“Sóc un reaccionari, en el sentit autèntic. Reaccionaria contra moltes coses del passat, així com del present… Algunes de les coses que desitjo ja han passat i, per tant, jo les conservaria; d'altres encara no i, en conseqüència, m'uniria a una revolució per obtenir-les”. L'entrecometes és d'un article de G.K. Chesterton, publicat a la Illustrated London News el 1920. (la vanguardia). Aquest és el tipus de reacció i de reaccionaris que s'amaguen sota el malestar europeu del present. Persones amb ànim de preservar el que entenen bo, per vell que sigui, i descartar-se del que és dolent, per molt modern que sigui el seu embolcall. I també al revés. L'article de Chesterton és il·lustratiu, de fet, no és que Europa evolucioni cap a un conservadorisme a ultrança, és que no se n'ha mogut des dels temps de Chesterton. Només que ara s'ha tret la careta i no aparenta ser liberal, és reaccionària de tota la vida. 

Preocupa la reacció de les societats europees, definida erròniament, o almenys d'una manera excessivament fàcil, com a conservadora. El desassossec és especialment intens entre aquells que ostenten una concepció patrimonial del que s'ha de qualificar de progres. El trust ideològic construït al voltant d'aquest concepte assenyala, per entendre'ns, quina és la direcció que ha de prendre una societat per avançar millor. I aquesta adreça només pot ser una. En realitat no estem davant d'un ressorgir del conservadorisme, que en el fons ha existit de sempre. Estem davant una cosa molt més substantiva. Perquè el que tenim és un despertar reaccionari. Però no entès a la manera pejorativa, amb la negativitat amb què és tractat el vocable des de l'esquerra, el liberalisme o, també, des del propi conservadorisme.

Hi ha qui pretén explicar el reaccionarisme que es detecta entre la joventut es producte de la manipulació d'alguns youtubers. Però aquesta definició és massa simple. el que passa és que aquests youtubers o els gurus de la ultradreta, diuen a aquests joves sobre una serie de problemes que els afecten, el que nosaltres també pensem sobre feminisme, immigració, etc, però no gosem dir, per allò del políticament correcte. I això si ens hauria de preocupar, ara resulta que ser de dretes i protestar, més que de reaccionari, es considera de ser progre.