CIBERLEVIATAN




El cas Pegasus està servint per emmarcar un assumpte de fons que ja va ser avançat per l'exsecretari d'Estat d'Agenda Digital José María Lassalle al seu llibre Ciberleviatan: El col·lapse de la democràcia digital davant de la revolució digital (Arpa), l'evidència que “una dictadura digital es projecta a l'horitzó; un Ciberleviatan vingut per instaurar un tecnopoder de grans corporacions”. El dret democràtic no avança mai a la velocitat de la tecnologia, però l'enlairament de les aplicacions digitals ha fet que aquesta distància entre el que es pot fer i el que s'ha de fer sigui avui còsmica.

"Ens assetja un Ciberleviatan, una nova i inqüestionable expressió de poder, un fenomen potencialment totalitari que podria significar el col·lapse de la civilització liberal i democràtica. Incapaç de gestionar la complexitat del saber al segle XXI, la institucionalitat liberal ha estat atropellada per una poderosa aliança entre les dades i els algoritmes, nous sobirans del planeta immunes a la regulació legal i democràtica.

La realitat virtual pren força; els cossos i la sensibilitat es retiren. També en política. La idea il·lustrada que sustentava la democràcia —un ciutadà més gran capaç de prendre decisions per si mateix— és substituïda per un nou paradigma de llibertat assistida. Una dictadura digital es projecta a l'horitzó; un Ciberleviatan vingut per instaurar un tecnopoder de grans corporacions. Els Estats Units i la Xina ja lliuren una tercera guerra mundial al voltant de la intel·ligència artificial, la robòtica i la resta de tecnologies exponencials.

L'única alternativa al Ciberleviatan és una revolta liberal que promulgui un pacte entre la tècnica i l'home. Un acord que subordini la tecnologia a un nou humanisme basat en drets digitals i propietat sobre les dades i una república digital global capaç de controlar la voluntat de poder de la tècnica. I només Europa –en complicitat amb altres actors capaços de pensar la tecnologia des de la humanitat– podrà liderar aquest canvi". - José Maria Lassalle.

           

8 comentaris:

  1. Vamos para meterse en la cama ,taparte la cabeza y no levantarte. Vaya mundo el que dibuja.!Ojú!
    El Madrid ganó, la feria de abril(en mayo) en todo su esplendor, la vida sigue.

    ResponElimina
  2. A ver, que llevamos dos mil años y pico con la historia del fin del mundo. ¿ Ciberleviatan ?, pues muy bien, no alimentes a la bestia con tus datos, no vayas dejando rastros en la red, no andes dándole al botón del "me gusta" treinta veces al día, y si así no basta, instálate un navegador en modo anónimo.

    Y que les vayan dando a los "gurúes" del algoritmo.

    ResponElimina
  3. El navegador anónim, no el faig servir, veus..., encara que crec que no em cal, sóc molt previsible en els meus movimemnts per la xarxa.

    ResponElimina
  4. El problema del navegador normal, es que cuando buscas información de algún producto, ocasionas una catarata de publicidad no deseada durante semanas por todas partes, incluido el correo electrónico. Y es un coñazo.

    ResponElimina
  5. ho sé, i si busques per exemple Miami, reps publicitat de viatges o hotels de Miami de seguida. Jo paso olímpicament de ls piblicitat.

    ResponElimina
  6. Navegador anònim? No em feu riure, si vos plau...

    ResponElimina
  7. si vos plau (si us plau) si a vós us plau... tria!

    ResponElimina

B L O C S
COMENTARIS
  • Francesc Puigcarbó
    Francesc PuigcarbóEn eso que dices, estaría de acuerdo. El pasado hay que tenerlo en cuenta, y respetarlo. Saludos.
  • Francesc Puigcarbó
    Francesc PuigcarbóA l'Ignasi li he perdut la pista. Sé que vivia a Madrid. Jo coneixia més als seus germans que tenien l'editorial Montflorit, i que em varen publicar El Marmessor.
  • Anonymous
    AnonymousLas percepciones entrañables no están sometidas a la utilidad o inutilidad de las cosas. Pero bienvenido lo inútil si es o ha sido esforzado, honesto y bienintencionado. No puedo desdeñar el pasado al que me debo.Fackel.
  • Júlia
    JúliaEs una llàstima com han evolucionat molts sindicats, no vull generalitzar ja que hi ha de tot però molts dropos, també. Sé d'alguna mestra coneguda que quan es va cansar de les criatures es va ficar en un sindicat. Per cert, què s'ha fet d'Ignasi Riera?
  • Francesc Puigcarbó
    Francesc PuigcarbóInutilmente entrañable.Saludos
  • Fackel
    FackelLa fecha es entrañable siempre.
Widget byTutorial Blog
-

NOTICIES 24/7 - EL PERIÓDICO