“Sóc un reaccionari, en el sentit autèntic. Reaccionaria contra moltes coses del passat, així com del present… Algunes de les coses que desitjo ja han passat i, per tant, jo les conservaria; d'altres encara no i, en conseqüència, m'uniria a una revolució per obtenir-les”. L'entrecometes és d'un article de G.K. Chesterton, publicat a la Illustrated London News el 1920. (la vanguardia). Aquest és el tipus de reacció i de reaccionaris que s'amaguen sota el malestar europeu del present. Persones amb ànim de preservar el que entenen bo, per vell que sigui, i descartar-se del que és dolent, per molt modern que sigui el seu embolcall. I també al revés. L'article de Chesterton és il·lustratiu, de fet, no és que Europa evolucioni cap a un conservadorisme a ultrança, és que no se n'ha mogut des dels temps de Chesterton. Només que ara s'ha tret la careta i no aparenta ser liberal, és reaccionària de tota la vida.
Preocupa la reacció de les societats europees, definida erròniament, o almenys d'una manera excessivament fàcil, com a conservadora. El desassossec és especialment intens entre aquells que ostenten una concepció patrimonial del que s'ha de qualificar de progres. El trust ideològic construït al voltant d'aquest concepte assenyala, per entendre'ns, quina és la direcció que ha de prendre una societat per avançar millor. I aquesta adreça només pot ser una. En realitat no estem davant d'un ressorgir del conservadorisme, que en el fons ha existit de sempre. Estem davant una cosa molt més substantiva. Perquè el que tenim és un despertar reaccionari. Però no entès a la manera pejorativa, amb la negativitat amb què és tractat el vocable des de l'esquerra, el liberalisme o, també, des del propi conservadorisme.
Hi ha qui pretén explicar el reaccionarisme que es detecta entre la joventut es producte de la manipulació d'alguns youtubers. Però aquesta definició és massa simple. el que passa és que aquests youtubers o els gurus de la ultradreta, diuen a aquests joves sobre una serie de problemes que els afecten, el que nosaltres també pensem sobre feminisme, immigració, etc, però no gosem dir, per allò del políticament correcte. I això si ens hauria de preocupar, ara resulta que ser de dretes i protestar, més que de reaccionari, es considera de ser progre.
És que ser conservador no és ser fatxa i sovint s'ha confós tot.
ResponEliminaAra, només que discrepis una mica, ja ets fatxa i filonazi. No hi la capacitat de matissar.
EliminaYo hace tiempo que me considero un reaccionario. Lo que pasa es que aquí tiene connotaciones peyorativas, como la de ser conservador.
ResponEliminaSalut
Ser reaccionari no té importància, com no la té ser conservador, la majoria ho som. Però els joves que no ho haurien de ser s'apunten a aquest territori, i a la seva edat el que els hi pertoca és ser revolucionaris, no reaccionaris.
ResponEliminaSalut.
Pongo en la balanza a conservadores, demócratas cristianos y liberales. Creo que todo se conjuga en estas ideas y se puede inclinar la báscula más hacia un lado que a otro, pero poca cosa.
EliminaBàsicament, tots els partits són de centre, una mica a la dreta o una mica a l'esquerra, els del casoplon inclosos. I els que queden (VOX), serien de dretes dretes.
EliminaEs que ahora todo es muy confuso, incluso el concepto que tenemos de izdas.y derechas se ha quedado totalmente obsoleto, de un lado porque como comentas, por culpa de la manipulación informativa hoy ser reaccionario no es oponerse la progreso humano y de toda índole, no…"es oponerse a todo lo que se impone"... si la corriente socio política imperante hoy es la defensa de los derechos humanos, la sociedad del bienestar y el libre pensamiento, lo que mola hoy es ir a la contra porque desde los ámbitos populistas se culpa a la emigración, a la mezcla de razas y a la diversidad familiar como las causantes de la decadencia del sistema neocapitalista ( no quieren ver que se cae por injusto e insolidario) y el deterioro del concepto familiar tradicional, que desde ciertos ámbitos no se quiere aceptar ha cambiado, de ahí la pugna existente entre los colectivos LGTBI y las ideologías de ultra derecha que de nuevo se van instalando sobre todo en centro Europa, aquí asoma la cabeza pero como en Francia solo eso... al menos por ahora y por otro lado, tampoco tienen ningún sentido hablar de derechas e izdas en una sociedad en la que la inmensa mayoría estamos a un lado y las grandes corporaciones al otro…Ahora mismo todos los profesionales liberales, las PIMES, funcionarios, pensionistas, todos los asalariados y por supuesto todos los pobres de la Tierra somos una especie de proletariado genéricamente hablando... al otro lado de la balanza están los 100 multimillonarios que gobiernan el mundo.
ResponEliminaAbraazo fueeerte y feliz domingo conservador de la calma y el bienestar para ti y los tuyos: )
Ser reaccionario es oponerse al pensamiento único que ya preconizaba Aznar. Lo de izquierda o derecha es un concepto que ya no tiene ningún sentido. Hay un centro izquierda como mucho, centro-derecha y extrema derecha o izquierda.
EliminaUn abrazo de canguro (esta mañana me ha tocado Biel, y mañana también)
Preferiría suavizar los términos y autocalificarme de "disidente", al no estar de acuerdo con bastantes de los planteamientos de la "izquierda-caviar-moderna".
ResponEliminaNo estoy de acuerdo, pero tampoco hago apología de mi visión de las cosas. Creo que a nuestra edad, podemos parafrasear a Trias : "Que Os Zurzan a todos". Nos podemos permitir ese lujo.
Saludos.
Podriem resumir-ho amb alló de: pa lo que me queda en el convento....
ResponEliminaPero em resisteixo: aquí et deixo tres actes de fe:
PRIMER ACTE DE FE
Reclamo el dret a equivocar-me
d'errar constantment,
el dret a opinar de tot
senyal més que evident
que no vull enrocar-me
que estit emetent,
en guardia, despert
.............. VIU!
SEGON ACTE DE FE
Patiment constant per tot
un no viure quotidià,
agreujat pel pas del temps,
un neguit que mai s'en va
i amb la puta sensació
que estic perdent el temps
lluitant a contra corrent,
Contra tot i contra jo.
TERCER ACTE DE FE
M'agradaria no pensar
no ser, no patir - lluitar -
només per sobreviure
però així no cal ni viure
i és millor ser-hi, estar
tot i que pugui semblar
que tot i estant compromès
sembli que no facis res,
pel sol fet - inusual -
de veure les coses com cal
de cobrir el pensament,
i no expressar-lo a la gent
enrocant-te en un nus gordià
que no saps com trencar
angoixat pel pas del temps
sol, encara rebel...
...... i desesperat.
* *
Salut i lluita.