Amb el discurs sobre la seguretat i les ocupacions, la ultradreta va guanyar terreny a les eleccions de diumenge passat a les urbanitzacions aïllades i als municipis de la regió metropolitana - Jaume V. Aroca - lavanguardia
Catalunya no és aliena a la consolidació de la ultradreta com a opció política constatada a les eleccions de diumenge passat. Vox, el partit que lidera Santiago Abascal, va obtenir més del 5 per cent dels vots, només dos punts per sota de la mitjana espanyola. Amb un factor correctiu destacable: la presència significativa d’aquesta formació als municipis catalans –és la setena força electoral– conviu amb l’eclosió d’una constel·lació de petits partits d’ultradreta independentista que també s’han fet un lloc als ajuntaments. En conjunt, els ultres han aconseguit ser presents –tret d’excepcions, amb un o dos representants com a màxim– en 80 ajuntaments amb un total de 132 regidors.
La gran majoria són de Vox. Aquesta formació va obtenir 124 regidors, de manera que va multiplicar per quaranta els resultats de les anteriors eleccions municipals del 2019, en què va aconseguir només tres representants, tots ells concentrats en un sol municipi, Salt, a Girona. Ara allà en té quatre, un més que llavors. Mentre al Parlament de Catalunya es continua aplicant l’anomenat cordó sanitari als 11 diputats que Vox va obtenir a les eleccions autonòmiques —com si no els volgués veure, el president de la Generalitat dona l’esquena als representants ultranacionalistes quan els respon a les sessions de control— des del diumenge passat la formació de Santiago Abascal té representants en 77 municipis de Catalunya. En total, 3 milions de catalans tenen regidors de la ultradreta asseguts al saló de plens dels seus ajuntaments.
El vot a Vox a Catalunya presenta algunes novetats significatives. L’evidència que als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona és on ha aconseguit situar un nombre més gran de regidors no hauria d’ocultar que els seus millors resultats percentuals, entre un 9 i un 10%, no són en aquest territori.
Es troben també en altres latituds més exòtiques, en municipis caracteritzats per l’urbanisme dispers de les velles urbanitzacions d’estiueig convertides ara en primeres residències. Salou, Cunit, Piera, Cubelles o Tordera... És la Catalunya de les alarmes. Cases amb jardí en urbanitzacions allunyades dels serveis públics i on la seguretat s’ha convertit en una preocupació recurrent. On les xapes de Prosegur o de Securitas Direct col·locades a portes i finestres són més habituals que els geranis. El somni de la casa i l’hortet és intranquil. En conjunt, l’opció ultra ha seduït un 5% de l’electorat, només dos punts menys que a la resta d’Espanya.
En algunes d’aquestes seccions censals Vox ha aconseguit aconseguir gairebé un 20% dels vots. Com a la urbanització de Can Claramunt (Piera) o (Tarragona) on aquesta formació ha aglutinat un 19% i un 20,5% del vot. Els dos percentatges quadrupliquen la mitjana de vot català a Vox. La ultradreta va encertar. Fa mesos que a les cartelleres d’aquestes urbanitzacions disperses hi ha penjada la seva propaganda: “Amb Vox viuràs en un barri segur” impresa sobre un fons color lila –color Podem– amb la imatge d’uns joves encaputxats. No només ha aconseguit situar el debat de les ocupacions en el centre de la campanya, sinó que, a més, ha aconseguit capitalitzar aquest temor en vots. A l’àrea metropolitana, tret de Badalona, on García Albiol ha absorbit tot el vot, Vox és present en tots els municipis. Alguns resultats són molt cridaners: a l’Hospitalet hi ha zones censals del barri de la Florida on ha guanyat el PSC, però el partit ultra ha estat la segona força amb un 17% dels vots, molt per sobre de la mitjana catalana.
L’independentisme d’ultradreta és el partit més votat a Ripoll, la ciutat dels autors del 17-A
A Mataró, on Vox ha arribat a un 12% dels vots, en algunes zones censals supera fins i tot aquestes marques i n’ha obtingut més d’un 20%. A la capital del Maresme, com a l’Hospitalet, governa el PSC, la direcció del qual ja reconeix que el creixement del vot ultra constitueix una amenaça seriosa i un problema per poder constituir alternatives raonables a l’independentisme en moltes viles i ciutats.
La força del vector de seguretat i immigració –a Mataró, per exemple, hi ha algun districte amb un 24% de població nascuda en un altre país– impacta en aquests col·legis electorals. Aquest combinat pot explicar resultats tan sorprenents com el de Manresa, on un altre partit ultra, aquesta vegada independentista, el Front Nacional ha obtingut dos regidors que s’afegeixen al que també va obtenir Vox. El vot intransigent suma un 12% a la capital del Bages, on ha guanyat Esquerra Republicana.
Al Parlament fa dos anys que la majoria de diputats mira d’ignorar la presència de Vox a l’hemicicle. Però si en algun lloc es constata que alguna cosa està fallant a Catalunya és a Ripoll. Al poble on es van criar els joves terroristes que van atemptar a la Rambla i Cambrils l’ agost del 2017, el partit majoritari és la formació Aliança Catalana, liderat per Sílvia Orriols. Ha obtingut sis regidors dels 17 possibles. La líder d’aquesta formació, a la pàgina web del qual es barregen imatges de la policia colpejant els votants de l’1- O amb les de presumptes immigrants sent detinguts pels Mossos, va ser militant d’Estat Català i a les eleccions del 2019 ja va aconseguir una plaça com a regidora pel Front Nacional. El primer és l’últim. Josep Anglada, el líder de Plataforma per Catalunya, la primera formació xenòfoba d’inspiració catalana, ha aconseguit tornar a l’Ajuntament de Vic amb el seu nou partit Som Identitaris.
