ENSENYAR


El doodle de Google, ens recorda que avui és el dia mundial del Mestre. El dia del mestre és una festivitat en la qual se celebra als mestres, catedràtics i professors. Es veu que segons la wikipedia, les mestres, catedràtiques i professores no celebren avui la seva festivitat, deuen considerar que ja ho varen celebrar el 25N. De fet, sorprèn que aquesta discriminació no s'hagi corregit, es podria dir dia mundial de l'educació o algun altre nom més sofisticat - no necessàriament en angles - dia mundial de la docència, o quelcom per l'estil. En l'article que teniu a continuació parla Mario Bunge d'això, d'ensenyar. 

"De tots els enemics de l'educació, un dels pitjors, és el pedagog que assegura que la manera d'ensenyar és més important que el que s'ensenya. Aquest personatge no és un invent meu. És comú en els EUA i en els països en que els dirigents creuen que tot el que és importat d'aquest país és de bona qualitat. En aquests països la preparació d'un futur professor de matemàtica, o qualsevol altra disciplina, dura quatre anys. Però només un d'aquests es dedica a l'aprenentatge intensiu de la matèria. Les tres quartes parts del temps s'inverteixen en pedagogia i didàctica. A Europa i als països que l'han copiat succeeix a l'inrevés. Allà, el futur professor secundari es llicencia primer en alguna assignatura, i després dedica un semestre a la pedagogia, la didàctica i pràctiques d'ensenyament. Per què s'estima que el contingut de l'ensenyament importa més que la seva forma? Òbviament, perquè qui desconeix alguna cosa no pot ensenyar, i qui ho sap a mitges només pot ensenyar malament. Excepció: en la universitat un pot seguir l'exemple del meu oncle Carlos Octavio. Aquest deia que, cada vegada que volia aprendre un tema nou, impartia un curs sobre el mateix. Jo he seguit el seu exemple, per a benefici propi i dels meus alumnes, durant mig segle. Hi ha un segon motiu, d'ordre afectiu: no es pot ensenyar bé un assumpte que no s'estima, i no es pot estimar un tema si no el domina. L'especialista en pedagogia que no té coneixements substantius suficients no pot motivar a aprendre, no pot transmetre un entusiasme que no té. En el millor dels casos avorreix, i en el pitjor fa témer o fins i tot odiar l'assumpte". - Mario Bunge

15 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    no es pot ensenyar bé un assumpte que no s'estima, i no es pot estimar un tema si no el domina2
    Si noi, si...justa la fusta ¡

    Reply Delete 27 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Bunge sabia sempre trobar el punt just a les coses.

      Reply Delete 27 de novembre, 2022
  2. Joselu

    Des de la meva perspectiva, l'educació ha esdevingut un exercici continu de teràpia de grup plena de sentiments -la melmelada sentimental que diria Gregorio Luri- i el que menys importa és què se n'aprengui. De fet, se n'aprèn molt poc, la prova són les EVAU, les proves d'accés a la universitat en què s'ha convertit un examen que era de maduresa en un test semblant al de conduir... A les facultats de mestres, el vuitanta per cent que s'ensenya és didàctica, pedagogia, perspectiva de gènere, alumnes trans, i el menys important és el contingut de la matèria.

    Reply Delete 27 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Jo poc puc comentar sobre els mestres, no tinc prou coneixement del tema, pero si Luri diu lo de la melmelada sentimental, només fa que confirmar el que dius, i m'ho crec.

      Reply Delete 27 de novembre, 2022
  3. car res

    Los profesionales de la enseñanza secundaria,se le exige después del grado,un master que suele durar de 1 a 2 años,con teoría y prácticas en centro escolar adecuado.Su formación pedagógica gira a la técnica del proyecto.Primando su realización en grupo,compartiendo trabajo y estudio,e investigación de campo.La idea de llenar de contenidos y programa que nunca van aplicar en el mundo real se desecha y no es la finalidad pedagógica.

    Reply Delete 27 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Ese seria el camino correcto, aunque no se yo si se aplica en todos los centros.

      Reply Delete 27 de novembre, 2022
  4. Francesc Puigcarbó

    En las Universidades hay de todo como en todas partes, pero de estos recolectores de suspensos que citas, me suena más de uno.

    Un abrazo.

    Reply Delete 27 de novembre, 2022
    1. María

      Meeenos mal! acabo de verte escribiendo en mi blog solo EL y creí que me querías decirme que tú eras el autor de este art. ...
      ¡¡Me vais a matar a sustos!!
      ; )

      PD
      En todas partes hay todo tipo de gente, sí.

      Reply Delete 27 de novembre, 2022
    2. Francesc Puigcarbó

      ya está comentado, espero.

      Reply Delete 27 de novembre, 2022
  5. María

    ¿Quieres que te borre el EL o te lo dejo? ...

    Reply Delete 27 de novembre, 2022
Més recent Anterior