- Sí, però per això caldria la voluntat social de fer-ho. En lloc d'impedir el progrés tecnològic, que és irreversible, ens hauríem de preocupar que es fes mantenint la diversitat i l'equilibri ecosocial. Diversificació i planetització, com li deia.
Veu la humanitat avançant cap a una major acceptació de la diversitat?
- Malauradament no. A principis del segle XIX només una minoria de la població sabia llegir i escriure. A principis del segle XXI només una minoria és analfabeta. Hem socialitzat el coneixement. Però això ha servit per augmentar la nostra consciència d'espècie? Molt poc. O en tot cas no prou, perquè és un procés gradual. El meu temor més gran és que, si no desenvolupem una consciència col·lectiva, col·lapsarem com a espècie.
La Xina és el futur que ens espera, amb un ús creixent de la tecnologia per controlar els ciutadans?
- La Xina és un dels models possibles, és clar. Un control que pot ser acceptat pels ciutadans per por i per l'eficiència del Partit Comunista Xinès. Sense un Partit Comunista fort, aquest model no seria possible. Hi ha desenes de milions de persones organitzades a la Xina perquè funcioni.
Quan veu que el que va predir fa 25 anys s'està complint, se sent reivindicat?
- Reflexiono des d'una perspectiva evolutiva de la humanitat. No veig que anem cap a un futur més feliç, si més no a curt ni a mitjà termini. Res no m'agradaria més que estar equivocat.
“La globalización es el mayor error de la historia humana”
EUDALD CARBONELL, - JOSEP CORBELLA - lavanguardia.com
La globalització?
ResponElimina- És insostenible perquè no resol els problemes que genera
Creo que aquí está la madre del cordero.
Una abraçada
Fa temps que Carbonell ens està avisant, quan diu que encara no som humans. sinó homínids imbècils.
EliminaAquest també pontifica massa, encara recordo aquell programa on va ficar la pota més d'una vegada fent troballes arqueològiques falses.
ResponEliminaNo sé. no sé, pero no va desencaminat. A veure si la última troballa a Atapuerca es falsa, seria un drama.
EliminaI generalitza que dona gust.
ResponEliminaOpinar és generalitzar, no conec una altra manera, no es podem fer disquisicions disquisitories.
EliminaFa molts anys que sento a Carbonell apel·lar al concepte de "consciència d'espècie" i al mateix temps vaticinar la impossibilitat d'obtenir-la. Fins i tot he tingut ocasió de fer-li alguna pregunta en una de les seves xerrades (Vidreres, 2009. Si no recordo malament) És una paradoxa que ni ell mateix sap com es podria solucionar. Tendeix sempre a presentar-nos com una espècie estúpida (idiota, imbècil etc.) incapaç d'obtenir aquesta consciència. Fatalisme?
ResponEliminaNo ho sé, però tendeixo a donar-li la raó.
Te raó, els fets li donen tota la raó. No aprenem, i seguim amb els mateixos erros de sempre. Com diu ell, encara no som humans....
EliminaNo cuadra, que diga, los beneficios que ha obtenido la Humanidad, con el desarrollo tecnológico y por otra parte está contra la globalización. Ningún dispositivo tecnológico, desde móvil, televisión, incluso coches, se hacen en un mismo país. Sus componentes, necesitan la especialización y precio adecuado. Uno de los problemas que ha ocasionado la inflación que sufrimos, la ha causado los cuellos de botella, ocasionados porque algunos puertos de China han estado y están cerrados, por el Covid y así Tesla no recibe los elementos para sus baterías ,Apple placas y circuitos para sus moviles....
ResponEliminaRecuerdo,en el NODO,los reportajes sobre la fabricación del seiscientos español,de la vespa.El regimen presumía de que era totalmente español el producto. Ha llovido mucho desde entonces.
Hoy estamos en el espacio, con un equipo multinacional. La Luna está al caer, más tarde Marte,con asentamientos. Todo es posible tecnológicamente, pero imposible si no se hace globalmente.
Si que cuadra, globalización ha habido desde hace muchos años, pero ahora nos hemos pasado (la guerra de Ucrania lo demuestra) y hay que regresar en lo posible a la economía interna, y aplicarse en la economía circular, o sea el manitas de toda la vida, aunque ello implique luchar contra la obsolescencia programada.
EliminaPoner fábricas de baterías en España ya es un paso, o eliminar en lo que sea posible la dependencia energética, otro. Ahora si empezamos a quejarnos de que en el golfo de Roses no se pueden poner molinos eólicos porque estropean el paisaje, ya tenemos a los imbéciles de los que habla Carbonell. Entre otras cosas porque hay que ponerlos en sitios donde haya viento, además que estarían a 20 kilómetros de la costa.
Bueno, hombre, es que eres la leche...¡claro que quiero electricidad para para el AACC, la vitro, el coche, el movil, la lavadora, la aspiradora, la tele, la luz, la nevera, el ordenador, la tablet, la báscula, el cargador de pilas, el ordenata de mesa, la roomba y mil cosas que más...pero lo que no quiero, ¡porque tengo mis derechos¡ es que me los pongas al lado de casa, porque hacen ruido y porque yo uso sombrero de ala ancha, y claro, me lo podrían hacer volar, además mi casa es mi casa, y con tantas que hay ¿porqué has de ponerme el molino cerca de la mía?
EliminaA ver si miramos otros lados, la casa del vecino, que es un gilipollas, por ejemplo, y se lo ponemos al lado suyo.
Gracias anticipadas
Justa la fusta, aquest és el putu problema, el veí intransigent.
EliminaSiempre habrá guerras y guerrillas, con o sin globalización, pero hay cosas que no se pueden hacer sin ella.Para otras la cercanía. Hoy he hecho dos pedidos online:caballa y melva del sur por una parte y quesos manchegos de la marca Cabesota.Excelentes, uno del Sur y otro de la Mancha. Caprichos, por supuesto de cercanía. No hay que cerrarse a nada.El movil,Huawei(chino),me va de maravillas y buen precio(globalización).
ResponElimina