacions senceres), però també pronòstics de desaparició que no s’han complert. Ens imaginem colonitzats pels altres, sotmesos a les màquines, quan la realitat és que han sorgit noves configuracions en què les dues realitats, nosaltres i els altres, els humans i les màquines, fins i tot enmig de no poques tensions i conflictes, persisteixen, es barregen i conviuen.
Dos àmbits en què aquest reemplaçament es conjura com una forta amenaça són el de la immigració i el de la feina. Un sembla que preocupa més a la dreta i l’altre a l’esquerra, però tots dos comparteixen una por similar de la deshumanització, ja sigui per l’universalisme cultural o per la tecnologia. Té sentit témer que ens substitueixin els emigrants o les màquines?
Comencem per l’assumpte de la immigració, que està donant lloc a una narrativa central en els preparatius per a les eleccions presidencials franceses, però que es repeteix a molts països, especialment de la mà de l’extrema dreta. A França, el tema del reemplaçament havia estat un assumpte de la literatura, des de Raspail fins a Houellebecq, i el candidat Zemmour l’ha convertit en un instrument electoral. Aquest presagi es desmenteix amb la realitat demogràfica, però sobretot si examinem la simplicitat dels conceptes que el sostenen. D’entrada, aquest discurs crea un marc mental segons el qual els que venen de fora serien els poderosos i els autòctons els febles, quan la realitat és exactament la contrària. Són més aviat els que arriben els que reben l’impacte d’una societat que fa valer les seves normes i costums. Fruit d’aquesta fricció els immigrants deixen no poques empremtes en la cultura d’acollida, però és més gran la influència que reben i les modificacions del seu estil de vida que es veuen obligats a realitzar. No es donen les condicions per a un reemplaçament, però tampoc el discurs de la integració no sembla que tingui en compte el dinamisme que es produeix en l’encreuament de les cultures, un fenomen bidireccional, en el qual es produeixen barreges i influències recíproques. Les societats no són unitats tancades, sinó espais porosos que sempre han estat reconfigurant la seva identitat a partir d’experiències de trobada i conflicte. La primera inconseqüència del discurs segons el qual nosaltres estaríem sent reemplaçats per d’altres és la dificultat de pensar un nosaltres en què ja no fossin presents molts d’altres.
L’altre gran reemplaçament amenaçador seria el que presagia una substitució dels humans per les màquines, sigui per una algoritmització que desnaturalitzaria les nostres decisions democràtiques o mitjançant l’automatització que arrasaria els llocs de treball. Aquí també els mals auguris es basen en males anàlisis de la manera com els humans i les màquines es relacionaran. Si l’anomenada intel·ligència artificial fes el que fa el cervell humà, hi hauria motius per exultar o per inquietar-se, però la veritat és que són dues potències que, malgrat el seu nom, s’assemblen bastant poc i col·laboren més que no pas competeixen. Tampoc els sistemes automatitzats no fan feines, sinó tasques, la qual cosa és ben diferent. L’ecosistema humans-màquines no és lliure de tensions i conflictes, però és molt més versemblant que aconseguim fer-los complementaris que pensar en una simple substitució.
És veritat que tota la dificultat de l’assumpte –de la convivència social i de la convivència amb les màquines– està en les transicions que hem d’emprendre. En aquests trànsits s’esbomben qüestions greus de justícia i es tornen a dibuixar les bretxes entre perdedors i guanyadors. La configuració de societats més plurals planteja molts problemes de gestió de la diversitat; la transició ecològica grava més alguns sectors que d’altres; sorgiran nous llocs de treball i perfils, però mentrestant el balanç entre creació i destrucció d’ ocupació és incert i les compensacions no seran fàcils ni immediates; la digitalització desconnecta determinats sectors de la població, com es posa de manifest en l’anomenada “rebel·lió als caixers”, aquelles protestes de la gent gran davant una digitalització dels processos bancaris que suposava de fet una exclusió financera.
En tots aquests àmbits, el tema no és quan es produirà el reemplaçament, sinó de quina manera configurarem la futura hibridació (entre nosaltres i ells, les màquines i els humans o l’àmbit analògic i el digital). Que una determinada transició s’hagi de fer i fins i tot sigui inevitable no vol dir que calgui dur-la a terme d’una manera irreflexiva i desequilibrada. Mentre ens deixem atrapar per la por d’amenaces majúscules que contemplem amb impotència, descuidem la gestió justa de les transicions que tenim a l’abast.
lavanguardia.com/
Es un mundo que está cambiando, con gran violencia, hacía lo digital ,las comunicaciones, a las nuevas tecnologías. Todo es imaginable, algunas cosas no serán posibles ,pero la mayoría ya estamos viendo, lo serán. Muchas personas quedarán al margen. Mira China ,es el país que se ha dado cuenta de este asunto, sorprende el uso que hace de la Tecnologia, de como puede inmovilizar, vacunar, tratar a millones de personas, sin que puedan ni siquiera a negarse(por su sistema político).Lo curioso es que su tecnologia está copiada de la americana ,japonesa, coreana y europea. Pero lo importante es que que la aplican, sin que nadie lo impida y a muy bajo costo.
ResponEliminaEjemplo, sin importancia: Tenía problemas para que me hicieran una "copia" del mando a distancia de la entrada del parking, de la que doy copias a mis hijos además que son caros(no sé si cuestan 50 euros,cada uno).
