Recordo sovint el curt d'anticipació del 1947 'l'Ull del demà', que vaig publicar fa temps, sobre l'ús desmesurat del mòbil pel carrer i llocs públics en general. Suposo que en aquells temps va semblar que Raymond Millet exagerava, però llegint l'article d'avui de Llucia Ramis a la vanguardia, crec que Raymond Millet somriuria satisfet o potser trist per haver encertat de ple al seu premonitori curt.
LA REALITAT TANGIBLE
Línia groga del metro, cap a les sis de la tarda. Està força ple. Soc l'única que no mira el mòbil, i per això constato que tots els altres ho fan, la majoria amb auriculars posats. Turistes amb xancletes o vestits per sopar, noies amb la bandolera d'Uniqlo, nois amb pentinat de futbolista, un home amb camisa estampada, un repartidor, algú que potser va anar al concert de Beyoncé. Ningú s'adona del que l'envolta perquè a ningú no li importa, què té d'apassionant un viatge amb metro. És més atractiu el que –sigui el que sigui– els ofereix el dispositiu: vídeos, fotos, xats, tuits, pòdcasts, música. Un petit món a mida.
Penso diverses coses. Una és que d'aquí a poc temps aniran (anirem) amb el casc de realitat virtual, i la imatge d'alienació serà absoluta, tots convertits en Daft Punk. Una altra és que la crònica consisteix a descriure la realitat tangible, la més directa, la que no només entra pels ulls. La que fa soroll, fa olor o fa pudor, acaricia o dol, mulla, sua, dolça o amarga, sense el marc ni l'enquadrament ni la distància de les pantalles. És a dir, aquesta realitat que ja no sedueix, per ser massa avorrida, rutinària, massa dura en tots els sentits que ens entestem a atrofiar. Aquesta de la que hem decidit evadir-nos.
Això em porta a les ficcions que van avançar aquesta situació, Matrix, El tallador de gespa, Dies estranys, Black Mirror i altres. Ficcions que, com tota ciència-ficció, són cròniques del present fingint que no ho són. Ficcions que sublimen la realitat fins al punt que la realitat sembla poca cosa. O pitjor: inversemblant. Massa complexa. Inenarrable. Perquè tota ficció és una simplificació.
A qui poden interessar les cròniques, quan preferim qualsevol alternativa a la realitat tangible que ens envolta. Al metro ple em sento sola; crec que soc l'única que dona importància al que passa aquí.
Esa es la palabra: ALIENACIÓN.
ResponEliminaNo hay alienación completa, la alienación se da o no se da.
El concepto de alienación se da en cuanto a la información, que es lo que tienen las personas, pero no conocimiento ( Feuerbach), y es allí donde se produce "la perdida de identidad de una persona o de un colectivo".
Mira, Francesc, la alienación, en pocas palabras, es cuando el hombre deviene en mercancía. Se da en el modo de producir capitalista (por decirlo de algún modo, pues no sé qué modo de producir tiene China, que es ¿comunista?). Sucede que el obrero (la persona ), se siente "fuera de si" en el trabajo, y "en si" fuera del trabajo. O sea, que ha perdido identidad, porque esta se ha trasformado, en su acción productiva (o sea, detrás de la máquina), en "el producto", poniendo su vida en el objeto y formando para te él. Por eso se dice que el hombre deviene en mercancía. Que ha perdido su identidad.
Claro que habla de la cadena de trabajo, no del artesano, se entiende.
En este caso, la alienación viene dada por unos aparatos que hacen homogéneos los comportamientos, anulando la capacidad de actuar por si mismos y la consiguiente personalidad de quien actúa con ellos.
Perdón por la perorata.
salut
Potser és que els temps són diferents, ja no són els nostres. Aquesta alienació es deia també de la Televisió quan va sortir. Suposo que els joves d'ara quan siguin grans parlaran d'alienació dels nous joves. I així in iterandum... Recorda la frase que es va repetint generació rere generació: el jovent d'avui en dia no val per a res.
EliminaSalut.
