LA SOPA D'ALL

Les conselleries d’Educació i de Salut plantegen ara, de manera aparentment se­riosa, regular l’ús dels mòbils a les escoles. Problemes de dependència, de salut mental i alimentària... Hi ha tot un seguit d’instituts que, per decisió pròpia, ja prohibeixen fer-los servir a les aules, al pati i als passadissos. Potser hi ha influït l’informe que la Unesco va publicar fa cosa de dos mesos, i que conclou que hi ha molt pocs indicis sòlids del valor afegit que suposadament la tecnologia digital afegeix a l’educació, i que –ara ve la part més sucosa– aquests suposats indicis els publiciten les empreses que estan interessades a vendre’n. - Quim Monzó.

A fe de Déu que han trigat a adonar-se’n. ¿No s’hi podien haver fixat abans? Quan van començar a aparèixer a les aules, per exemple. Gairebé ningú no va gosar dir-ne res per por de semblar retrògrad, un tecnòfob entestat a no acotar el cap davant d’aquella injustificada invasió de l’àmbit educatiu. En la prehistòria de fa mig segle, a cap alumne no se li hauria acudit anar a classe amb un Scalextric per posar-se a jugar amb els companys durant la classe. Si a algú li hagués passat pel cap l’haurien enviat immediatament davant del director per començar a tramitar-ne l’expulsió. En canvi, els alumnes ac­tuals poden gaudir d’aquesta joguina esplèndida que és el mòbil, igual que Celia Villalobos que, al Congrés dels Diputats, jugava al Candy Crush aliena a les intervencions que havia d’escoltar amb atenció.

Jo diria que tot va començar a anar pel pedregar quan, per comptes d’adreçar-se als professors pel cognom, es va posar de moda dir-los pel nom de pila, tendència que fomentaven els mateixos educadors. A partir d’aquell moment, a poc a poc la descaradura s’ha fet reina de les aules­. Ara –laus Deo!– s’han adonat d’això dels mòbils, com si no hagués sigut evident des del primer dia.

18 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    Ya te comenté que la sobrina de Mayte, que tiene 15 años, lo pongo en número, está haciendo un año de bachillerato en intercambio, en Irlanda.
    Evidentemente sabe inglés casi perfecto, igual que la niña que viene a Barcelona, sabe castellano casi perfecto. Y a lo que vamos.
    En el colegio de allí, a la nena en cuestión, Anna, que se llama, NO le permiten el movil. Simplemente está prohibido, patio incluído.
    Y dos, es obligatorio el uniforme,. Obligatorio, así que no puede usar camisita de tirantes ni minifaldas, ni se le verán las bragas tanga como se ven cuando las ves salir del cole. Uniforme.
    Si, lo que quieras. Soy un carcamal y bla, bla, pero me parece cojonudo.
    Al cole a estudiar y no a pasar modelitos. Y fuera móvil.
    Cuando venga habrá aprendido mucho, mucho. Allí la ley se cumple a rajatabla y no hay excepciones.
    salut

    Reply Delete 22 de setembre, 2023
  2. Francesc Puigcarbó

    Obligar a la mainada a dur uniforme és una mala idea, poc democràtica, molt poc, i no és qüestió de ser carcamal, és una qüestió d'ètica, de respecte a la llibertat de les persones a vestir com vulguin. El següent pas que serà, tots rapats i les noies amb monyo.
    Quan al mòbil i el seu ús a l'escola, estic dividit, ells són d'una altra generació, son nadius digitals i nosaltres volem legislar des de la mirada analògica, i crec que és un error. S'ha dit de vell que no es poden posar portes al camp, doncs el mòbil és el nou camp, i haurem d'acostumar-nos a conviure amb ell. Que això canviarà molts hàbits, clar, s'en diu progrés i és una constant en la vida dels humans.

    Reply Delete 22 de setembre, 2023
  3. Francesc Puigcarbó

    El principal problema del col·legi no són els alumnes, són els mestres i sobretot els pares. Els nens que no els porten al col·legi i els ensenyen als pares (aquí està prohibit), no tenen aquests problemes, i aquests nens sí que poden parlar amb propietat d'una llengua materna.

    Reply Delete 22 de setembre, 2023
  4. Francesc Puigcarbó

    Discrepar amb Carlos o Daniel, és normal, és part del joc, però últimament discrepem tu i jo, o jo i tu, i no sé quin dels dos discrepa més. No és que em preocupi excessivament, discrepar és bo, però en vull deixar constància.

    Reply Delete 22 de setembre, 2023
    1. Tot Barcelona

      Jó. Segur.
      salut

      Reply Delete 22 de setembre, 2023
    2. Francesc Puigcarbó

      Segur, o no tant segur. Per cert, veig que ha tornat Joselu, un digne i cansat discrepant, esgotat diria jo, però ho ha fet tocant un tema interessantíssim.

      Salut.

      Reply Delete 22 de setembre, 2023
    3. Tot Barcelona

      Está muy cansado, nos pasa a todos. Llevamos años con los mismos temas que nos desunen y no aportan nada nuevo. Los políticos viven a costa nuestra y ahora aportan poco.
      Salut

      Reply Delete 22 de setembre, 2023
  5. car res

    Tengo un problema, pero problema, la manía que tienen las personas, los jóvenes más. Cruzan el paso de peatones mirando atónitos el móvil. A veces coincide con el carril bici, ellos no oyen a las bicis(cuando los coches sean todos eléctricos, un peligro).He tenido que instalarme un timbre eléctrico, que suena fuerte ,pero muchos ni por esas, siguen andando. Cruzan en rojo, porque miran un instante y si no ven coches cerca pasan, no tienen en cuenta las bicis. Tengo que frenar violentamente, me miran y siguen andando como si no hubiese ocurrido nada. Tendrán que poner una señal en los semáforos, de prohibir cruzar hablando con el móvil. Igual en los pasos de cebra, que es peor.
    Saludos.

    Reply Delete 22 de setembre, 2023
    1. Francesc Puigcarbó

      En algunos pasos de peatones de Sabadell smartcity, han puesto luminosos en el suelo, pero es que por la acera pasa lo mismo, tienes que esquivar a los que van como zombis mirando el móvil, eso sí, casi siempre sonriendo. Es que la acera, entre abuelos con taca taca, patinetes sillas eléctricas, bicicletas, monopatines, ¡coño', es que el peatón de toda la vida ya no cabe.

      Reply Delete 22 de setembre, 2023
Més recent Anterior