Un jurat de Texas (EUA) va ordenar aquest divendres passat, que el conegut locutor i propagador de teories conspiratives Alex Jones pagui 45,2 milions de dòlars (44,2 milions d'euros) com a “sanció punitiva” als pares d'una de les víctimes del tiroteig a l'escola de Sandy Hook, on 20 nens i 6 adults van morir el 2012. Aquest és el segon veredicte que rep Jones, fundador del podcast InfoWars, ja que dijous el mateix jurat va disposar que l'ultradretà aboni 4,1 milions de dòlars (4 milions d'euros) en compensació a Scarlett Lewis i Neil Heslin, pares del petit Jesse, de 6 anys, que va morir en aquest tiroteig.

Des del seu podcast InfoWars, Jones es va passar anys difonent la teoria que el tiroteig a l'escola Sandy Hook, de Newtown (Connecticut, EUA), va ser una “farsa”, i va ser demanada per diverses famílies de les víctimes. Després que es comencessin a presentar les querelles, el comentarista radiofònic va canviar de discurs i va passar a reconèixer que el tiroteig va ser real.

Tot i així, la teoria propagada per Jones va portar diversos dels seus seguidors a amenaçar i assetjar els pares de les víctimes, entre ells els del petit Jesse, a qui acusaven d'estar mentint sobre la mort del seu fill amb fins polítics.

Això són coses que només passen als Estats Units. En el mentrestant, a la part central de la idíl·lica península Ibèrica...

Al dinar del què està donant compte Crònica Lliure i que es va celebrar el 17 de maig de 2016, al reservat d'un restaurant del barri madrileny de Salamanca, després de parlar del fals compte de Pablo Iglesias a Illes Granadines i del fàcil que resulta per als comissaris José Luis Olivera i José Manuel Villarejo crear comptes falsos, va caure pel seu propi pes treure a la llum el inexistent compte del dirigent català Xavier Trías, que també havien publicat Eduardo Inda i Esteban Urrieztieta a El Mundo. Com en el cas de Iglesias, segons els comissaris José Luis Olivera i José Manuel Villarejo, els autors de la notícia sobre Trías no van fer cap comprovació tot i ser advertits que el compte que els havien facilitat des de la policia “era xunga”, com es pot escoltar i llegir a continuació:

OLIVERA: Una altra cosa, una altra cosa senzilleta. Quan van ficar la bacalada a Eduardo amb el compte de Catalunya…

VILLAREJO: De Trías.

ANTONIO GARCÍA FERRERAS: Llobatera…

V: Això és mentida també i també els ho vam dir.

O: Això és mentida i amb 50 euros ho arregles, bé ara amb 51, 32. Te'n vas a un banc i dius “51,32 euros a aquest compte”, si t'ho tornen doncs ja saps que és full de l'Istanbul.

F: I era full?

V: Era full també, total, i li vaig dir…

F: I per què s'ho colen?

V: Se'l colen a ell, perquè perquè se'l va menjar, no ho sé… Jo els ho vaig advertir, en tots dos. Això li vaig dir a Eduardo: “Eduardo, això és mentida, aquest compte és xunga…”

F: I per què tira cap endavant. Mira que li vaig dir: “Eduardo jo et preguntaré però et diré que em resulta molt rar”.

V: No, això d'això últim no

F: Una altra cosa és que, com tu i jo sabem, Tries net, net…

V: No, no, no, és xungo. Si hi té...

O: Si teniu pasta, teniu pasta… però no en aquest compte.

L'herència del pare de Trías

Però hi ha un dels comensals, Maurici Casals, que coneix bé d'on vénen els diners a la família Trías i fins i tot com va ser repartit entre els deu germans que la componen, com es pot escoltar i llegir a continuació:

Ferreras: Oye, yo estoy convencido. 

Mauricio Casals: Años 80, vvendió su padre el laboratorio Carlo Elva y entones…

F: Y, ¿por qué no aparece la cuenta? 

C: Porque nadie lo ha investigado todavía.

VILLAREJO: Está emboscá (sic). En el momento que tú metes cuentas numeradas. automáticamente, ahí, ahí hay un señor que es el ejecutor de la cuenta y ese señor es el que sabe de ti, es él. O sea, te trincan muchas veces por el correo interno que el ejecutor de cuenta hace con su director, pero…

O: Es el caso de Arturo Fasana... 

V: Claro, el administrador...

F: A ver, pregunto, ¿es imposible que al final descubramos que Trías tiene la cuenta?

V: No es imposible, pero es costoso.

F: ¿Lo vamos a conseguir?

O: Es cuestión de que los suizos quieran mirar dentro de su área de financiera.

C: Mucho más fácil. Tú hablas con uno de los hermanos de Javier, ¿los conoces? Porque Javier tiene 10 hermanos, porque todos cobraron lo mismo. Porque era la herencia del padre.

V: No y el que sabe todo eso es Javier de la Rosa. Javier de la Rosa, que es muy tronco de Trias porque vivían juntos en la misma casa, allí en doctor Fleming, cómo sabes y tal, y él le organizó muchas de las cosas, igual que se las organizó a Pujol.

Un any més tard, als Paradise Papers, es trobaria el trust suís de la família Trías, que el polític sempre va dir desconèixer, i que com deia Casals pertany a l'herència repartida igualment entre tots els germans. El 2013, abans que El Mundo publiquessin el fals compte de Xavier Trías, aquesta estructura va ser dissolta per l'advocat de la família i va quedar tot completament regularitzat.

Aquests fets de suma gravetat, potser perquè han succeït a Espanya, no han tingut cap conseqüència per a Inda o Ferreras, ni per a les rates de les clavegueres de l'Estat que van urdir la falsa notícia. Perquè a la pàtria de la picaresca aquestes accions obscenes no es castiguen, és més, en alguns casos, pregunteu-ho a una tal Lamela, es premien amb ascensos. Manda güevos.