Me dije esto no puede ser, así que miré en Amazon y nada. Mire su homologo Alibaba(chino) y como siempre encontré la solución. El mismo mando(con otro nombre),me cuesta 5 euros. Lo más importante, el aparato copiador 30 euros .Ahora les hago los mandos a mis hijos, así que he eliminado al vendedor de mandos y a la ferreteria donde antes me hacían las copias. Por supuesto que no le hago copias a nadie más para cobrarles .Pero el dineral que me he ahorrado,con las dichosas copias y lo más grave,que me costaba cada vez más encontrar una ferretería para hacerlas, me ponían pegas ,porque me decían que su aparato no podía hacer la copia de mi mando, ya que era antiguo(trabaja a una frecuencia diferente a los modernos).El problema era solucionable basta quitar una pestaña a una minibobina de inducción. Ya te digo el mundo digital, dejará a mucha gente en el paro, pero es lo que hay, es el progreso. Europa no se puede quedar atrás, de lo contrario, China nos come.
Hoy me he enrollado bien, me he pasaoooo...
No, al contrario has hecho unas reflexiones muy interesantes de eso del mando a distancia. ERn principio en el caso de España, habría que mantener o aumentar el turismo que crea muchos puestos de trabajo, la automoción eléctrica y las baterías crean también muchos puestos de trabajo, y quizás lo más importante seria que parte de la población volviera a los orígenes, al campo, de cuando éramos el granero de Europa. También las nuevas tecnologías crean puestos de trabajo aunque destruyan otros, y las renovables. Habrá que llenar la España vaciada de gente,...,
EliminaNo sé, es complicado, pero aún se está a tiempo de planificar el cambio de la era industrial a la era digital. A ver si el Gobierno se aplica. Avisados están.
Os he leído a los dos, y los dos teneís razón. El ejemplo del mando de CAR RES, a mi me pasó con el de la tele, una Sony antigua que no tiene HD pero que me da igual porque Mayte y yo vemos la 2 y el 24 horas solamente, y no iba a gastar 30 euros en uno nuevo cuando por 5 tengo uno que me hace el mismo servicio pero que no lo venden porque la tele es antigua y ahora el bluetoot y bla, bla bla...Y el de FRANCESC diciendo lo que sabemos los viejos porque lo sabemos; Somos el granero de trigo de Europa, porque lo somos.
ResponEliminaHoy tocate los cojones Miquel, me salen conque han de venir de Honduras, si de Honduras a recoger el fresón de Andalucía porque no encuentran mano de obra. Y van y los llaman y nosotros pagando el paro a 840 euros cabeza por no hacer nada más que de voto cautivo.
Viene la primavera..si, y hay que esquilar ovejas. NO HAY ESQUILADORES. Viene un equipo de ventitantas personas (escuchado hoy en 24 horas por uno de Asaja) pagado por los ganaderos de aquí directamente de Uruguay. Primero esquilan en Palma de Mallorca, después en Castilla la Vieja (no se cuantas provincias dijo), y después Madrid.
Y esto vivido por mi estos meses: me he cambiado de residencia, ahora vivo en El Prat. He reformado el piso donde vivimos. La empresa catalana, conozco el gerente. TODO CON IVA, TODO, Todo con permisos, TODO. Y todo con cara y ojos, y a lo que voy. Han vendido pintores (colombiano y ecuatoriano); albañiles (magrebí y magrebí y magrebí); barnizadores de parquet (boliviano e idem). Transportistas de muebles, uruguayos, uruguayo y colombiano. Electricistas, los dos de Siria. El de Ikea era uno de Colombia y el otro de por allí pero no le pregunté. Una cosa que compró mi hija de Barimueble, lo trasportó un señor que hablaba con acento de fuera.
¡Hostias¡ ¿pero es qué no hay ninguno de aquí trabajando de obrero y mano de obra? Esta pregunta se la hice al contratista que nos ha hecho la reforma, y me contestó que los de aquí no trabajan por menos de 1.000 euros las 42 horas con 15 minutos de almuerzo y un seguro del que nadie habla que se les va a 320 euros más las pagas dobles y los 30 días de vacaciones; y que además no son buenos en el oficio, porque el oficio, al no haber aprendizaje se ha perdido, pero te vienen vidrieros polacos o checoslovacos y por lo que parece son de fábula.
Un abrazo
Salut
Els de l'Ajuntament de Sabadell de Manteniment i obres són tots de fora, magrebins i sudamericans. Lo de Huelva dels fresons ja va passar l'any passat. N'hi ha masses que viuen del cuento. La majoria de repartidors d'Amazon són sudamericans. A una cafeteria a l'eix Macià, les dependentes són sudamericanes, llevat d'una que és negra amb un català de Girona que tomba.
EliminaSalut
La cosa ya viene de antiguo.
EliminaCuando se construyó la villa olímpica, allá por el 1.991, hubo que traer de países del este paletas expertos en construir muros a "obra vista" porque aquí apenas quedaba alguno. Lo sé porque conozco a un contratista que en aquellos días sudó lo indecible para reunir una "colla" cualificada.
Cuando se construía la línea 9 del Metro a toda pastilla, los soldadores de estructuras en el sector de Badalona eran casi todos polacos. He visto reuniones de ellos con los capataces en los que había que recurrir a un traductor para dejar las cosas claras. Menos mal que los planos son un lenguaje universal. ¿ El motivo ?, no había suficientes soldadores cualificados en paro en aquellos momentos ( ni ahora tampoco ).
Cuando estuve ingresado tras mi operación de cadera, mi compañero de habitación era Vasile, un moldavo de mi misma edad y ex-marino de la flota de submarinos soviética. Soldador de oficio, trabajaba en el complejo petroquímico de Tarragona. Un buen técnico bien pagado por su formación.
Aquí, durante años se ha descuidado la formación profesional, y en su momento desparecieron las categorías de aprendizaje.
Para servir copas y paellas precocinadas sirve cualquiera, para hacer una soldadura TIG fiable y con certificación, muy pocos.
Un abrazo.
Clar, la figura de l'aprenent ha desaparegut.i la Formació Professional es una entelequia.
EliminaSalut.