El cas Pegasus està servint per emmarcar un assumpte de fons que ja va ser avançat per l'exsecretari d'Estat d'Agenda Digital José María Lassalle al seu llibre Ciberleviatan: El col·lapse de la democràcia digital davant de la revolució digital (Arpa), l'evidència que “una dictadura digital es projecta a l'horitzó; un Ciberleviatan vingut per instaurar un tecnopoder de grans corporacions”. El dret democràtic no avança mai a la velocitat de la tecnologia, però l'enlairament de les aplicacions digitals ha fet que aquesta distància entre el que es pot fer i el que s'ha de fer sigui avui còsmica.

"Ens assetja un Ciberleviatan, una nova i inqüestionable expressió de poder, un fenomen potencialment totalitari que podria significar el col·lapse de la civilització liberal i democràtica. Incapaç de gestionar la complexitat del saber al segle XXI, la institucionalitat liberal ha estat atropellada per una poderosa aliança entre les dades i els algoritmes, nous sobirans del planeta immunes a la regulació legal i democràtica.

La realitat virtual pren força; els cossos i la sensibilitat es retiren. També en política. La idea il·lustrada que sustentava la democràcia —un ciutadà més gran capaç de prendre decisions per si mateix— és substituïda per un nou paradigma de llibertat assistida. Una dictadura digital es projecta a l'horitzó; un Ciberleviatan vingut per instaurar un tecnopoder de grans corporacions. Els Estats Units i la Xina ja lliuren una tercera guerra mundial al voltant de la intel·ligència artificial, la robòtica i la resta de tecnologies exponencials.

L'única alternativa al Ciberleviatan és una revolta liberal que promulgui un pacte entre la tècnica i l'home. Un acord que subordini la tecnologia a un nou humanisme basat en drets digitals i propietat sobre les dades i una república digital global capaç de controlar la voluntat de poder de la tècnica. I només Europa –en complicitat amb altres actors capaços de pensar la tecnologia des de la humanitat– podrà liderar aquest canvi". - José Maria Lassalle.