PD: En este caso el simil es evidente. El humano está en línea (alienado) con el celular, y en conjunto (cadena de montaje), de tal manera que, siendo uno, lo es a su vez con el celular y con el colectivo. O sea, todos son parte de un "todo" perdiendo la individualidad.
ResponEliminaSalut.
Quan a la individualitat naltros encara la mantenim, potser per que no som nadius digitals, sino migrants digitals.
ResponEliminaSalut
La alienación no se da sólo en comunión con las fábricas, las cadenas de montaje, o los móviles, hay otros tipos de alienación más sublimes, Francesc. Sálvame, ese programa que nadie ve pero que todos saben que existe, es otro tipo de esa alienación donde en un momento dado unos u otros caemos formando parte de una vorágine en la que sin querer somos también invitados/protagonistas/jueces/defensores.
EliminaHay al menos cinco variantes en la alienación, pero lo básico es que sin saber porque, te secuestran la individualidad para formar parte de un todo.
Salut
Em sembla que Sálvame ja s'ha acabat, op poc de temps li queda, és més preocupant o alienant Ana Rosa. La Nuri veia Sálvame a estones, pero se'n va cansar. Si vols que et sigui sincer, de la TV només veig al migdia el temps i cuines, ah i el futbol DAZN, i prou. Sèries i pel·lícules si, pero molt elitistes.
ResponEliminaLo que tiene la "mierda a la carta", quiero decir la información que llega a la gente a través del mundo digital, es que está modulada por algoritmos a la medida del consumidor, eliminando la panoplia de información variada mínima que debería tener alguien para formarse un criterio razonable del mundo que le rodea, desde lo local a lo internacional.
ResponEliminaSe ha gestado una generación de catetos que solo entienden de moda, de deporte o de lios entre "influencers" que solo son un pelo más inteligentes que sus seguidores.
Somos dinosaurios en proceso de extinción, y tenemos la maldición de Casandra, vemos claramente el porvenir, pero ni dios nos hace caso.
Saludos.
La mierda a la carta, algoritmos, es otro tipo de esa alienación. Al final lo que se desea es aglutinar y dirigir conductas.
EliminaBerlusconi lo sabía: política, fútbol y televisión, sus tres pilares de alienación.
Hoy con quince partidos en el Ay untamiento, si, quince, contando confluencias, lo que hay es una alienación política. La gente lo ve todo igual y a un mismo final. La tele con su programas masa/individuo, y el fútbol, donde he escuchado por "analistas" que da igual que un equipo "cap gire" la competición, porque es una industria, y como tal sin ese equipo la cosa no funciona.
O sea, la alienación te priva de opinar porque opinan por ti. Y a eso se va.
Lo están consiguiendo
Embapé o como demonios se escriba. Salario : doscientos millones de Euros anuales limpios en el París-Saint Germain, más siete anuales en concepto de "fidelidad" por no marcharse a otro club.
EliminaMerito : colocar una pelota entre tres palos con los pies, esquivando al portero.
Yo esto, NO lo veo normal, pero parece que la mayoría sí que lo ve así.
Hasta esta aberración hemos llegado
Saludos.
I això que Mbappe no és cap crack, més aviat és el borni al país dels cecs. Si Florentino el fitxa cometrà un error, com ja li va passar amb Bale o Hazard. Dit això, també s'ha de veure els diners que genera un jugador d'aquestes característiques, diners per a ell i pel club. Recorda l'anécdota de Joe Luis i un capella.
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2012/12/joe-louis-un-capella-dutah-i-leo-messi.html
Miquel, t'oblides d'una altra variant Berlusconiana: Las mama chicho, tretes d'un poema de Miquel Marti i Pol: Mama chicho me toca, me toca cada vez mas...
EliminaSí, però a vegades tinc la sensació que això de la maledicció de Cassandra es va repetint a cada canvi generacional, i nosaltres només podem fer de notaris d'aquesta decadència fins que arribi la decadència posterior, que nosaltres ja no veurem.
ResponEliminaSalut.