En el resum dels fets, després de dos anys de pandèmia, el Govern ha esperat que passi la Setmana Santa per acabar amb l'ús de la mascaret, quan la gent ha fet d'ella un accessori més del seu dia a dia, encara que continuarà sent obligatòria en els transports públics, en hospitals i ambulatoris, farmàcies i geriàtrics. I així ha de ser, almenys temporalment i mentre convisquin diversos virus respiratoris entre nosaltres. Costa poc posar-se-la allà on hi pugui haver una interacció amb persones vulnerables, que són les que ho continuaran passant malament per la circulació del virus. La inèrcia social a portar-la afavoreix les excepcions clar que hi ha casos extrems, aquest matí al Condis he vist a una parella amb doble mascareta i guants. A banda d'aquesta parella, poca gent he vist sense mascareta pel carrer, o al Super. La gent ja s'ha acostumat al seu ús, a més que és bo portar-la per als al·lèrgics al pol·len, i després hi ha les dependentes en locals o personal de supermercats que sembla raonable segueixin usant la mascareta en estar de cara al públic, aquí depèn de cada empresa com decideixi que cal actuar. Em comentaven que al Corte Inglés els empleats no han de portar la mascareta però si tenen instruccions que en cas que atenguin un client que porti la mateixa, millor se la posin ells també.

Òbviament, els mitjans parlen de caos, potser perquè en el seu sensacionalisme desconeixen el significat de la paraula. Parlen de caos, quan hi ha normalitat, ja que la gent va a la seva, usant el sentit comú, cadascú el seu. Però als mitjans també hi ha gent menys alarmista i més ben informada. Josep Corbella escriu a la seva columna de la vanguardia que la fi de l'obligatorietat de les mascaretes a la majoria d'interiors arriba a Espanya en un moment en què continua havent-hi molts contagis per la variant òmicron però han baixat les hospitalitzacions per còvid. Amb una àmplia immunitat contra el coronavirus a la població i la situació de la pandèmia finalment controlada als hospitals, res fa témer que eliminar les màscares en interiors hagi de causar un repunt problemàtic de casos. Sí que cal esperar un lleu augment de contagis que causin majoritàriament refredats banals, però no un gran augment de casos greus que torni a comprometre l'activitat dels hospitals i obligui a recuperar restriccions que semblen haver quedat definitivament enrere. L'elevat nombre de casos lleus que es continuarà produint en les properes setmanes pot tenir fins i tot un efecte beneficiós: ajudarà a mantenir una immunitat elevada en la població que evitarà –o mitigarà– un gran repunt de casos en els propers mesos.

O sigui que calma; que cadascú procedeixi com li plagui o consideri oportú i fugi d'alarmisme exagerats de presumptes experts epidemiòlegs, entre altres motius perquè aquests experts són els que ens deien fa dos anys que la Covid es curava amb llit i paracetamol, i Corbella no era d'aquests.