UN ÀBAC A SABADELL

La calculadora del telèfon mòbil és l’eina que actualment tenim més a l’abast per fer qualsevol càlcul ràpid. Això, però, és un invent modern, i segles enrere es feien servir altres mètodes per fer números.


Així va néixer l’àbac, un dels instruments de càlcul més antics, utilitzat tradicionalment en el sector del comerç. Amb motiu de l’Any de la Computació, el curs 2007 – 2008, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va inaugurar al campus de Sabadell aquesta escultura, la reproducció d’un àbac xinès. 

Està situada a l’exterior, a escassos metres de la porta d’entrada a la facultat, on hi ha els departaments d’Economia Aplicada, Empresa i Economia i Història Econòmica. L’adreça exacta és el carrer dels Emprius, 2 (Covadonga).

Part de la gràcia de l’escultura és que es pot considerar que és, si no l’única, una de les úniques escultures de la ciutat amb la qual pot interaccionar qualsevol persona, ja que les peces de l’àbac es poden desplaçar. A la base hi ha una placa commemorativa que recorda el motiu de la seva instal·lació, el maig del 2008, i que la van patrocinar Abacus, Coritel i Everis.

Una placa commemorativa explica l’origen d’aquest instrument - Diari de Sabadell.


11 Comentaris

  1. María

    Fíjate como soy de inútil, que ni siquiera sé manejar correctamente un ábaco, una vez me lo intentaron explicar y me monté un follón impresionante jaja parece sencillo su uso pero tiene su intríngulis, quizá en unos años coloquen teclados de ordenador como esculturas conmemorativas de cuando los usábamos nosotros que pasaremos a ser vistos como ahora los dinosaurios : )

    Abrazo fuerte y feliz domingo!

    Reply Delete 18 de juny, 2023
    1. Tot Barcelona

      Aprendí con él. Era obligatorio en el colegio público en donde asistí a mis primeras clases. Eso si que es un instrumento ecológico.
      Salut

      Reply Delete 18 de juny, 2023
    2. Francesc Puigcarbó

      La veritat es que mai m'he preocupat de com funciona.

      Reply Delete 18 de juny, 2023
  2. Francesc Puigcarbó

    Yo tampoco, el otro día lo fui a ver, lo estaba mirando y, sinceramente, no tengo ni idea de como funciona.

    Un abrazo.

    Reply Delete 18 de juny, 2023
  3. Rodericus

    Me recuerda al contador de las carambolas del billar.

    Esa es la versión china. Los antiguos encontrados en Mesopotamia eran unas losas con varias ranuras por las que se deslizaban bolas.

    Saludos.

    Reply Delete 18 de juny, 2023
  4. Francesc Puigcarbó

    Tampoco se como funciona el contador de carambolas, ¡caramba con las bolas!

    Reply Delete 18 de juny, 2023
  5. María

    De carambola, no pretendo darte un disgusto, nada más lejos de mi intención, solo para que estés bien informado te he dejado una bola envenenada en casa de MIGUEL .. dispárala directamente fuera del tablero, aunque no hace falta, que ya lo está ; )

    Otro abrazo!

    Reply Delete 18 de juny, 2023
Més recent Anterior