Cada vegada que passem per davant d'algun monument retratable, o en seure a la terrassa d'un bar o a la platja, sempre hi ha algú enfocant-nos amb el mòbil o una càmera. Sortirem en segon pla, figurants en imatges que potser es revisaran en acabar les vacances des d'algun lloc llunyà. Potser la persona que ens va retratar es fixi en nosaltres, allà al fons, o potser no, immortalitzats amb protagonistes desconeguts que es fan una selfie, o prenen el sol. Es tracta d'una immortalitat no buscada que depèn purament de l'atzar, de ser al lloc concret quan algú fa la foto.
Joyce va escriure el seu Ulysses per aconseguir la immortalitat, igual que Bolaño 2.666. Però aquest concepte, a l'era digital ha canviat, la immortalitat és a l'abast de qualsevol, una part de nosaltres sempre se'ns escapa, en fotos alienes, en instants capturats. Això d'immortalitzar adquireix un nou sentit amb els fantasmes digitals. Si recorres els carrers del teu poble o ciutat amb l'aplicació de Google, pots veure casa teva, i algun veí xerrant amb la veïna, o asseguts prenent la fresca a la vorera, o anant al mercat a comprar. Les va congelar per sempre el cotxe de Google, que, com les xarxes socials, temps després genera records inesperats.
Aquesta immortalitat en certa manera és fictícia, perquè a la imatge, al fons de la imatge, apareix una imatge borrosa d'algú per a qui ets un absolut desconegut. És una immortalitat relativa, fantasmagòrica. És millor escriure una bona novel·la, o dur a terme algun altre tipus d'acció artística/cultural i amb una mica de sort aconseguir aquesta immortalitat que només desitgen en el fons s quants. Al cap i a la fi, morir-se és ser oblidat, a la curta o a la llarga, però finalment oblidat. A més, si un no pot gaudir de la seva immortalitat, de que li serveix. La vanitat té un límit fins i tot en això.
He hecho muy pocas fotos personales, cuando lo he hecho ha sido por una cuestión meramente metafórica. Tampoco soy de salir en la foto, no me gusta.
ResponEliminaEl detalle del señor de la barba es bonito...lee un libro de la Biblioteca. me gusta
Te una paradeta als encants del diumenge al Mercat Central de SBD
EliminaSi m'ho demanen casi sempre dic que no o poso qualsevol escusa. No m'agrada surti a cap foto. Tinc una propia imatge de mi i la vull preservar. A més no suporto la gent que fa fotos a tot i a dret i es fa "selfies". Com és que la gent necessita tant mostrar-se?
ResponEliminaSalut, Francesc
Només m'he fet un selfie amb la Nuri fa tres anys a Lanzarote. Una vez y no más com Santo Tomás.
EliminaSalut.
Si, bé. Jo si he retratat persones. Milers d'elles. I en la tres vessants: reportatge social, documental i retrat formal. I puc desmentir això de que se'ls roba l'ànima. Però això si, jo els robava un trosset de cartera. Honestament. Espero que això no comporti la meva condemnació eterna.
ResponEliminaNO SÉ, NO SÉ, es veurà al judici sumarissim.
EliminaEs que hay fotografias. . . . recuerdo el caso de un francés al que el coche de Google fotografió en su jardín orinando tranquilamente con su "herramienta" al sol del mediodía. Aunque pixelaron su cara ( supongo que con un algoritmo automático ), la dirección de la calle aparecía claramente, y durante meses fue la comidilla del pueblo.
ResponEliminaOtra buena señora, los denunció por fotografiar su ropa interior tendida en el balcón.
Moraleja : cuida bien donde tiendes a secar los tangas y las blondas, y sobre todo, cuando vayas a orinar fuera de un lavabo, asegúrate de que no haya cámaras cerca
Hi han sortit morts, parelles en ple fornici o gent fent calbs. Visca la intimitat!
Elimina