Si se sumen els vots d’un signe i d’un altre a Catalunya, la ultradreta va aconseguir en total 157.600 paperetes i es va quedar a menys de 100 mil vots de distància dels 247.000 que va aconseguir el PP. Tot i això, a Catalunya sembla molt poc probable que el dia 17 de juny, quan es constituiran els ajuntaments, aquests vots comptin per formar governs. Però que no siguin tinguts en compte no significa que no existeixin.
No conozco San Cugat, pero si La Florida, que es donde vivía mi hijo antes de irse al Prat y al tener su segundo vástago.
ResponEliminaVivía en la calle Amapolas. En un bloque de veinte puertas donde cinco de ellas eran okupas y se había convertido en ghetto dominicano. Pero ese, siendo un problema de impago de escalera y el consiguiente mantenimiento de limpieza y ascensor, siempre averiado, no era el "problema". El "problema" era la continuidad de las fiestas hasta las tres o cuatro de la madrugada, haciendo imposible la vida de la gente y el niño que en ese momento tenían. Única solución: marchar.
Vendieron el piso por 10.000 menos de lo que les costó, o sea, perdieron dinero. Normal. Allí donde se asientan estas colonias se devalúa todo.
Por qué pudieron marchar?: porque tuvieron la fortuna de unos padres/suegros que aportaron el capital a fondo perdido para el piso nuevo, lejos de esa zona ya problemática.
¿De quien es la culpa de que sucedan estos casos?. ¿De que se permita la okupación, el impago de los servicios elementales de la escalera, con el consiguiente perjuicio a los demás vecinos, de las fiestas continuas hasta altas horas de la madrugada, día si, día también, de que cobren un subsidio, alto o bajo, da igual, pero sin que se contribuya en nada de nada a la comunidad, mientras reciben sanidad, educación, servicios sociales , prestaciones monetarias a cargo del Estado, o sea, retrayendo dinero de los impuestos de los demás ciudadanos, de aquí o de allí, también da igual y de que no se cumplan las reglas más básicas de convivencia?
Pues la gente vota aquello que particularmente le conviene por la regla de que si los que hay lo permiten tendrán que elegir a quien no lo permita...o marcharse.
Esto, que parece "feixiste", a quien le toca en primer grado, ( le tocó a mi hijo, su mujer y a mi nieto mayor), te aseguro que no es agradable.
Por eso que el Antonio Martín, en Hospitalet, tipo, mira por donde con el que he tenido algún trato comercial y que no me falló nunca, sacará cada vez más votos. Porque no todo el mundo tiene "posibles" para marchar del barrio donde ya no pueden vivir con ciudadanos.
Conclusión: Las leyes están para cumplirse.
Todo aquel que cobra una subvención del estado ha de aportar algo a este, ya sea de ayuda ciudadana, de preparación personal para otro trabajo, de colaboración en algún centro del Ay untamiento y demostrar que está activo.
PD: Por cierto, los dos, me consta, son votantes, o lo eran hasta este momento, de los progressitas.
Miquel
L'ocupació l'esquerra la ignora, o hi passa de puntetes, i VOX aquí hi ha trobat un filó, i ho sap rendibilitzar molt bé. Mentre Podemos va a la baixa, VOX segueix creixent, i l'esquerra segueix sense assabentar-se'n. O espavilen Podemos+sumar, o el 23/7 serà pel PP+VOX.
ResponEliminaSalut.
Pasa de puntillas, Francesc. Craso error. Okupar un piso no sólo es menospreciar a su propietario, da igual que sea el BBVA, que la Sra Pepeta, es joder a los vecinos de la escalera. Allí donde hay un okupa hay un impago de mantenimiento y un usufructo de los bienes comunales sin costos, costos que los han de sufragar el resto de la comunidad. En cada bloque que hay un okupa, el mismo que votará a los progressistas, pues estará empadronado en algún lugar, dará pie a que los de ese inmueble, perjudicados por la nula reacción de Ay untamiento/Generalitat, votarán a derechas que lleven en su programa la defensa de sus intereses. La demostración más evidente del hecho está en Badalona, donde incluso los independentistas con bandera en el balcón saludaban este hecho (no se de otros) por parte de Albiol.
EliminaLa gente vota para que se le defienda, a ellas y a sus intereses, no nos olvidemos.
PD: Me resultó extraño que ayer pasaran lo del atentado de Aznar. Por cierto, ETA lo reivindicó, pero no se sabe quien puso la bomba, si el comando (Madrid), bomba que costó la vida a una señora y cuyo asesinato quedó impune.
A L'escala de 10 habitatges n'hi havia 3 d'ocupats, - no conflictius tot s'ha de dir -, i pagaven l'escala dos d'ells. Ara només n'hi ha un, el de l'Antònia que va morir sense tenir familiars a qui deixar el pis.
ResponEliminaPer aquestes coses entre altres, Albiol ha tret majoria absoluta a Badalona, i altres com ell aconseguiran alcaldies, i no és ni populisme. Sinó sentit comú, com tu dius:La gente vota para que se le defienda, a ellas y a sus intereses, no nos olvidemos.
I això VOX ho ha sabut rendibilitzar, mentre l'esquerra es perd com sempre en les seves divagacions filosòfiques d'estar per casa.
El tema de l'atemptat d'Aznar ve pel programa de Mamen Mendizabal a la sexta, que toca temes d'aquest tipus.
Salut.